Vottem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Vottem? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en heb je razendsnel terugverdiend. Met behulp van de zonnepanelen van tegenwoordig wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Gezien dalende prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Middels zonnepanelenvoordeel.be ontdek je toepasbare gegevens aangaande zonnepanelen kopen in Vottem!

zonnepanelen installateur 4041
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieLuik
GemeenteHerstal
Postcode40410
Gasverbruik21.530 kWh
Stroomverbruik kWh3365 kWh
Gemiddelde energierekening€165,42

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Vottem april 2024

Een speciale subsidie is er niet in België. In een aantal gemeenten vind je regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Door gebruik te maken van energiesparen.be ontdek je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Herstal. Geen resultaten? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €900,00. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Herstal kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Vottem
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Crelan eco Energy, Beobank ecokrediet, Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huizeneigenaren tegen een gunstige rente een speciaal type lening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voor het installeren van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4500), dan is jouw winst al gauw €558. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Ter compensatie ontvang je een gepaste vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dit geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor dit overschot. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een nieuwe compensatieregel waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met een royale 6% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aardbol, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Aanschafprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen hangt af van de fabrikant, het vermogen in Wp en de aansluitkosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe voordeliger het is. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten (april 2024) van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Vottem fluctueren tussen de €4500 en €5600, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set met 10 panelen wekt op circa 2820 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Greenchoice of Powerpeers betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €705,00 (prijs april 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Vottem kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hieronder lees je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117206€3475 – €4325€430
2304012€5175 – €5775€625
3322015€6050 – €6250€875
4386016€6325 – €6800€910
5444019€6900 – €7125€980
6507021€7425 – €7900€1050

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het strookt met een aantal randvoorwaarden: genoeg ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is ideaal), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Bovendien is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Vanwege de zonnepanelencheck Vottem achterhaal je of uw dak in aanmerking komt. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Vottem is 3365 kWh. Dit kan je zelf genereren met zo’n 11 pv-panelen van 325 wattpiek. Belangrijk: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Kijk ook goed naar het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 850 kWh zijn 5 zonnepanelen toereikend, voor 1850 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2950 kWh gaan we uit van 12, en voor 3900 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is zo goed als gelijk. Meer dan de helft van de woningbezitters prefereren zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Overigens kan men gaan voor dunne-film panelen. Deze zonnepanelen hebben een fraai uiterlijk. De kosten zijn lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning noodzakelijk in Vottem?

Voor panelen op uw dak hoef je geen vergunning te regelen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Doorgaans is een vergunning noodzakelijk als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-vottem

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Vottem vergelijken? Door de uitleg die hierna komt vind je in een zeer korte periode een uitmuntende installateur in de buurt. Tal van adviseurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Let niet alleen op de prijzen. Let ook op certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zo ontvang je enkel offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Praten we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het uitgangspunt een huurwoning of koophuis? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Wat zijn je wensen?

  Verduidelijk het type woning. De huis-categorie (plat & schuin) en de geografische ligging van het dak zijn relevant. Selecteer tevens de gewenste uitvoerdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De vakman geeft op die manier aantrekkelijk zonnepanelen advies in Vottem.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Dit zijn gegevens als: naam, het 06-nummer, en het emailadres. Hierdoor is het duidelijk hoe wij u kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Vervolgens verzenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Binnen een week krijgt u mogelijk meerdere offertes van vakmannen met een goede naam in de buurt. Focus niet uitsluitend op de scherpste aanbieder, maar bekijk ook certificering (bijvoorbeeld IEC keurmerk, TÜV keurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat) en verhalen van andere klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed om te weten: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We kennen nogal wat duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn gymzalen die het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Huren kan al vanaf €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge instapprijs is dan ook geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Je kunt denken aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Vottem op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Vottem
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Vottem verplichte kost – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningeigenaren die beschikken over een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!