Ougrée

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Ougrée? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en men kan er flink door besparen. Met de zonnepanelen van tegenwoordig wek je in eigen beheer groene stroom op. Gezien het financieel interessante plaatje, de 6% BTW regeling en de speciale terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is mijn dak geschikt? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Via onze website vind je handige details aangaande zonnepanelen kopen in Ougrée!

zonnepanelen installateur 4102
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Groene investering.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieLuik
GemeenteSeraing
Postcode41020
Gasverbruik21.600 kWh
Stroomverbruik kWh3400 kWh
Gemiddelde energierekening€166,50

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Ougrée februari 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de website energiesparen.be check je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Seraing. Is de informatie niet te vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Seraing is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Door de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Ougrée
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dit zijn speciale leningen waarmee consumenten tegen een gunstige rente een duurzaamheidslening kunnen nemen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere woningen aanmoedigt om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Val jij in deze categorie? Dan hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4570), dan profiteer je al van een korting van zo’n €567. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden overgenomen door de energieleverancier. Hiervoor krijg je een redelijke vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: de ouderwetse tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Niet alleen goed voor onze aardbol, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Aanschafprijzen
De prijs van zonnepanelen komt tot stand door het soort paneel, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe voordeliger het is. Dit wordt gerealiseerd doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Ougrée zitten vaak tussen de €4900 en €6700 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Geschatte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen resulteert in ongeveer 2890 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Eneco en/of Vandebron betaal je hiervoor wel €722,50 (prijspeil februari 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Ougrée kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het volgende overzicht vind jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118207€3575 – €4250€380
2283012€5175 – €5675€500
3335016€5975 – €6275€850
4387016€6300 – €6750€910
5442019€7075 – €7300€1020
6498023€7425 – €8150€1100

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het overeenstemt met een aantal voorwaarden: een schuin/plat dak met genoeg plek, een positie gericht tussen westen of oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een stevig dak met een goede constructie. Bovendien is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Wegens de zonnepanelencheck Ougrée ontdek je de toepasbaarheid voor uw dak. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ougrée bedraagt 3400 kWh. Dit staat voor om en nabij 10 pv-panelen van 280 wattpiek. Let op: we spreken hier over een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Denk ook eens na over het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 975 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen geschikt, voor 1975 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2925 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3800 kWh laat je zo’n 15 panelen leggen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is nagenoeg gelijk. Meer dan de helft van de investeerders verkiezen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Overigens zijn er dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De prijs ligt lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Heb ik een vergunning nodig in Ougrée?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen bovenop uw huis is een vergunning niet noodzakelijk. Dit geldt niet voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Vaak moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ougree

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Populaire zonnepanelen bedrijven in Ougrée vergelijken? Via tips van onze adviseurs vergelijk jij in enkele stappen een goede aanbieder in de buurt. Veel installateurs hebben de beschikking over een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de aanschafprijzen. Check ook eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je ontvangt alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Gaat het om een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Is het uitgangspunt een woning in privé-bezit? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Opdracht omschrijven

  Beschrijf de karakteristieken van de woning. De huis-categorie (schuin + plat) en de oriëntatie van de woning zijn belangrijke onderdelen. Maak daarna een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De expert levert jou dan ook professioneel zonnepanelen advies in Ougrée.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Van belang zijn achternaam, voornaam, het 06-nummer, en het emailadres. Op basis daarvan is het helder hoe je te bereiken bent in het geval er extra info nodig is. Vervolgens versturen ze de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen 5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van deskundigen die actief zijn in de regio. Beperk je niet alleen tot de goedkoopste prijzen, maar kijk goed naar voorwaarden/keurmerken (je kunt denken aan ISO certificaat, TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage) en vraag naar recente projecten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dit is geen issues meer: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er ontwikkelen diverse mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere scholen die het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Huren kan al vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is is geen voorwaarde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijvoorbeeld met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Ougrée op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Ougrée
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Ougrée een distributienettarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningen die beschikken over een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik dit betalen? De VREG is duidelijk: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding klopt dan niet meer. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €86,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!