Châtillon

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Châtillon? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en goed voor de portemonnee. Door thuis geïnstalleerde zonnepanelen kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Als gevolg van de hogere wattpiek per zonnepaneel, de royale 6%-BTW constructie, en de speciale terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is mijn dak geschikt? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? D.m.v. deze website check jij praktische info die helpen bij zonnepanelen kopen in Châtillon!

zonnepanelen installateur 6747
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieLuxemburg
GemeenteSaint-Léger
Postcode67470
Gasverbruik20.230 kWh
Stroomverbruik kWh3315 kWh
Gemiddelde energierekening€158,88

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Châtillon oktober 2023

Een landelijke aankoopsubsidie is er helaas niet in België. Wel bestaan er gemeenten met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Door te surfen naar energiesparen.be doorzoek je wat er precies mogelijk is in de gemeente Saint-Léger. Kan je hier niets over vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €800,00. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Saint-Léger bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Via de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Châtillon
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, AXA Bank energy@home, KBC groene energie- en veiligheidslening, Record Credits energiekrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor gezinnen heel voordelig een afbetalingsregeling kunnen aanvragen om te besparen op de energiekosten.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De overheid biedt een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4700), dan pak je al snel €583. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je weer terug injecteren aan het net. In ruil ontvang je natuurlijk een vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Dan krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de klassieke mechanische tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is vergelijkbaar met een royale 5% spaarrekening. Niet alleen goed voor onze aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al tienduizenden huizen hebben panelen laten installeren.

Aanschafprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe voordeliger de investering. Dit komt doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De actuele kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Châtillon fluctueren tussen de €4500 en €6200 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set van 10 zonnepanelen in genereert om en nabij 2860 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Greenchoice en Vandebron betaal je daarvoor ongeveer €715,00 (vergoeding oktober 2023). Door goedkope zonnepanelen in Châtillon bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hieronder vind je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119707€3525 – €4275€430
2283011€5300 – €5675€575
3353016€5900 – €6275€700
4408016€6400 – €6700€950
5452019€7050 – €7275€970
6514023€7675 – €7800€1060

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het strookt met een aantal condities: genoeg ruimte op het dak, met de richting tussen oost / west (liefst op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een dak dat sterk genoeg is. Eveneens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Door o.a. de zonnepanelencheck Châtillon zie je of het dak van uw woning kan. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Châtillon bedraagt 3315 kWh. Dit kan je zelf genereren met omstreeks 10 pv-panelen van 295 wattpiek. Aanbeveling: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van panelen met meer Wattpiek zijn er minder nodig. Maak ook een inschatting van de toekomstige situatie. Voor 825 kWh zijn 5 zonnepanelen voldoende, voor 1800 kWh moet je rekenen op 7, voor 3000 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3850 kWh moet je rekenen op 16 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. De meeste woningbezitters verkiezen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Daarnaast zijn er dunne-film PV-panelen. Dit soort panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De investering is laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Châtillon?

Bij het installeren van PV-panelen op uw woning is een vergunning niet noodzakelijk. Er gelden alternatieve voorwaarden voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Veelal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-chatillon

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Populaire zonnepanelen bedrijven in Châtillon vergelijken? Via onze stappenplan kies jij moeiteloos een uitmuntende monteur in de buurt. Veel adviseurs hebben zelfs een speciale showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de offerteprijs. Check ook op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Praten we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Spreken we over een woning in privé-bezit? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Schets de karakteristieken van het huis. Het genre woning (plat & schuin) en de focus-richting van de woning zijn cruciaal. Maak tevens een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Maak ook gebruik van het vrije veld. De deskundige verschaft dan namelijk aantrekkelijk zonnepanelen advies in Châtillon.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Denk dan aan: uw voornaam + achternaam, telefoonnummer en het mailadres. Daardoor weten we hoe we met jou in contact kunnen komen als er meer info benodigd is. Daarna ontvang je de offertes.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  In 3-4 dagen ontvang je (een aantal) offertes van installateurs uit de buurt. Kijk niet alleen naar de goedkoopste aanbieder, maar check ook certificering (bijv. Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage, TÜV keurmerk, RoHS certificaat) en klantervaringen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of is het gewoon te duur? Dit hoeft geen probleem te zijn: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er ontwikkelen verschillende rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere organisaties die hun dak/grond willen voorzien van zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Huren kan al vanaf €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een grote som geld is dan ook geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Je kunt denken aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Châtillon op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Châtillon
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Châtillon een forfaitaire vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €88,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!