Sprimont

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Sprimont? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en een goede investering. Door het zonnepanelen-systeem wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Door de steeds gunstigere prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de zogenaamde terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is mijn woning hiervoor geschikt? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Gebruikmakend van de zonnepanelen-vergelijker tref je handige informatie over zonnepanelen kopen in Sprimont!

zonnepanelen installateur 4140
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Goed voor het milieu.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Lange levensduur.

ProvincieLuik
GemeenteSprimont
Postcode41400
Gasverbruik23.350 kWh
Stroomverbruik kWh3475 kWh
Gemiddelde energierekening€175,48

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Sprimont juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er niet meer in België. Wel bestaan er gemeenten met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Door gebruik te maken van energiesparen.be tref jij wat de regels zijn in de gemeente Sprimont. Kom je er niet uit? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • In de gemeente Sprimont is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Sprimont
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Beobank ecokrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, bpost bank energie lening, Belfius Bank groene renovatielening. Dit zijn speciale leningen waarmee huishoudens met een lage rente een krediet kunnen aanvragen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4570), dan pak je al snel €567. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het is een woning die 100% particulier is en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden teruggeleverd aan de leverancier. In ruil krijg je een vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De plannen zijn om dit te veranderen: de klassieke mechanische tellers worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is in lijn met een 6 procent spaarrente. De win is er niet alleen voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee! Al honderdduizenden woningeigenaren zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt bepaald door het model, het vermogen in wattpiek en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te rendabeler jouw investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De geschatte kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Sprimont fluctueren tussen de €4200 en €6100 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Geschatte opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen draait uit op circa 2870 kWh stroom. Bij een maatschappij als Greenchoice of NLE staat dit al gauw gelijk aan €717,50 (prijspeil juni 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Sprimont is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hieronder check je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119506€3575 – €4375€430
2275012€5025 – €5875€600
3344015€6000 – €6175€825
4407017€6350 – €6700€930
5459019€6975 – €7150€1000
6496023€7450 – €8200€1070

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het overeenstemt met een aantal voorwaarden: een schuin/plat dak met genoeg plek, met de richting tussen oost / west (het zuiden is het efficiëntst), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een stevig dak met een goede constructie. Ook is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Dankzij de zonnepanelencheck Sprimont bekijk jij de toepasbaarheid voor uw dak. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sprimont bedraagt 3475 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig zo’n 11 panelen van 280 wattpiek. Concreet: dit is slechts een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Kijk ook goed naar het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 4 zonnepanelen toereikend, voor 1950 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2800 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 4000 kWh wordt vaak gekozen voor 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen komt aardig overeen. Meer dan de helft van de bewoners bestellen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Tevens vinden we dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De kosten zijn lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Sprimont?

Voor het plaatsen van PV-panelen bovenop uw huis is geen vergunning nodig. Deze regel gaat niet op bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. In algemene zin is het vereist een vergunning aanvraag te doen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sprimont

Een zonnepanelen-installateur vinden

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Sprimont vergelijken? Dankzij de adviezen van onze specialisten vergelijk je vandaag nog een uitstekende vakman in je woonplaats. Verschillende monteurs hebben een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van het tarief. Let ook op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke vraag? Betreft het een huurhuis of koopwoning? Wat is de stroomvraag? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdracht omschrijven

  Detailleer de eigenschappen van de woning. Het soort dak (plat of schuin) en de focus-richting van de woning zijn essentieel. Maak tevens een keuze voor een globale planning voor de installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De installateur geeft jou dan toepasbaar zonnepanelen advies in Sprimont.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Vul de overige contactgegevens in. Wat we willen weten zijn achternaam, voornaam, telefoonnummer en uw huidige mailadres. Dan komen we erachter hoe we contact kunnen opnemen voor eventuele vragen. Daaropvolgend ontvang je de offertes.

 5. Offertes vergelijken

  Na een paar dagen volgt er een transparante offerte van installateurs uit de regio. Pas op voor alleen de voordeligste tarieven, maar bekijk ook voorwaarden/keurmerken (denk aan VDE keurmerk, ISO certificaat, RoHS certificaat, CE-keurmerk) en beoordelingen van anderen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur jij een huis en hebben jullie geen ruimte voor PV-panelen op het dak, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dan is er een oplossing, want iedereen kan profiteren van zonne-energie. We onderscheiden meerdere duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn clubhuizen die het dak willen volleggen met zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De kosten bedragen zo’n €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huur van de panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijvoorbeeld met buren zonnepanelen laten plaatsen in Sprimont op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Sprimont
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Sprimont verplichte kost – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Belgen waar sprake is van een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente