Tielt

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Tielt? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en je kunt er geld mee verdienen. Geholpen door zonnepanelen bij je huis wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Mede door de steeds gunstigere prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de speciale terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is het overal mogelijk? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Geholpen door deze pagina lees jij uitgebreide aanbevelingen aangaande zonnepanelen kopen in Tielt!

zonnepanelen installateur 8700
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteTielt
Postcode87000
Gasverbruik21.990 kWh
Stroomverbruik kWh3595 kWh
Gemiddelde energierekening€172,51

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Tielt juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet in België. In sommige gemeenten zijn er een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk jij welke regelingen er zijn in de gemeente Tielt. Kan je het niet vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Tielt bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Tielt
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening. Dit zijn interessante leningen waarmee huishoudens tegen een aantrekkelijke rente een afbetalingsregeling kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4960), dan pak je al snel €615. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het moet om een privéwoning gaan en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je natuurlijk een vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de overproductie. De kans is groot dat dit gaat veranderen: deze traditionele energiemeters worden ingeruild voor slimme meters. De komende jaren volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is vergelijkbaar met een royale 4% spaarrekening. Niet alleen goed voor onze aardbol, echter ook op financieel vlak. Al 500.000huishoudens kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafkosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen kan men berekenen met de fabrikant, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe rendabeler jouw investering. Dit komt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geschatte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Tielt zitten vaak tussen de €5100 en €6400 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set bestaande uit 10 pv-panelen staat voor om en nabij 3050 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Essent en Oxxio betaal je al snel €762,50 (tarieven juni 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Tielt bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het volgende overzicht tref jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118106€3550 – €4400€400
2276012€5125 – €5700€575
3335014€5950 – €6150€825
4406018€6400 – €6650€930
5433020€6975 – €7175€1020
6512022€7600 – €7900€1070

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het schikt naar een aantal randvoorwaarden: plek beschikbaar op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is ideaal), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een goede dakconstructie. Ook is een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Wegens de zonnepanelencheck Tielt vind jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Tielt is 3595 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig circa 11 zonnepanelen van 280 wattpiek. Concreet: dit is slechts een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er minder nodig. Denk ook eens na over het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen voldoende, voor 1875 kWh rekenen installateurs er 8, voor 2800 kWh zijn dat er circa 11, en voor 3925 kWh moet je uitgaan van 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. Meer dan 50% van de bewoners prefereren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Mede kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Deze zonnepanelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Welke vergunning moet ik hebben in Tielt?

Voor het leggen van panelen op een woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Normaliter is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-tielt

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Tielt vergelijken? Door gebruik te maken van de adviezen van onze specialisten zoek jij moeiteloos een goede expert in jouw streek. Tal van specialisten beschikken over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de verkoopprijs. Vraag ook om keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Praten we over een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Specificeer het soort woning. Het type woning (schuin & plat) en de geografische ligging van de woning zijn hierin van enorm belang. Selecteer vervolgens een installatiedatum die uitkomt. Maak ook gebruik van het vrije veld. De vakman geeft op die manier betrouwbaar zonnepanelen advies in Tielt.

 4. Overige contactgegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Wat we willen weten zijn je voor- en achternaam, het 06-nummer, en e-mailadres. Op die manier weten wij ook hoe je te bereiken bent wanneer er aanvullende info nodig is. Vervolgens krijgt u natuurlijk de offerte op maat.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na een paar dagen volgt er een transparante offerte van deskundigen uit de buurt. Kijk niet alleen naar de laagste offerte, maar check ook eventuele keurmerken (je kunt denken aan RoHS certificaat, VDE keurmerk, ISO certificaat, TÜV keurmerk) en verhalen van andere klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Er zijn goede alternatieven: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er bestaan meerdere duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gymzalen die het dak willen voorzien van zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Beschikbaar vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is niet nodig.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Tielt op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Tielt
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Tielt aanvullend capaciteitstarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Belgen met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waar komt dit vandaan? De VREG maakt dit wat duidelijker: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €85,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente