Doel

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Doel? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en hebben een prima rendement. Via thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Vanwege gunstigere prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de welbekende terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan het ook op mijn huis? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Op basis van zonnepanelenvoordeel.be lees jij handige toelichtingen met betrekking tot zonnepanelen kopen in Doel!

zonnepanelen installateur 9130
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • BTW terugvragen.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteBeveren-Waas
Postcode91300
Gasverbruik23.780 kWh
Stroomverbruik kWh3503,26672338061 kWh
Gemiddelde energierekening€177,91

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Doel juli 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er helaas niet in België. In een aantal gemeenten vind je energiepremies of speciale groene leningen. Door te surfen naar energiesparen.be bekijk jij de spelregels in de gemeente Beveren-Waas. Kan je het niet vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Beveren-Waas zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Door middel van de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Doel
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Record Credits energiekrediet, Beobank ecokrediet, DHB Bank persoonlijke lening, AXA Bank energy@home. Dit zijn speciale leningen waarmee huishoudens met een lage rente een duurzaamheidslening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De overheid biedt een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Op de aanschaf van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4500), dan is jouw winst al gauw €558. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het gaat om een privé-woningen de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor deze elektriciteit krijg je natuurlijk een vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de klassieke mechanische tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor de aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al vele tienduizenden huishoudens hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt berekend a.d.h.v. de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe voordeliger de investering. Dit is het effect van de situatie dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geraamde kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Doel komen doorgaans uit tussen de €5200 en €6100, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen draait uit op plusminus 2720 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Essent en/of Pure Energie staat dit al gauw gelijk aan €680,00 (prijs juli 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Doel kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het gedeelte hieronder bekijk jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117606€3600 – €4425€400
2299012€5100 – €5875€600
3354014€5925 – €6125€875
4389018€6525 – €6675€910
5451019€7100 – €7200€1010
6514021€7425 – €7875€1100

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het conformeert aan een aantal voorwaarden: plek beschikbaar op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (zuiden is aan te raden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat de panelen kan dragen. Bovendien is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Vanwege de zonnepanelencheck Doel vind je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Doel bedraagt 3503,26672338061 kWh. Hiervoor heb je nodig rond de 12 panelen van 325 wattpiek. Aanbeveling: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Denk ook eens na over het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 panelen afdoende, voor 1825 kWh gaan we uit van 8, voor 2900 kWh gaan we uit van 11, en voor 3975 kWh heb je ongeveer 15 panelen nodig.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen komt aardig overeen. De meeste mensen bestellen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Bovendien zijn er dunne-film PV-panelen. Dit soort panelen zijn breed inzetbaar. De aanschafkosten liggen lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning noodzakelijk in Doel?

Voor de installatie van panelen op het huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Dit is wel het geval bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Normaal is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-doel

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Direkt zonnepanelen bedrijven in Doel vergelijken? D.m.v. tips van onze adviseurs tref je in enkele stappen een betrouwbare installateur in de regio. Het merendeel van de adviseurs hebben zelfs een speciale showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de installatiekosten. Bekijk ook relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke aanvraag? Spreken we over een huurwoning of koophuis? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Project beschrijven

  Specificeer de aard van de woning. Het soort woning (plat & schuin) en de geografische ligging van het huis zijn van groot belang. Selecteer tevens een globale planning voor de installatie. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De vakman verschaft dan namelijk goedzonnepanelen advies in Doel.

 4. Overige gegevens invullen

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Het gaat hier om jouw naam (+ achternaam), een mobiel/vast nummer, en het mailadres. Daardoor komen wij erachter hoe we met jou in contact kunnen komen als de experts nadere info nodig hebben. Aansluitend ontvangt u ook de voorstellen (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 3-4 dagen ontvang je (een aantal) offertes van specialisten die goed staan aangeschreven. Beperk je niet alleen tot de laagste prijs, maar bekijk ook certificaten en keurmerken (zoals TÜV keurmerk, RoHS certificaat, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en klantervaringen. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of heb je geen financiële ruimte? Goed om te weten: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er verschijnen verscheidene interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld scholen die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De tarieven beginnen bij €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom van de pv-panelen blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Veel spaargeld is is geen vereiste.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijvoorbeeld met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Doel op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Doel
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Doel een aanvullend distributienettarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen waar sprake is van een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik dit betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €85,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!