Torhout

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek jij zonnepanelen in Torhout? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en hebben een prima rendement. Door de investering in zonnepanelen wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Als gevolg van gunstigere prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de welbekende terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is mijn dak geschikt? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Geholpen door deze pagina lees jij toepasbare aanbevelingen m.b.t. zonnepanelen kopen in Torhout!

zonnepanelen installateur 8820
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Zet het milieu op 1.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Uw woning wordt meer waard.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteTorhout
Postcode88200
Gasverbruik22.120 kWh
Stroomverbruik kWh3360 kWh
Gemiddelde energierekening€167,77

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Torhout mei 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. In een aantal gemeenten vind je energiepremies of speciale groene leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be bekijk jij wat de regels zijn in de gemeente Torhout. Onduidelijke informatie? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Torhout zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Dankzij de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Torhout
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, bpost bank energie lening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee huishoudens met een interessante rente een speciaal type lening kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun woning energiezuiniger te maken. Op jouw investering in zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4340), dan is het belastingvoordeel al gauw €538. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. In ruil krijg je een vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In dit geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de overproductie. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de traditionele tellers gaan plaats maken voor slimme meters. De komende jaren komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is overeenkomstig met een 5 procent spaarrente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het klimaat, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al vele tienduizenden consumenten hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafkosten
De totale kosten van zonnepanelen is gebaseerd op de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te goedkoper je uit bent. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De huidige kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Torhout komen doorgaans uit tussen de €4200 en €5700, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen resulteert in circa 2770 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Engie en Nuon betaal je daarvoor ongeveer €692,50 (onkosten mei 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Torhout kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hieronder doorzoek jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117206€3575 – €4400€430
2297012€5050 – €5625€650
3333014€5925 – €6225€775
4381017€6500 – €6800€930
5459020€7075 – €7150€970
6493021€7400 – €8125€1040

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het voldoet aan een aantal eisen: voldoende ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is ideaal), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak. Ook is een hellingshoek van 36 graden het beste. Mede door de zonnepanelencheck Torhout bekijk je of uw dak in aanmerking komt. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Torhout is 3360 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig pakweg 10 panelen van 295 wattpiek. Let op: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 800 kWh zijn 5 zonnepanelen passend, voor 1850 kWh gaat het om 8, voor 2875 kWh gaat het om 12, en voor 3975 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. Bijna alle bewoners maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Verder zijn er dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De prijs is erg gunstig, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning verplicht in Torhout?

Tijdens de montage van zonnepanelen op uw dak is een vergunning niet aan de orde. Doorgaans gelden er andere regels voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Normaliter is het verkrijgen van een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-torhout

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Populaire zonnepanelen bedrijven in Torhout vergelijken? Op basis van de uitleg die hierna komt zoek jij moeiteloos een goede vakspecialist in jouw streek. Diverse specialisten bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de prijzen. Houd ook rekening met eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Betreft het een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het een huurhuis of koopwoning? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Omschrijf het project

  Omschrijf het soort huis. Het soort dak (plat of schuin) en de oriëntatie van het dak zijn zaken die van belang zijn. Maak daarna een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De installateur geeft op die manier aantrekkelijk zonnepanelen advies in Torhout.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: je voor- en achternaam, een mobiel/vast nummer, en e-mailadres. Op basis daarvan weten wij ook hoe je te bereiken bent als de experts nadere info nodig hebben. Daaropvolgend ontvang je de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijk offertes

  Na 4-5 dagen volgt er een transparante offerte van specialisten uit de regio. Focus niet uitsluitend op de laagste prijs, maar let ook op certificering (zoals TÜV keurmerk, IEC keurmerk, CE-keurmerk, RoHS certificaat) en referenties. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of heb je geen financiële ruimte? Dan is er een oplossing, want je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We zien meerdere duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld stadions die grond of een dak over hebben voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost om en nabij de €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De totale huursom wordt niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen vereiste.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Hoe dat werkt? Denk aan met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Torhout op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Torhout
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Torhout verplichte kost – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Belgen met de terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!