Balen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Balen? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en winstgevend. Via zonnepanelen op het dak wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Door o.a. de aantrekkelijke paneel prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de interessante terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan dat ook voor mijn huis? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Via onze website lees je praktische info die helpen bij zonnepanelen kopen in Balen!

zonnepanelen installateur 2490
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Verantwoorde investering.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieAntwerpen
GemeenteBalen
Postcode24900
Gasverbruik22.520 kWh
Stroomverbruik kWh3360 kWh
Gemiddelde energierekening€169,43

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Balen juni 2024

Een universele subsidieregeling bestaat niet in België. In sommige gemeenten zijn er een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be check jij de spelregels in de gemeente Balen. Kan je het niet vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • In de gemeente Balen bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Balen
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, Crelan eco Energy, Record Credits energiekrediet, Beobank ecokrediet. Dit zijn speciale leningen waarmee consumenten met een lage rente een lening kunnen aanvragen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Val jij in deze categorie? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4490), dan profiteer je al van een korting van zo’n €557. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Daarvoor ontvang jeeen vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In die situatie heb je geen recht op een terugleververgoeding voor dit overschot. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de ouderwetse tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is vergelijkbaar met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het milieu, maar ook voor de portemonnee! Al honderdduizenden gezinnen zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen hangt af van het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe voordeliger de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De verwachte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Balen komen doorgaans uit tussen de €5100 en €5900 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set van 10 zonnepanelen wekt op circa 2860 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Eneco en/of Vandebron betaal je voor dit stukje stroom wel €715,00 (kosten juni 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Balen bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het gedeelte hieronder lees je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117208€3675 – €4425€390
2309011€5225 – €5750€625
3348015€6050 – €6175€850
4394017€6425 – €6800€940
5460019€6925 – €7200€970
6503023€7475 – €8200€1060

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het conformeert aan een aantal condities: een schuin/plat dak met genoeg plek, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is ideaal), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Bovendien is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Door o.a. de zonnepanelencheck Balen ontdek je of het dak van uw woning kan. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Balen is 3360 kWh. Dit kan je zelf genereren met pak ‘m beet 12 pv-panelen van 285 wattpiek. Aanbeveling: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van panelen met meer Wattpiek heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Let ook op het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 1000 kWh zijn 5 panelen passend, voor 1850 kWh zijn dat er 8, voor 3000 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 3950 kWh gaan we uit van 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is vrijwel hetzelfde. De doorsnee investeerders bestellen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Eveneens vind je dunne-film panelen. Deze zonnepanelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De kosten zijn lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Hoe zit het met een vergunning in Balen?

Voor het plaatsen van panelen op het huis is een vergunning niet aan de orde. Doorgaans gelden er andere regels voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Doorgaans is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-balen

Plaatsen in de buurt:

Interessante installaties:


Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Balen vergelijken? Dankzij tips van onze adviseurs vergelijk je in enkele stappen een betrouwbare expert in jouw eigen buurt. Diverse installateurs hebben de beschikking over een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de offerteprijs. Check ook keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Treft het een particuliere of zakelijke aanvraag? Betreft het een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Wat zijn je wensen?

  Beschrijf de karakteristieken van het huis. De dak-categorie (plat + schuin) en de geografische ligging van de woning zijn zaken die van belang zijn. Kies tevens een globale planning voor de installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De adviseur levert jou dan ook geschikt zonnepanelen advies in Balen.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Denk dan aan: uw voornaam + achternaam, een (vast) telefoonnummer en e-mailadres. Vandaar weten wij hoe we contact kunnen opnemen als er iets niet helemaal duidelijk is. Daaropvolgend zenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijk offertes

  In 4-5 dagen ontvang je een offerte op maat van specialisten die goed staan aangeschreven. Kijk niet alleen naar de beste aanschafprijs, maar wees scherp op voorwaarden/keurmerken (bijv. RoHS certificaat, VDE keurmerk, ISO certificaat, CE-keurmerk) en reviews van klanten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of kan je het nu niet betalen? Er zijn goede alternatieven: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er zijn vele bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere clubhuizen die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Beschikbaar vanaf €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is dan ook geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Denk aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Balen op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Balen
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Balen een distributienettarief – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningeigenaren met een zogenaamde terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €90,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente