Haasdonk

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Haasdonk? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en je kunt er geld mee verdienen. Middels zonnepanelen bij je huis wek je in eigen beheer groene stroom op. Dankzij dalende prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de welbekende terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is het overal mogelijk? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Met behulp van zonnepanelenvoordeel.be ontdek je actuele toelichtingen over zonnepanelen kopen in Haasdonk!

zonnepanelen installateur 9120
 • Makkelijk geld besparen.
 • Groene investering.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteBeveren-Waas
Postcode91200
Gasverbruik23.740 kWh
Stroomverbruik kWh3502,0170489071 kWh
Gemiddelde energierekening€177,71

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Haasdonk september 2023

Een landelijke subsidieregeling is niet aan de orde in België. In sommige gemeenten zijn er duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Door te surfen naar energiesparen.be bekijk jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Beveren-Waas. Kom je er niet uit? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Beveren-Waas bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Haasdonk
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Beobank ecokrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee woningeigenaren tegen een gunstige rente een krediet kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4460), dan is jouw winst al gauw €553. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je weer terug injecteren aan het net. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In die situatie krijg je nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de ouderwetse tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Niet alleen gunstig voor het klimaat, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al honderdduizenden investeerders hebben panelen laten installeren.

Aanschafprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt bepaald door de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te voordeliger het is. Dat is het gevolg van het feit dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De verwachte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Haasdonk schommelen tussen de €5100 en €6000 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen genereert ongeveer 3090 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Essent of Vandebron betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €772,50 (kosten september 2023). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Haasdonk kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In de volgende paragraaf vind je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117006€3425 – €4425€400
2299012€5025 – €5900€675
3354016€5925 – €6250€700
4391016€6450 – €6775€880
5469019€7000 – €7275€960
6487023€7425 – €7825€1060

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het voldoet aan een aantal zaken: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met een positie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een sterk dak. Evenzeer is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Door o.a. de zonnepanelencheck Haasdonk bekijk jij de geschiktheid van je dak. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Haasdonk is 3502,0170489071 kWh. Dit staat voor grofweg 11 pv-panelen van 300 wattpiek. Aanbeveling: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen hoef je er ook minder te leggen. Let ook op veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 950 kWh zijn 4 panelen toereikend, voor 1825 kWh zijn dat er 8, voor 2850 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3950 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. De gemiddelde investeerders installeren zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Ook zijn er dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De kosten zijn lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning verplicht in Haasdonk?

Voor het laten plaatsen van panelen op uw woning is een vergunning overbodig. Dit geldt niet voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. In algemene zin is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-haasdonk

Een zonnepanelen-installateur vinden

Populaire zonnepanelen bedrijven in Haasdonk vergelijken? D.m.v. het onderstaande stappenplan kies je binnen enkele minuten een uitstekende vakspecialist in de regio. Verschillende adviseurs hebben een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Focus niet uitsluitend op het tarief. Wees scherp op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  We zoeken installateurs uit de buurt. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Hebben we het over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Spreken we over een aangekochte woning of huur je? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Specificeer duidelijk het huis. Het type huis (plat of schuin) en de focus-richting van de woning zijn van groot belang. Kies vervolgens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De specialist geeft op die manier goedzonnepanelen advies in Haasdonk.

 4. Overige contactgegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn voorletter + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het mailadres. Op basis daarvan is het duidelijk hoe we contact kunnen opnemen als er iets niet helemaal duidelijk is. Nadien zenden zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na een paar dagen volgt er een transparante offerte van installatiebedrijven uit uw regio. Kijk niet alleen naar de aanbieder met de laagste prijs, maar wees scherp op de benodigde certificaten (zoals bijv. ISO certificaat, TÜV keurmerk, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en beoordelingen van anderen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is jouw dak niet geschikt voor panelen, of kan je het nu niet betalen? Dit is geen issues meer: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er ontwikkelen verscheidene aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere clubhuizen die hun dak/grond willen volleggen met zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kost om en nabij de €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huur van de panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een eigen spaarpot is niet meer noodzakelijk.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Zoals met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Haasdonk op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Haasdonk
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Haasdonk een netvergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door mensen die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG is duidelijk: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €88,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!