Rance

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Rance? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en een goede investering. Aan de hand van zonnepanelen op je woning wek je je eigen zonne-energie op. Als gevolg van dalende kosten, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de zogenaamde terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is het overal mogelijk? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Middels onze vergelijker tref je praktische tips m.b.t. zonnepanelen kopen in Rance!

zonnepanelen installateur 6470
 • Structureel lagere energiekost.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieHenegouwen
GemeenteSivry-Rance
Postcode64700
Gasverbruik20.430 kWh
Stroomverbruik kWh3515 kWh
Gemiddelde energierekening€164,21

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Rance juli 2024

Een landelijke subsidiepot bestaat niet in België. In verschillende gemeenten zien we speciale premies en/of leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be check je de spelregels in de gemeente Sivry-Rance. Kan je hier niets over vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Sivry-Rance zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Rance
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, Record Credits energiekrediet, bpost bank energie lening. Een lening met unieke voorwaarden waarmee woningeigenaren tegen een aantrekkelijke rente een krediet kunnen aanvragen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De overheid biedt een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4650), dan pak je al snel €576. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. In ruil ontvang je een soort vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juli 2024. Het rendement is vergelijkbaar met een 6% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van het klimaat, maar ook voor de portemonnee! Al honderdduizenden huishoudens hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt bepaald door het model, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te goedkoper het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten (juli 2024) van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Rance liggen tussen om en nabij de €4700 en €5900 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en rendement
Een pakket met 10 panelen genereert ongeveer 2750 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Budget Energie en/of Qurrent betaal je daarvoor ongeveer €687,50 (tarief juli 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Rance kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het volgende overzicht lees je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119207€3700 – €4325€390
2310013€5075 – €5725€625
3352016€5950 – €6175€800
4386018€6450 – €6800€950
5453019€7075 – €7200€1030
6514023€7550 – €7900€1070

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak ook geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het overeenstemt met een aantal randvoorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een positie gericht tussen westen of oosten (het liefst focus op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak met een goede constructie. Bovendien is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Gezien de zonnepanelencheck Rance vind jij of het dak van uw woning kan. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Rance bedraagt 3515 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig grofweg 11 zonnepanelen van 325 wattpiek. Concreet: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Houd ook rekening met de toekomstige situatie. Voor 1000 kWh zijn 4 pv-panelen afdoende, voor 2000 kWh gaat het om 8, voor 2800 kWh moet je rekenen op 11, en voor 3925 kWh moet je rekenen op 15 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. Meer dan de helft van de woningbezitters geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Er is ook een all-black variant. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Evengoed onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Dit type panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De kosten zijn lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Moet ik een vergunning aanvragen in Rance?

Voor het plaatsen van panelen op uw woning is een vergunning niet noodzakelijk. Helaas is dat anders bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Veelal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-rance

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Rance vergelijken? Dankzij het onderstaande stappenplan kies je moeiteloos een professionele monteur in de regio. Diverse installateurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk verder dan de verkoopprijs. Houd ook rekening met keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het uitgangspunt een aangekochte woning of huur je? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Omschrijf het project

  Detailleer het type woning. Het genre woning (plat + schuin) en de geografische ligging van het dak zijn hierin van enorm belang. Maak tevens een keuze voor een ideale leverdatum. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. Het installatiebedrijf geeft op die manier uitstekend zonnepanelen advies in Rance.

 4. Overige gegevens invullen

  Vul de overige contactgegevens in. We vragen om je voor- en achternaam, telefoonnummer en e-mailadres. Op die manier is het voor ons duidelijk op welke manier je contact wilt onderhouden als er iets niet helemaal duidelijk is. Aansluitend krijgt u natuurlijk de voorstellen (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na zo’n 5 werkdagen ontvang je (een aantal) offertes van experts die actief zijn in de regio. Kijk niet alleen naar de goedkoopste aanbieder, maar kijk goed naar de benodigde certificaten (je kunt denken aan IEC keurmerk, CE-keurmerk, TÜV keurmerk, ISO certificaat) en recensies van andere consumenten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit is geen issues meer: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er verschijnen diverse aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan verenigingen die het dak over hebben voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De kosten bedragen zo’n €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag ligt vast, en loopt niet op.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een grote som geld is is geen must.
 • Of neem zelf het initiatief. Zoals met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Rance op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Rance
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Rance aanvullend capaciteitstarief – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG omschrijft dit als volgt: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €95,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!