Wezemaal

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen in Wezemaal? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en heb je razendsnel terugverdiend. Aan de hand van zonnepanelen op het dak wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Ten gevolg van de dalende inkoopprijs, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan dit ook op ons dak? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Door gebruik te maken van de zonnepanelen-vergelijker vind jij samengestelde raadgeving die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Wezemaal!

zonnepanelen installateur 3111
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Milieubewuste keuze.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteRotselaar
Postcode31110
Gasverbruik21.960 kWh
Stroomverbruik kWh3380 kWh
Gemiddelde energierekening€167,55

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Wezemaal mei 2024

Een landelijke subsidiepot bestaat niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de website energiesparen.be bekijk jij hoe het ervoor staat in de gemeente Rotselaar. Is er niets over te lezen? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Rotselaar bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Via de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Wezemaal
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Crelan eco Energy, Record Credits energiekrediet, Beobank ecokrediet, DHB Bank persoonlijke lening. Dit zijn speciale leningen waardoor huizeneigenaren tegen een aantrekkelijke rente een krediet kunnen afsluiten voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voor het installeren van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4680), dan profiteer je al van een korting van zo’n €580. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan worden teruggeleverd aan de leverancier. In ruil ontvang je natuurlijk een vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In die situatie krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de klassieke mechanische tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is overeenkomstig met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze planeet, maar ook voor de portemonnee! Al ruim honderdduizenden gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen kan men berekenen met het soort en merk, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te voordeliger het is. De reden daarvan is: omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten (mei 2024) van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Wezemaal komen doorgaans uit tussen de €4300 en €6800, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en rendement
Een set van 10 zonnepanelen genereert pak ‘m beet 2940 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Energiedirect en Qurrent betaal je daarvoor ongeveer €735,00 (vergoeding mei 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Wezemaal bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het gedeelte hierna vind jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117606€3575 – €4200€430
2291013€5000 – €5775€575
3357014€6050 – €6075€725
4416016€6425 – €6825€910
5441019€7025 – €7225€970
6481021€7650 – €7900€1090

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het schikt naar een aantal voorwaarden: plek beschikbaar op het dak, met de richting tussen oost / west (het zuiden is het efficiëntst), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Evenzeer is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Wegens de zonnepanelencheck Wezemaal ontdek je of het dak van uw woning kan. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wezemaal bedraagt 3380 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig rond de 10 panelen van 325 wattpiek. Aanbeveling: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er minder nodig. Houd ook rekening met verbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 4 pv-panelen passend, voor 1800 kWh zijn dat er circa 7, voor 2925 kWh gaat het om 12, en voor 3900 kWh heb je ongeveer 16 panelen nodig.

Wat is het beste type paneel?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is gelijkwaardig. Bijna alle investeerders kiezen voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Mede bestaan er dunne-film panelen. Dit soort zonnepanelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De aanschafkosten liggen lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Hoe zit het met een vergunning in Wezemaal?

Voor het laten leggen van panelen op een woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Meestal is een vergunning noodzakelijk als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wezemaal

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Wezemaal vergelijken? Door middel van onderstaande tips heb jij in een zeer korte periode een goede monteur in je woonplaats. Tal van adviseurs beschikken over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Beperk je niet alleen tot de prijs. Check ook op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke vraag? Is het uitgangspunt een huurhuis of koopwoning? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Probeer in detail te treden.

 3. Project beschrijven

  Schets het soort woning. Het soort dak (schuin en/of plat) en de ligging van het dak zijn daarin van belang. Maak tevens een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. Het installatiebedrijf geeft op die manier relevant zonnepanelen advies in Wezemaal.

 4. Vul contactgegevens in

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Van belang zijn achternaam, voornaam, het 06-nummer, en uw huidige mailadres. Hierdoor weten we hoe we contact kunnen leggen in het geval er extra info nodig is. Daarna ontvangt u ook de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen een week volgt er een transparante offerte van installatiebedrijven die goed staan aangeschreven. Kijk verder dan de voordeligste tarieven, maar check ook de benodigde certificaten (voorbeelden zijn Recyclage, VDE keurmerk, CE-keurmerk, IEC keurmerk) en recensies van andere consumenten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of heb je geen financiële ruimte? Goed om te weten: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er bestaan verschillende aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gebouwendie het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De tarieven beginnen bij €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • Het maandelijkse bedrag wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is dan ook geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijv. samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Wezemaal op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Wezemaal
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Wezemaal een netvergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door mensen met een zogenaamde terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar dit tarief? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!