Merksplas

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Merksplas? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en goed voor de portemonnee. Door zonnepanelen op het dak wek je jouw eigen duurzame stroom op. Omwille van de dalende inkoopprijs, de 6% BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is mijn woning hiervoor geschikt? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Door middel van deze website tref je omvangrijke tips met betrekking tot zonnepanelen kopen in Merksplas!

zonnepanelen installateur 2330
 • Structureel lagere energiekost.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieAntwerpen
GemeenteMerksplas
Postcode23300
Gasverbruik22.370 kWh
Stroomverbruik kWh3585 kWh
Gemiddelde energierekening€173,87

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Merksplas april 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet beschikbaar in België. In een aantal gemeenten vind je een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website energiesparen.be bekijk jij wat de regels zijn in de gemeente Merksplas. Onduidelijke informatie? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €900,00. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Merksplas zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Merksplas
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Record Credits energiekrediet, AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee woningeigenaren verrassend voordelig een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4340), dan is jouw winst al gauw €538. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een gepaste vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Er is wel verandering op komst: deze traditionele energiemeters worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met 5% rente. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aardbol, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te rendabeler jouw investering. Dit is een efficiency-effect omdat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten (april 2024) van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Merksplas variëren tussen de €4700 en €6400 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen genereert pakweg 2710 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Eneco of Nuon betaal je hiervoor wel €677,50 (tarieven april 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Merksplas kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hierna ontdek je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117906€3675 – €4200€420
2306013€5000 – €5675€625
3323015€6075 – €6075€850
4401016€6550 – €6675€880
5458020€6950 – €7200€1010
6513022€7450 – €8075€1090

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn woning geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het voldoet aan een aantal regels: plek beschikbaar op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (liefst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Overigens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Dankzij de zonnepanelencheck Merksplas achterhaal je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Merksplas bedraagt 3585 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig zo’n 11 panelen van 320 wattpiek. Toelichting: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Houd ook rekening met verbruik in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 4 pv-panelen gewenst, voor 1925 kWh rekenen installateurs er 8, voor 2975 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3925 kWh wordt vaak gekozen voor 15 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement komt aardig overeen. De gemiddelde mensen geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Ook vind je dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De aanschafkosten liggen lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Merksplas?

Bij het installeren van PV-panelen op het huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. In algemene zin is het vereist een vergunning aanvraag te doen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-merksplas

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Populaire zonnepanelen bedrijven in Merksplas vergelijken? Via onze stappenplan kies jij binnen enkele minuten een erkende expert in jouw streek. De meeste monteurs hebben een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Er is meer dan alleen de verkoopprijs. Houd ook rekening met eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Treft het uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Omschrijf expliciet het huis. Het type woning (plat & schuin) en de oriëntatie van de woning zijn van groot belang. Maak ook een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De specialist levert jou dan ook interessant zonnepanelen advies in Merksplas.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Denk dan aan: voorletter + achternaam, tel. nr. en het emailadres. Op die manier weten we op welke manier je contact wilt onderhouden in het geval er extra info nodig is. Daaropvolgend verzenden zij de offertes.

 5. Het vergelijken van offertes

  In 4-5 dagen volgen er offertes van installatiebedrijven die werkzaam zijn in de buurt. Pas op voor alleen de voordeligste tarieven, maar vraag ook om certificering (bijv. Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, TÜV keurmerk, ISO certificaat) en recensies van andere consumenten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Belangrijk: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er ontwikkelen verscheidene duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld gebouwendie grond of een dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost zo’n €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • Het maandelijkse bedrag ligt vast, en loopt niet op.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is dan ook geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Merksplas op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Merksplas
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Merksplas een bijdrage – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Vlamingen met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €87,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!