Wiers

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Wiers? Zonnepanelen zijn duurzaam en besparen je geld. Op basis van zonnepanelen op het dak wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Dankzij de dalende inkoopprijs, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de zogenaamde terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is mijn woning hiervoor geschikt? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Door gebruik te maken van deze pagina bekijk jij veelzijdige aanbevelingen aangaande zonnepanelen kopen in Wiers!

zonnepanelen installateur 7608
 • Structureel lagere energiekost.
 • Duurzame investering.
 • Volledig zelfvoorzienend zijn.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieHenegouwen
GemeentePéruwelz
Postcode76080
Gasverbruik22.410 kWh
Stroomverbruik kWh3305 kWh
Gemiddelde energierekening€167,74

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Wiers juli 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet in België. Regelmatig hebben gemeenten energiepremies of speciale groene leningen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be vind jij de spelregels in de gemeente Péruwelz. Is er niets over te lezen? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €800,00. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Péruwelz is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Via de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Wiers
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Crelan eco Energy, bpost bank energie lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Belfius Bank groene renovatielening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huishoudens tegen een speciaal rentetarief een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4380), dan pak je al snel €543. Houd rekening met 2 aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt wordt teruggeleverd aan het net. In ruil ontvang je natuurlijk een vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In die situatie krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: deze klassieke mechanische meters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is in lijn met een royale 4% spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze aardbol, echter ook op financieel vlak. Al honderdduizenden woningeigenaren kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt vastgesteld door het type/merk, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe goedkoper het wordt. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De verwachte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Wiers schommelen tussen de €5100 en €6900 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen genereert pak ‘m beet 3090 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Energiedirect of Vandebron betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €772,50 (onkosten juli 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Wiers kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hieronder check jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120506€3400 – €4275€410
2302013€5125 – €5725€575
3326015€5950 – €6200€800
4413016€6450 – €6700€890
5455020€7075 – €7300€1030
6506022€7700 – €7825€1060

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn woning geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het voldoet aan een aantal voorwaarden: genoeg ruimte op het dak, met de richting tussen oost / west (het liefst focus op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een sterk dak. Ook is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Met hulp van de zonnepanelencheck Wiers achterhaal je de toepasbaarheid voor uw dak. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wiers is 3305 kWh. Dit kan je zelf genereren met rond de 12 panelen van 320 wattpiek. Disclaimer: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met meer Wattpiek heb je er minder nodig. Denk ook eens na over verbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 – 5 panelen genoeg, voor 1975 kWh zijn dat er 8, voor 2925 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 3800 kWh zijn dat circa 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is nagenoeg gelijk. Bijna alle investeerders kopen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Overigens vind je dunne-film panelen. Dit type panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De prijs is erg gunstig, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Welke vergunning moet ik hebben in Wiers?

Voor zonnepanelen op het huis geldt er geen vergunningplicht. Helaas is dat anders bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Doorgaans is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wiers

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Wiers vergelijken? Gebruikmakend van tips van onze adviseurs kies je in korte tijd een erkende vakspecialist in jouw eigen buurt. Diverse installateurs hebben zelfs een speciale showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Beperk je niet alleen tot de kosten. Check ook eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Gaat het om een particuliere of zakelijke vraag? Is het uitgangspunt een huurhuis of koopwoning? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Project omschrijven

  Verduidelijk zo specifiek mogelijk het huis. Het soort dak (schuin + plat) en de ligging van het huis zijn belangrijke onderdelen. Kies ook een ideale leverdatum. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De specialist geeft dan actueel zonnepanelen advies in Wiers.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vul de overige contactgegevens in. We vragen om je voor- en achternaam, een mobiel/vast nummer, en als laatste het e-mailadres. Op die manier weten we hoe wij u kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Nadien versturen ze de offerte op maat.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na 4-5 dagen volgt er een transparante offerte van specialisten uit de omgeving. Beperk je niet alleen tot de laagste offerte, maar kijk goed naar voorwaarden/keurmerken (zoals bijv. RoHS certificaat, TÜV keurmerk, ISO certificaat, IEC keurmerk) en beoordelingen van anderen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed om te weten: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er bestaan nogal wat rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn bedrijven die het dak over hebben voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost om en nabij de €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is is geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijv. samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Wiers op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Wiers
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Wiers een vergoeding aan de distributienetbeheerder – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor Belgen waar sprake is van een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!