Grote-Brogel

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Grote-Brogel? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en financieel interessant. Door de investering in zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Omwille van de aantrekkelijke paneel prijzen, de 6% BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is het overal mogelijk? Hoe zit het met kosten en het rendement? D.m.v. deze pagina doorzoek jij waardevolle gegevens met betrekking tot zonnepanelen kopen in Grote-Brogel!

zonnepanelen installateur 3990
 • Lagere energiekost.
 • Stroom opwekken met respect voor milieu.
 • Ook te integreren in het dak.
 • BTW terugvragen.

ProvincieLimburg
GemeentePeer
Postcode39900
Gasverbruik21.410 kWh
Stroomverbruik kWh3305 kWh
Gemiddelde energierekening€163,57

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Grote-Brogel februari 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. In sommige gemeenten zijn er interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk je welke regelingen er zijn in de gemeente Peer. Kan je hier niets over vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Op die manier bespaar je zo €800,00. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Peer kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Door middel van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Grote-Brogel
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Crelan eco Energy, bpost bank energie lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, DHB Bank persoonlijke lening. Dit zijn interessante leningen waardoor huizeneigenaren met een interessante rente een lening kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4380), dan is het belastingvoordeel al gauw €543. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het gaat om een privé-woningen de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor deze elektriciteit ontvang je natuurlijk een vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de “ouderwetse” tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is overeenkomstig met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Niet alleen goed voor de aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al vele tienduizenden investeerders zijn in staat energie op te wekken.

Prijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen kan men berekenen met het type/merk, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te voordeliger het is. Dit is het effect van de situatie dat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De huidige kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Grote-Brogel variëren tussen de €5000 en €6600 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen resulteert in circa 2700 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Essent of Nuon betaal je daarvoor zo’n €675,00 (kosten februari 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Grote-Brogel is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hieronder lees je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119506€3550 – €4400€420
2276012€5000 – €5675€625
3349015€6025 – €6075€875
4410016€6475 – €6750€910
5444020€6925 – €7200€960
6495022€7425 – €8025€1110

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Is mijn woning geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het in lijn is met een aantal eisen: voldoende ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (het liefst focus op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Daarnaast is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Dankzij de zonnepanelencheck Grote-Brogel check jij de toepasbaarheid voor uw dak. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Grote-Brogel is 3305 kWh. Dat staat gelijk aan omstreeks 10 zonnepanelen van 325 wattpiek. Aanbeveling: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er minder nodig. Houd ook rekening met het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 925 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen genoeg, voor 1875 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2825 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3850 kWh zijn dat circa 15 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst komt aardig overeen. Meer dan 50% van de consumenten verkiezen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Eveneens zijn er dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen zijn breed inzetbaar. De kosten liggen relatief laag, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Welke vergunning moet ik hebben in Grote-Brogel?

Voor het leggen van panelen op het huis is een vergunning niet aan de orde. Doorgaans gelden er andere regels voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Gewoonlijk is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-grote-brogel

Installateur zonnepanelen zoeken

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Grote-Brogel vergelijken? Op basis van de uitleg die hierna komt vind jij zonder problemen een uitmuntende installateur in jouw omgeving. Diverse specialisten hebben een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Er is meer dan alleen de tarieven. Check ook op certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Betreft het een zakelijke of particuliere vraag? Is het uitgangspunt een particuliere woning of huurwoning? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Omschrijf het project

  Schets zo specifiek mogelijk het huis. De huis-categorie (plat of schuin) en de oriëntatie van de woning zijn essentieel. Maak vervolgens een keuze voor een globale planning voor de installatie. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De expert verschaft dan namelijk goedzonnepanelen advies in Grote-Brogel.

 4. Vul contactgegevens in

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: uw voornaam + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en het emailadres. Daardoor komen wij erachter hoe we je het beste kunnen bereiken als er iets niet helemaal duidelijk is. Bij de laatste stap verzenden zij de offerte op maat.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na zo’n 5 werkdagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van adviseurs uit uw regio. Focus niet uitsluitend op de aanbieder met de laagste prijs, maar wees scherp op kleine lettertjes/certificaten (denk aan CE-keurmerk, IEC keurmerk, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en vraag naar recente projecten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of heb je onvoldoende budget? Dan is er een oplossing, want je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er zijn allerlei bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name gebouwendie het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost zo’n €55,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • Het maandelijkse bedrag blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is is geen must.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Zoals met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Grote-Brogel op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Grote-Brogel
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Grote-Brogel aanvullend capaciteitstarief – ook genoemd het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met pv-panelen met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €90,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!