Koekelare

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Koekelare? Zonnepanelen zijn duurzaam en een goede investering. Met een zonnepanelen-installatie kan je zelf stroom opwekken. Door gunstigere prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Kan iedereen dat zomaar doen? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Op basis van de zonnepanelen-vergelijker tref je actuele toelichtingen aangaande zonnepanelen kopen in Koekelare!

zonnepanelen installateur 8680
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Groene investering.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteKoekelare
Postcode86800
Gasverbruik21.970 kWh
Stroomverbruik kWh3585 kWh
Gemiddelde energierekening€172,20

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Koekelare juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er helaas niet in België. Wel bestaan er gemeenten met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be vind je wat de regels zijn in de gemeente Koekelare. Is er niets over te lezen? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €900,00. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Koekelare is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Dankzij de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Koekelare
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening, AXA Bank energy@home. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee consumenten verrassend voordelig een lening kunnen aanvragen om te besparen op de energiekosten.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Val jij in deze categorie? Dan hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4940), dan pak je al snel €612. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een redelijke vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de “ouderwetse” tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt vaak vergeleken met een royale 6% spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al vele tienduizenden consumenten hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Prijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie is gebaseerd op het model, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe voordeliger het is. Dit is het effect van de situatie dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Koekelare fluctueren tussen de €4700 en €6000 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen draait uit op plusminus 3030 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Energiedirect en/of Vandebron betaal je hiervoor wel €757,50 (kosten juni 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Koekelare bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de volgende paragraaf bekijk je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118806€3475 – €4225€380
2309013€5025 – €5850€550
3340015€6100 – €6075€825
4382018€6350 – €6800€920
5439020€7075 – €7275€1030
6495022€7400 – €7875€1110

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het schikt naar een aantal voorwaarden: voldoende plek beschikbaar, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is het efficiëntst), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Tevens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Gezien de zonnepanelencheck Koekelare ontdek jij of het dak van uw woning kan. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Koekelare is 3585 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig omstreeks 10 panelen van 280 wattpiek. Disclaimer: dit is slechts een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen zijn er minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 panelen gewenst, voor 1925 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2875 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 4000 kWh laat je zo’n 15 panelen leggen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. Meer dan de helft van de consumenten kiezen voor zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Evengoed zijn er dunne-film zonnepanelen. Deze PV-panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De kosten liggen relatief laag, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning verplicht in Koekelare?

Bij het installeren van PV-panelen op een woning is een vergunning niet aan de orde. Dit is wel het geval bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Normaal is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-koekelare

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Koekelare vergelijken? Door middel van onze stappenplan kies jij snel en eenvoudig een uitmuntende installateur in de regio. Verschillende installateurs hebben een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de installatiekosten. Check ook op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het een particuliere of zakelijke aanvraag? Hebben we het over een huurwoning of koophuis? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Project omschrijven

  Beschrijf de eigenschappen van de woning. De woning-categorie (plat & schuin) en de focus-richting van het dak zijn daarin van belang. Kies tevens een globale planning voor de installatie. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De installateur geeft op die manier erkend zonnepanelen advies in Koekelare.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vul de overige contactgegevens in. Het gaat hier om je voor- en achternaam, telefoonnummer en het emailadres. Dan weten we hoe we contact kunnen opnemen als de experts nadere info nodig hebben. Als laatste zenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  In 4-5 dagen ontvang je een offerte op maat van installatiebedrijven die goed staan aangeschreven. Er is meer dan alleen de aanbieder met de laagste prijs, maar bekijk ook certificaten en keurmerken (denk aan IEC keurmerk, ISO certificaat, CE-keurmerk, RoHS certificaat) en beoordelingen van anderen. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of is de investering nu te groot? Goed om te weten: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We onderscheiden diverse mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn stadions die hun dak/grond beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Beschikbaar vanaf €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs wordt niet geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijv. samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Koekelare op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Koekelare
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Koekelare een distributienettarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor Belgen met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten fluctueren tussen de €87,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente