Sint-Pieters-Rode

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Sint-Pieters-Rode? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en hebben een prima rendement. Geholpen door de investering in zonnepanelen wek je zelf energie op uit de zon. Omwille van de dalende inkoopprijs, de 6% BTW regeling en de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Dankzij onze website doorzoek jij omvangrijke informatie die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Sint-Pieters-Rode!

zonnepanelen installateur 3220
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • BTW terugvragen.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteHolsbeek
Postcode32200
Gasverbruik22.100 kWh
Stroomverbruik kWh3450 kWh
Gemiddelde energierekening€169,71

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Sint-Pieters-Rode mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. In sommige gemeenten zijn er energiepremies of speciale groene leningen. Via de website energiesparen.be tref je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Holsbeek. Onduidelijke informatie? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €900,00. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Holsbeek zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Met de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Sint-Pieters-Rode
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals AXA Bank energy@home, KBC groene energie- en veiligheidslening, Belfius Bank groene renovatielening, Beobank ecokrediet. Een lening met unieke voorwaarden waarmee huizeneigenaren tegen een speciaal rentetarief een duurzaamheidslening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Val jij in deze categorie? Dan betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4820), dan is het voordeel al snel €598. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Stroom die je niet meteen verbruikt injecteer je terug op het energienet. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een gepaste vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dit geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de “ouderwetse” tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is in lijn met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor de aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al tienduizenden consumenten kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafkosten
De totale kosten van zonnepanelen wordt bepaald door de fabrikant, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te lager de investering. Dit komt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geraamde kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Sint-Pieters-Rode liggen tussen de €4800 en €6000 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Geschatte opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen mondt uit in om en nabij 3080 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Delta en Oxxio betaal je voor dit stukje stroom wel €770,00 (onkosten mei 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Sint-Pieters-Rode bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de tabel doorzoek jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120306€3450 – €4425€430
2277012€5175 – €5750€675
3351015€5975 – €6275€775
4383017€6375 – €6800€920
5446019€7100 – €7200€990
6508021€7450 – €7825€1070

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het strookt met een aantal randvoorwaarden: voldoende plek beschikbaar, met een positie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Evenzeer is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Mede door de zonnepanelencheck Sint-Pieters-Rode vind jij of uw dak in aanmerking komt. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sint-Pieters-Rode bedraagt 3450 kWh. Dit kan je zelf genereren met ongeveer 10 zonnepanelen van 300 wattpiek. Concreet: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er waarschijnlijk minder nodig. Let ook op het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 4 pv-panelen afdoende, voor 2000 kWh gaan we uit van 8, voor 2875 kWh gaat het om 12, en voor 3950 kWh gaat het om 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen verschilt niet veel. Meer dan 50% van de consumenten geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Er zijn zelfs all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Tevens vind je dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De kosten zijn lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Moet ik een vergunning aanvragen in Sint-Pieters-Rode?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen op uw dak hoef je geen vergunning te regelen. Doorgaans gelden er andere regels voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In algemene zin moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sint-pieters-rode

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Erkende zonnepanelen bedrijven in Sint-Pieters-Rode vergelijken? Met behulp van het onderstaande stappenplan zoek jij in een zeer korte periode een betrouwbare vakman in jouw eigen buurt. Tal van bedrijven hebben zelfs een speciale showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Beperk je niet alleen tot de tarieven. Houd ook rekening met keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Praten we over een particuliere of zakelijke aanvraag? Praten we over uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Opdrachtomschrijving

  Omschrijf het type huis. Het genre woning (schuin + plat) en de ligging van het dak zijn cruciaal. Selecteer daarna de gewenste uitvoerdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De adviseur geeft jou dan geschikt zonnepanelen advies in Sint-Pieters-Rode.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Denk dan aan: je voor- en achternaam, een (vast) telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Daardoor weten wij hoe we contact kunnen leggen voor eventuele vragen. Bij de laatste stap ontvangt u ook de offerte op maat.

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen een week volgen er offertes van installatiebedrijven uit uw regio. Kijk niet alleen naar de laagste offerte, maar vraag ook om relevante keurmerken (zoals bijv. CE-keurmerk, VDE keurmerk, Recyclage, IEC keurmerk) en recensies van andere consumenten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit is geen issues meer: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er ontwikkelen verschillende prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan ondernemingen die grond of een dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost zo’n €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom van de pv-panelen wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Of neem zelf het initiatief. Onder andere met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Sint-Pieters-Rode op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Sint-Pieters-Rode
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Sint-Pieters-Rode een distributienettarief – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG maakt dit wat duidelijker: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €85,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!