Oud-Turnhout

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Direct aan de slag met een installateur voor zonnepanelen in Oud-Turnhout? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en leveren ook nog eens euro’s op. Geholpen door het zonnepanelen-systeem wek je zelf schone energie op. Door gunstigere prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de interessante terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Kan dat ook voor mijn huis? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Op basis van onze tool bekijk jij bruikbare raadgeving met betrekking tot zonnepanelen kopen in Oud-Turnhout!

zonnepanelen installateur 2360
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieAntwerpen
GemeenteOud-Turnhout
Postcode23600
Gasverbruik22.400 kWh
Stroomverbruik kWh3300 kWh
Gemiddelde energierekening€167,58

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Oud-Turnhout december 2023

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. Soms zijn er binnen gemeenten energiepremies of speciale groene leningen. Door te surfen naar energiesparen.be ontdek je hoe het ervoor staat in de gemeente Oud-Turnhout. Geen resultaten? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit levert al snel honderden euro’s op. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Oud-Turnhout kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Oud-Turnhout
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze groene leningen waardoor huishoudens tegen een aantrekkelijke rente een groene lening kunnen afsluiten voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4370), dan is het belastingvoordeel al gauw €542. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het is een woning die 100% particulier is en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden overgenomen door de energieleverancier. Ter compensatie ontvang je een redelijke vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In die situatie krijg je nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Er is wel verandering op komst: de “ouderwetse” tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is overeenkomstig met een spaarrekening met 6% rente. Niet alleen goed voor onze planeet, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden gezinnen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt bepaald door het model, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te goedkoper je uit bent. Dit is het effect van de situatie dat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Oud-Turnhout komen doorgaans uit tussen de €5400 en €6700 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set bestaande uit 10 pv-panelen mondt uit in ongeveer 2740 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Eneco en/of Nuon betaal je hiervoor wel €685,00 (onkosten december 2023). Op basis van goedkope zonnepanelen in Oud-Turnhout bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hieronder check jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120508€3675 – €4375€390
2270012€5100 – €5675€550
3320016€6075 – €6150€825
4403018€6350 – €6650€930
5468019€7100 – €7300€1030
6491023€7400 – €8200€1040

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het strookt met een aantal regels: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is ideaal), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een degelijke dakconstructie. Tevens is een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Dankzij de zonnepanelencheck Oud-Turnhout bekijk je of uw dak in aanmerking komt. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Oud-Turnhout bedraagt 3300 kWh. Dat staat gelijk aan circa 11 zonnepanelen van 300 wattpiek. Let op: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Denk ook eens na over verbruik in de toekomst. Voor 925 kWh zijn 4 – 5 panelen genoeg, voor 1950 kWh zijn dat er circa 7, voor 2950 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3900 kWh wordt vaak gekozen voor 18 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is ongeveer gelijk. Bijna alle consumenten geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Evengoed zijn er dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen hebben een mooier uiterlijk. De prijs ligt lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Welke vergunning moet ik hebben in Oud-Turnhout?

Voor PV-panelen op uw woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Meestal is het verplicht een vergunning in te dienen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-oud-turnhout

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Goede zonnepanelen bedrijven in Oud-Turnhout vergelijken? Op basis van het advies hieronder heb je moeiteloos een erkende aanbieder in jouw eigen buurt. Het merendeel van de bedrijven beschikken over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Let niet alleen op het tarief. Kijk goed naar eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Is het uitgangspunt een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het een woning in privé-bezit? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Beschrijf expliciet jouw woning. Het soort dak (plat en/of schuin) en de focus-richting van de woning zijn goede voorbeelden. Selecteer ook een ideale leverdatum. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De vakman levert jou dan ook interessant zonnepanelen advies in Oud-Turnhout.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Denk dan aan: voorletter + achternaam, tel. nr. en e-mailadres. Op basis daarvan is het duidelijk hoe wij u kunnen bereiken als er iets niet helemaal duidelijk is. Daaropvolgend ontvangt u ook de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van specialisten die werkzaam zijn in de buurt. Er is meer dan alleen de aanbieder met de laagste prijs, maar check ook relevante keurmerken (bijvoorbeeld VDE keurmerk, CE-keurmerk, Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk) en klantervaringen. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Goed om te weten: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We kennen allerlei bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name organisaties die grond of een dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kan al vanaf €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is is geen voorwaarde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Denk aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Oud-Turnhout op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Oud-Turnhout
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Oud-Turnhout een forfaitaire vergoeding – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor consumenten met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Werk jij met een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €86,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!