Broechem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Broechem? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en fiscaal aantrekkelijk. Door de nieuwste zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Ten gevolg van de dalende inkoopprijs, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de zogenaamde terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan het ook op mijn huis? Wat is het rendement na 10 jaar? Door gebruik te maken van onze tool ontdek jij veelzijdige toelichtingen m.b.t. zonnepanelen kopen in Broechem!

zonnepanelen installateur 2520
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Milieubewuste keuze.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieAntwerpen
GemeenteRanst
Postcode25200
Gasverbruik23.260 kWh
Stroomverbruik kWh3430 kWh
Gemiddelde energierekening€174,09

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Broechem juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet in België. Wel bestaan er gemeenten met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Door te surfen naar energiesparen.be vind je de spelregels in de gemeente Ranst. Kan je hier niets over vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €900,00. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Ranst bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Via de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Broechem
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet, bpost bank energie lening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor huizeneigenaren zonder hoge lasten een groene lening kunnen nemen om te besparen op de energiekosten.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4480), dan pak je al snel €555. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een redelijke vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit overschot. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: deze klassieke mechanische meters zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is overeenkomstig met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al 500.000investeerders kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafkosten
Het prijskaartje van zonnepanelen komt tot stand door het type/merk, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe voordeliger het is. Dit is een efficiency-effect omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De huidige kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Broechem liggen tussen om en nabij de €4800 en €5700 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set van 10 zonnepanelen in wekt op om en nabij 3010 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Eneco en Oxxio betaal je daarvoor zo’n €752,50 (tarieven juni 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Broechem kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hierna check jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118706€3475 – €4375€380
2274012€5025 – €5650€500
3347015€6100 – €6125€725
4419017€6350 – €6625€890
5446020€7100 – €7225€970
6506023€7500 – €7850€1040

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het voldoet aan een aantal regels: een schuin/plat dak met genoeg plek, met een positie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak met een goede constructie. Tevens is ligging onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Broechem vind jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Broechem is 3430 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig circa 10 zonnepanelen van 300 wattpiek. Toelichting: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen zijn er minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 5 zonnepanelen voldoende, voor 1825 kWh gaan we uit van 7, voor 2875 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3800 kWh moet je rekenen op 18 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is gelijkwaardig. Meer dan 50% van de klanten kopen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Tevens kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Deze PV-panelen vallen veel minder op. De prijs is erg gunstig, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Moet ik een vergunning aanvragen in Broechem?

Puur voor zonnepanelen op het huis is geen vergunning nodig. Dit is wel het geval bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Veelal is een vergunning noodzakelijk als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-broechem

Installateur zonnepanelen zoeken

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Broechem vergelijken? Door tips van onze adviseurs zoek je snel en eenvoudig een uitmuntende installateur in je woonplaats. Verschillende bedrijven hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de kosten. Check ook certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Spreken we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het uitgangspunt een aangekochte woning of huur je? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Wat zijn je wensen?

  Verduidelijk de aard van de woning. Het soort huis (plat + schuin) en de focus-richting van het dak zijn van groot belang. Selecteer daarna de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De deskundige biedt zo interessant zonnepanelen advies in Broechem.

 4. Overige gegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Van belang zijn jouw naam (+ achternaam), het nummer waarop u bereikbaar bent, en als laatste het e-mailadres. Vandaar weten wij hoe we contact kunnen opnemen als er iets niet helemaal duidelijk is. Aansluitend verzenden zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijking van offertes

  Na 4-5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van deskundigen die actief zijn in de regio. Kijk verder dan de beste aanschafprijs, maar vraag ook om voorwaarden/keurmerken (bijvoorbeeld CE-keurmerk, IEC keurmerk, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en beoordelingen van anderen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur je een woning en zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of heb je geen financiële ruimte? Dan is er een oplossing, want ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er bestaan vele interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor stadions die het dak willen volleggen met zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost om en nabij de €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huur van de panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is niet meer aan de orde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Onder andere met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Broechem op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Broechem
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Broechem een netvergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor Vlamingen met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €89,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!