Liers

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Liers? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en fiscaal aantrekkelijk. Dankzij zonnepanelen op jouw woning wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Omwille van de hogere wattpiek per zonnepaneel, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is het overal mogelijk? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Dankzij onze tool tref jij toepasbare details m.b.t. zonnepanelen kopen in Liers!

zonnepanelen installateur 4042
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieLuik
GemeenteHerstal
Postcode40420
Gasverbruik21.540 kWh
Stroomverbruik kWh3370 kWh
Gemiddelde energierekening€165,58

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Liers april 2024

Een landelijke subsidiepot is er helaas niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Door gebruik te maken van energiesparen.be ontdek jij de spelregels in de gemeente Herstal. Is de informatie niet te vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • In de gemeente Herstal kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Met de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Liers
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Beobank ecokrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor huishoudens tegen een gunstige rente een duurzaamheidslening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4510), dan profiteer je al van een korting van zo’n €559. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Ter compensatie ontvang je een redelijke vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is overeenkomstig met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al ruim honderdduizenden investeerders kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
De prijs van zonnepanelen wordt bepaald door het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de installatiekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te goedkoper het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De geschatte kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Liers variëren tussen de €4000 en €5800 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Geschatte opbrengsten
Een pakket met 10 panelen draait uit op ongeveer 2830 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Eneco en/of Pure Energie betaal je al snel €707,50 (prijs april 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Liers kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het gedeelte hierna tref jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119007€3550 – €4225€400
2272013€5025 – €5775€600
3320014€5900 – €6025€725
4381018€6425 – €6750€920
5466019€6900 – €7175€1020
6506021€7500 – €8025€1060

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het conformeert aan een aantal condities: plek beschikbaar op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Overigens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Met hulp van de zonnepanelencheck Liers check je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Liers bedraagt 3370 kWh. Hiervoor heb je nodig grofweg 11 pv-panelen van 280 wattpiek. Advies: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van panelen met een hoger vermogen zijn er minder nodig. Kijk ook goed naar de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 panelen genoeg, voor 1875 kWh gaat het om 7, voor 2900 kWh gaat het om 12, en voor 4000 kWh heb je ongeveer 18 panelen nodig.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is vrijwel hetzelfde. Meer dan de helft van de huizenbezitters bestellen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er is ook een all-black variant. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Verder vind je dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De kosten zijn lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Heb ik een vergunning nodig in Liers?

Bij het installeren van PV-panelen op een woning is een vergunning niet noodzakelijk. Dit geldt niet voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Vaak is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-liers

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Goede zonnepanelen bedrijven in Liers vergelijken? Door de uitleg die hierna komt vind jij moeiteloos een uitstekende vakman in jouw eigen buurt. De meeste specialisten hebben een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de prijs. Kijk goed naar kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Is het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Spreken we over een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Probeer in detail te treden.

 3. Opdracht omschrijven

  Detailleer de aard van de woning. Het soort dak (schuin of plat) en de ligging van het huis zijn essentieel. Kies vervolgens een ideale leverdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. De installateur geeft op die manier betrouwbaar zonnepanelen advies in Liers.

 4. Overige gegevens invullen

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Van belang zijn uw voornaam + achternaam, tel. nr. en het mailadres. Hierdoor weten wij ook op welke manier je contact wilt onderhouden als er meer info benodigd is. Vervolgens versturen ze de proposities (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  Na uiterlijk een week ontvang je een offerte op maat van specialisten uit de buurt. Kijk niet alleen naar de beste aanschafprijs, maar bekijk ook eventuele keurmerken (bijvoorbeeld Recyclage, ISO certificaat, TÜV keurmerk, RoHS certificaat) en verhalen van andere klanten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of is het gewoon te duur? Dit hoeft geen probleem te zijn: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er bestaan meerdere duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor verenigingen die een stuk van het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Huren kan al vanaf €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een grote som geld is niet meer aan de orde.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Denk aan samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Liers op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Liers
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Liers een vergoeding aan de distributienetbeheerder – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Belgen met een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!