Francorchamps

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Francorchamps? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en je kunt er geld mee verdienen. Door gebruik te maken van het zonnepanelen-systeem wek je in eigen beheer groene stroom op. Vanwege het financieel interessante plaatje, de speciale 6%-BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is het iets voor mijn woning? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Geholpen door onze vergelijker vind je samengestelde adviezen die helpen bij zonnepanelen kopen in Francorchamps!

zonnepanelen installateur 4970
 • Structureel lagere energiekost.
 • Stroom opwekken met respect voor milieu.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieLuik
GemeenteStavelot
Postcode49700
Gasverbruik20.230 kWh
Stroomverbruik kWh3515 kWh
Gemiddelde energierekening€163,38

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Francorchamps juli 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet in België. In verschillende gemeenten zien we duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) ontdek je wat er precies mogelijk is in de gemeente Stavelot. Is dit voor jou onduidelijk? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Stavelot is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Francorchamps
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor huizeneigenaren tegen een gunstige rente een speciale lening kunnen nemen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere woningen aanmoedigt om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4950), dan pak je al snel €614. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het moet om een privéwoning gaan en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je weer terug injecteren aan het net. Voor de teruggeleverde stroom krijg je natuurlijk een vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In dit geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De kans is groot dat dit gaat veranderen: deze traditionele energiemeters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement kan je vergelijken met een 5% spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al tienduizenden consumenten hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie hangt af van het type zonnecel, het vermogen in Wp en de aansluitkosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe voordeliger de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de prijs per Wattpiek dan lager is. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Francorchamps liggen tussen om en nabij de €5300 en €5800 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen wekt op pak ‘m beet 3060 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Delta en/of NLE betaal je voor dit stukje stroom wel €765,00 (prijspeil juli 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Francorchamps kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hieronder vind je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120306€3575 – €4250€430
2310013€5050 – €5750€575
3333014€6025 – €6200€725
4381017€6300 – €6825€930
5452019€7050 – €7125€1030
6500022€7625 – €7875€1090

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het klopt met een aantal richtlijnen: voldoende plek beschikbaar, gelegen tussen het westen en oosten (zuiden is aan te raden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak met een goede constructie. Daarnaast is een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Dankzij de zonnepanelencheck Francorchamps tref je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Francorchamps is 3515 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig grofweg 11 zonnepanelen van 315 wattpiek. Advies: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek hoef je er ook minder te leggen. Denk ook eens na over het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen passend, voor 2000 kWh zijn dat er circa 7, voor 2875 kWh zijn dat er 11, en voor 3850 kWh kan je uit de voeten met 18 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst verschilt niet veel. Meer dan 50% van de klanten prefereren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Evenzeer onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen hebben een mooier uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Heb ik een vergunning nodig in Francorchamps?

Tijdens de montage van zonnepanelen op uw woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Doorgaans is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-francorchamps

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Francorchamps vergelijken? Dankzij onderstaande tips heb jij in een zeer korte periode een goede expert in jouw eigen buurt. Tal van installateurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je e.e.a. kunt bekijken. Kijk verder dan het tarief. Let ook op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Praten we over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Treft het een aangekochte woning of huur je? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Omschrijf het project

  Detailleer het type woning. Het genre woning (schuin of plat) en de ligging van het dak zijn daarin van belang. Kies tevens een dag en tijdstip voor installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De deskundige verschaft dan namelijk interessant zonnepanelen advies in Francorchamps.

 4. Overige gegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Denk dan aan: jouw naam (+ achternaam), een (vast) telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Vandaar weten wij ook op welke manier je contact wilt onderhouden als de experts nadere info nodig hebben. Daarna ontvang je de proposities (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  In 3-4 dagen krijg je persoonlijke offertes van experts die goed staan aangeschreven. Kijk niet alleen naar de goedkoopste aanbieder, maar bekijk ook certificaten en keurmerken (zoals VDE keurmerk, Recyclage, CE-keurmerk, TÜV keurmerk) en referenties. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur je een woning en is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of heb je geen financiële ruimte? Dit is geen issues meer: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn allerlei aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor ondernemingen die een stukje dak over hebben voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kan al vanaf €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huur van de panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Eigen geld is niet nodig.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Zoals met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Francorchamps op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Francorchamps
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Francorchamps een vergoeding aan de distributienetbeheerder – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Belgen die beschikken over een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Werk jij met een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. De netvergoeding klopt dan niet meer. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €87,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!