Ranst

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Ranst? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en fiscaal aantrekkelijk. Op basis van de zonnepanelen van tegenwoordig wek je zelf schone energie op. Ten gevolg van gunstigere prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is dit iets voor mijn woning? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Geholpen door onze website doorzoek je veelzijdige gegevens die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Ranst!

zonnepanelen installateur 2520
 • Lagere energierekening.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieAntwerpen
GemeenteRanst
Postcode25200
Gasverbruik22.540 kWh
Stroomverbruik kWh3370 kWh
Gemiddelde energierekening€169,74

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Ranst juni 2024

Een universele subsidieregeling is er niet meer in België. Wel bestaan er gemeenten met speciale premies en/of leningen. Door te surfen naar energiesparen.be bekijk je de spelregels in de gemeente Ranst. Is er niets over te lezen? Bel of mail dan met jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • Binnen de gemeente Ranst kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Ranst
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Record Credits energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Crelan eco Energy. Dit zijn speciale leningen waarmee huishoudens met een lage rente een groene lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Op jouw investering in zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4510), dan pak je al snel €559. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet om een privéwoning gaan en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Daarvoor ontvang jeeen redelijke vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dit geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Er is wel verandering op komst: de klassieke mechanische tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement komt overeen met een 5 procent spaarrente. Niet alleen gunstig voor de aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al honderdduizenden consumenten hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
De prijs van zonnepanelen komt tot stand door het type zonnecel, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te goedkoper je uit bent. Dit is een efficiency-effect omdat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De verwachte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Ranst liggen tussen de €5400 en €6200, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen in wekt op plusminus 2880 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Budget Energie of Vandebron betaal je hiervoor wel €720,00 (kosten juni 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Ranst bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hierna lees jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120408€3675 – €4475€440
2271013€5275 – €5850€600
3353015€5975 – €6125€750
4411018€6550 – €6750€880
5440020€6925 – €7300€1020
6491023€7550 – €7900€1050

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het in lijn is met een aantal eisen: een schuin/plat dak met genoeg plek, met een dakpostie tussen oost en west (hoogste opbrengst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak met een goede constructie. Verder is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Vanwege de zonnepanelencheck Ranst check jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ranst is 3370 kWh. Dit staat voor zo’n 12 zonnepanelen van 315 wattpiek. Belangrijk: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Houd ook rekening met het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 4 pv-panelen genoeg, voor 1925 kWh zijn dat er 8, voor 2875 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3925 kWh heb je ongeveer 16 panelen nodig.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is gelijkwaardig. Meer dan 50% van de investeerders bestellen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Eveneens vinden we dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De kosten liggen relatief laag, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Ranst?

Voor het laten plaatsen van PV-panelen op het huis is een vergunning niet aan de orde. Deze regel gaat niet op bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Doorgaans is ook een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ranst

Een zonnepanelen-installateur vinden

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Ranst vergelijken? Via de uitleg die hierna komt kies je in korte tijd een betrouwbare leverancier in jouw omgeving. Verscheidene aanbieders hebben de beschikking over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Beperk je niet alleen tot de tarieven. Houd ook rekening met voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het een woning in privé-bezit? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Detailleer duidelijk het huis. Het type woning (plat of schuin) en de focus-richting van het huis zijn zaken die van belang zijn. Maak ook een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De vakman geeft jou dan aantrekkelijk zonnepanelen advies in Ranst.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Denk dan aan: je voor- en achternaam, telefoonnummer en het mailadres. Op die manier komen we erachter hoe we je het beste kunnen bereiken in het geval er extra info nodig is. Aansluitend ontvangt u ook de offertes.

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen een paar dagen ontvang je een offerte op maat van installatiebedrijven die goed staan aangeschreven. Beperk je niet alleen tot de laagste prijs, maar bekijk ook voorwaarden/keurmerken (voorbeelden zijn VDE keurmerk, Recyclage, TÜV keurmerk, CE-keurmerk) en beoordelingen van anderen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur jij een huis en hebben jullie geen ruimte voor PV-panelen op het dak, of kan je het nu niet betalen? Er zijn goede alternatieven: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er verschijnen meerdere interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan verenigingen die een stuk van het dak willen voorzien van zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De kosten bedragen zo’n €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huur van de panelen wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge instapprijs is niet meer aan de orde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Hoe dat werkt? Denk aan met buren zonnepanelen laten plaatsen in Ranst op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Ranst
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Ranst verplichte kost – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningen met pv-panelen die beschikken over een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG is duidelijk: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €85,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente