Binkom

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

In contact komen met een installateur voor zonnepanelen in Binkom? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en goed voor de portemonnee. Door zonnepanelen gericht op het zuiden wek je in eigen beheer groene stroom op. Door dalende prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de interessante terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is mijn dak geschikt? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Geholpen door de zonnepanelen-vergelijker bekijk jij praktische tips m.b.t. zonnepanelen kopen in Binkom!

zonnepanelen installateur 3211
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteLubbeek
Postcode32110
Gasverbruik22.070 kWh
Stroomverbruik kWh3435 kWh
Gemiddelde energierekening€169,25

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Binkom mei 2024

Een speciale subsidie is er niet in België. Regelmatig hebben gemeenten een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Op energiesparen.be ontdek je de spelregels in de gemeente Lubbeek. Onduidelijke informatie? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €900,00. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Lubbeek bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Binkom
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals bpost bank energie lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Cetelem ecologische Renovatielening, Belfius Bank groene renovatielening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor huishoudens met een interessante rente een speciaal type lening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er bestaat een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4790), dan pak je al snel €594. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je weer terug injecteren aan het net. Daarvoor ontvang jeeen soort vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Op dat moment ontvang je geen extra terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Vermoedelijk blijft dit niet zo: deze klassieke mechanische meters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een nieuwe compensatieregel waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Niet alleen gunstig voor het milieu, tevens ook fiscaal erg interessant. Al tienduizenden gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen is gebaseerd op het model, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe lager de investering. Dat is het gevolg van het feit dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De actuele kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Binkom liggen tussen om en nabij de €4000 en €6700 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen wekt op pakweg 3050 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Essent en Pure Energie betaal je daarvoor zo’n €762,50 (prijspeil mei 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Binkom kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het gedeelte hierna lees je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117808€3500 – €4425€410
2284012€5250 – €5875€600
3357015€5975 – €6250€700
4381018€6450 – €6825€920
5453020€6950 – €7225€1000
6497023€7575 – €7900€1060

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het strookt met een aantal condities: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is ideaal), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een degelijke dakconstructie. Evenzeer is een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Door de zonnepanelencheck Binkom ontdek jij of uw dak in aanmerking komt. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Binkom is 3435 kWh. Dat staat gelijk aan rond de 11 pv-panelen van 285 wattpiek. Disclaimer: dit zijn doorsnee statistieken. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van panelen met meer Wattpiek heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de toekomstige situatie. Voor 850 kWh zijn 5 zonnepanelen afdoende, voor 1950 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2800 kWh zijn dat er 12, en voor 3900 kWh zijn dat 18 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is nagenoeg gelijk. Meer dan 50% van de huizenbezitters kiezen voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Overigens kun je kiezen voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort panelen zijn zeer flexibel. De kosten liggen relatief laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Binkom?

Puur voor PV-panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning te regelen. Helaas is dat anders bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In de regel is het vereist een vergunning aanvraag te doen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-binkom

Een zonnepanelen-installateur vinden

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Binkom vergelijken? Via de uitleg die hierna komt kies je zonder problemen een professionele monteur in jouw streek. De meeste aanbieders bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je verschillende merken en opties kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de aanschafprijzen. Vraag ook om keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je krijgt op die manier alleen offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Is het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Praten we over een huurwoning of koophuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project beschrijven

  Verduidelijk de karakteristieken van het huis. De dak-categorie (plat en/of schuin) en de oriëntatie van het dak zijn cruciaal. Kies tevens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vul gerust het opmerkingenveld in. De expert biedt zo actueel zonnepanelen advies in Binkom.

 4. Voorkeur voor contact

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Het betreft je voor- en achternaam, een (vast) telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Dan weten wij op welke manier je contact wilt onderhouden indien er onduidelijkheden zijn. Vervolgens versturen ze de proposities (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen een paar dagen krijg je persoonlijke offertes van adviseurs uit de buurt. Let niet alleen op de scherpste aanbieder, maar let ook op eventuele keurmerken (voorbeelden zijn CE-keurmerk, VDE keurmerk, TÜV keurmerk, IEC keurmerk) en recensies van andere consumenten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Ben je eigenaar van een huurobject, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of kan je het nu niet betalen? Er zijn goede alternatieven: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We kennen verschillende rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor clubhuizen die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De tarieven beginnen bij €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een eigen spaarpot is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Denk aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Binkom op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Binkom
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Binkom een bijdrage – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door mensen met een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar dit tarief? De VREG omschrijft dit als volgt: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €88,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!