Oelegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Oelegem? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en besparen je geld. Aan de hand van zonnepanelen gericht op het zuiden kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Door o.a. de dalende inkoopprijs, de royale 6%-BTW constructie, en de speciale terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is mijn woning hiervoor geschikt? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Geholpen door zonnepanelenvoordeel.be vind jij samengestelde raadgeving aangaande zonnepanelen kopen in Oelegem!

zonnepanelen installateur 2520
 • Lagere energielasten.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieAntwerpen
GemeenteRanst
Postcode25200
Gasverbruik23.280 kWh
Stroomverbruik kWh3440 kWh
Gemiddelde energierekening€174,40

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Oelegem mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. In sommige gemeenten zijn er regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be vind je wat er precies mogelijk is in de gemeente Ranst. Kom je er niet uit? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €800,00. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Ranst bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Door middel van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Oelegem
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening, Crelan eco Energy. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huishoudens zonder hoge lasten een lening kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Val jij in deze categorie? Dan hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4500), dan is het belastingvoordeel al gauw €558. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het is een woning die 100% particulier is en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of injecteer je terug op het energienet. Ter compensatie krijg je een redelijke vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Dit gaat wel veranderen: de klassieke mechanische tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement kan je vergelijken met een 4 procent spaarrente. Niet alleen gunstig voor onze aardbol, echter ook op financieel vlak. Al enkele honderdduizenden consumenten hebben panelen laten installeren.

Verkoopprijzen
De prijs van zonnepanelen wordt bepaald door het soort en merk, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe lager de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geschatte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Oelegem liggen tussen de €4400 en €6400 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set met 10 panelen resulteert in pak ‘m beet 3030 kWh stroom. Bij een maatschappij als Eneco en/of Qurrent staat dit al gauw gelijk aan €757,50 (tarieven mei 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Oelegem kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hierna vind je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117408€3500 – €4400€400
2305012€5000 – €5875€550
3335014€5950 – €6150€875
4387016€6500 – €6650€900
5431019€7000 – €7200€1020
6481021€7600 – €7950€1110

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het klopt met een aantal eisen: plek beschikbaar op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is ideaal), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een sterk dak. Daarnaast is een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Met hulp van de zonnepanelencheck Oelegem tref jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Oelegem bedraagt 3440 kWh. Je hebt dus nodig plusminus 11 pv-panelen van 325 wattpiek. Let op: dit is slechts een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er waarschijnlijk minder nodig. Houd ook rekening met de toekomstige situatie. Voor 1000 kWh zijn 5 pv-panelen gewenst, voor 1950 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2925 kWh heb je er ongeveer 11 nodig, en voor 3925 kWh gaan we uit van 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is nagenoeg gelijk. Veel klanten bestellen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Evengoed kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen zijn breed inzetbaar. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning noodzakelijk in Oelegem?

Voor het leggen van panelen op uw dak is geen vergunning nodig. Deze regel gaat niet op bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Doorgaans is het verplicht een vergunning in te dienen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-oelegem

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Direkt zonnepanelen bedrijven in Oelegem vergelijken? Op basis van het advies hieronder zoek jij in een zeer korte periode een erkende aanbieder in de buurt. Tal van adviseurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de aanschafprijzen. Vraag ook om kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Praten we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het een particuliere woning of huurwoning? Wat is de stroomvraag? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Beschrijf de karakteristieken van de woning. Het type huis (schuin of plat) en de oriëntatie van het huis zijn relevant. Kies ook de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De adviseur levert jou dan ook relevant zonnepanelen advies in Oelegem.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: jouw voornaam en achternaam, het 06-nummer, en als laatste het e-mailadres. Daardoor komen we erachter hoe we je het beste kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Aansluitend ontvangt u ook de proposities (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na 4-5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van deskundigen uit de regio. Focus niet uitsluitend op de laagste offerte, maar let ook op eventuele keurmerken (je kunt denken aan TÜV keurmerk, VDE keurmerk, Recyclage, IEC keurmerk) en vraag naar recente projecten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of is de investering nu te groot? Goed nieuws, iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er zijn verscheidene duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gebouwendie het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, De tarieven beginnen bij €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen vereiste.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Denk aan samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Oelegem op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Oelegem
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Oelegem een aanvullend distributienettarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningeigenaren met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!