Soiron

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Soiron? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en een goede investering. Middels zonnepanelen op je woning wek je in eigen beheer groene stroom op. Mede door dalende prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de speciale terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is dit iets voor mijn woning? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Door middel van onze tool doorzoek je waardevolle gegevens die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Soiron!

zonnepanelen installateur 4861
 • Direct lagere energielasten.
 • Stroom opwekken met respect voor milieu.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieLuik
GemeentePepinster
Postcode48610
Gasverbruik20.060 kWh
Stroomverbruik kWh3430 kWh
Gemiddelde energierekening€160,76

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Soiron juli 2024

Een speciale subsidie is niet aan de orde in België. Wel bestaan er gemeenten met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be check je wat de regels zijn in de gemeente Pepinster. Is de informatie niet te vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Pepinster zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Soiron
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als AXA Bank energy@home, Belfius Bank groene renovatielening, Record Credits energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor gezinnen zonder hoge lasten een afbetalingsregeling kunnen aanvragen om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Voor zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4780), dan is het voordeel al snel €593. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je terug op het net injecteren. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Dan ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor dit overschot. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de ouderwetse tellers worden ingeruild voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juli 2024. Het rendement is in lijn met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. De win is er niet alleen voor onze aardbol, tevens ook fiscaal erg interessant. Al enkele honderdduizenden huishoudens kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het type zonnecel, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe goedkoper je uit bent. Dit komt doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geraamde kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Soiron liggen tussen om en nabij de €5000 en €5500, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat voor pakweg 2890 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Essent of Oxxio betaal je voor dit stukje stroom wel €722,50 (vergoeding juli 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Soiron kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de tabel bekijk jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118807€3500 – €4275€420
2304012€5050 – €5600€525
3346016€6000 – €6175€850
4410016€6350 – €6675€930
5437020€6975 – €7300€1010
6482023€7425 – €8000€1070

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het strookt met een aantal eisen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is het efficiëntst), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een sterk dak. Daarnaast is ligging onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Vanwege de zonnepanelencheck Soiron bekijk jij of het dak van uw woning kan. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Soiron is 3430 kWh. Je hebt dus nodig circa 11 zonnepanelen van 320 wattpiek. Toelichting: dit zijn doorsnee statistieken. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Kijk ook goed naar veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 900 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen genoeg, voor 1875 kWh zijn dat er circa 7, voor 2850 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 4000 kWh heb je ongeveer 18 panelen nodig.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement verschilt niet veel. Veel consumenten kiezen voor zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Evengoed kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De prijs ligt lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Heb ik een vergunning nodig in Soiron?

Puur voor PV-panelen op een woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Dikwijls is een vergunning noodzakelijk als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-soiron

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Erkende zonnepanelen bedrijven in Soiron vergelijken? Op basis van onderstaande tips kies jij in korte tijd een uitstekende specialist in jouw eigen buurt. Verschillende adviseurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de verkoopprijs. Kijk goed naar eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Betreft het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Gaat het om een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project beschrijven

  Omschrijf de karakteristieken van de woning. Het type woning (schuin of plat) en de ligging van de woning zijn belangrijke onderdelen. Selecteer tevens een ideale leverdatum. Vul gerust het opmerkingenveld in. De adviseur verschaft dan namelijk aantrekkelijk zonnepanelen advies in Soiron.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Van belang zijn uw voornaam + achternaam, telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Vandaar is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen opnemen als er meer info benodigd is. Aansluitend versturen ze de offertes.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van adviseurs met een goede naam in de buurt. Kijk niet alleen naar het interessantste kostenplaatje, maar wees scherp op voorwaarden/keurmerken (bijvoorbeeld RoHS certificaat, Recyclage, TÜV keurmerk, VDE keurmerk) en verhalen van andere klanten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, zijn panelen geen opties voor je daktype, of heb je onvoldoende budget? Belangrijk: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er bestaan verscheidene bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name verenigingen die hun dak/grond beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost om en nabij de €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is niet meer aan de orde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijvoorbeeld met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Soiron op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Soiron
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Soiron een netvergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor Vlamingen met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €88,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!