Peer

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Peer? Zonnepanelen zijn duurzaam en winstgevend. Dankzij de investering in zonnepanelen wek je in eigen beheer groene stroom op. Door o.a. de hogere wattpiek per zonnepaneel, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de zogenaamde terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Door middel van onze vergelijker tref jij actuele adviezen die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Peer!

zonnepanelen installateur 3990
 • Snelle terugverdientijd.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieLimburg
GemeentePeer
Postcode39900
Gasverbruik23.280 kWh
Stroomverbruik kWh3440 kWh
Gemiddelde energierekening€174,40

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Peer mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. In een aantal gemeenten vind je een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door te surfen naar energiesparen.be vind je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Peer. Kan je het niet vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €800,00. Voorts kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Peer is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Peer
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening. Dit zijn speciale leningen waardoor huishoudens extra voordelig een krediet kunnen nemen om te besparen op de energiekosten.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4500), dan pak je al snel €558. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest injecteer je terug op het energienet. Ter compensatie ontvang je een gepaste vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de ouderwetse tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement kan je vergelijken met een 6% spaarrekening. De win is er niet alleen voor het klimaat, echter ook op financieel vlak. Al vele tienduizenden woningen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het soort en merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te goedkoper je uit bent. Dit komt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De actuele kosten van een aanbieding met 10 panelen in Peer liggen tussen de €4400 en €6600, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en rendement
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen resulteert in pak ‘m beet 2800 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Essent en/of Pure Energie betaal je daarvoor zo’n €700,00 (kosten mei 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Peer kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hierna bekijk je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120007€3475 – €4425€430
2277013€5050 – €5625€650
3333014€5925 – €6275€800
4416017€6350 – €6700€890
5461019€6975 – €7150€1010
6509023€7650 – €7850€1050

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het voldoet aan een aantal eisen: voldoende ruimte op het dak, met de richting tussen oost / west (hoogste opbrengst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Verder is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Vanwege de zonnepanelencheck Peer lees jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Peer bedraagt 3440 kWh. Je hebt dus nodig grofweg 11 pv-panelen van 285 wattpiek. Advies: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 5 panelen geschikt, voor 1975 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2925 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3875 kWh kan je uit de voeten met 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement verschilt niet veel. De doorsnee bewoners maken een keuze voor zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Evengoed vinden we dunne-film PV-panelen. Dit soort panelen vallen veel minder op. De kosten zijn lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning verplicht in Peer?

Tijdens de montage van PV-panelen op een woning geldt er geen vergunningplicht. Dit geldt niet voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In de regel is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-peer

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Peer vergelijken? Aan de hand van onderstaande tips vergelijk jij vandaag nog een erkende specialist in jouw eigen buurt. Een aantal aanbieders bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de panelen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de offerteprijs. Vraag ook om eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Gaat het om een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het een huurwoning of koophuis? Wat is de stroomvraag? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Project beschrijven

  Omschrijf duidelijk de woning. Het soort woning (schuin + plat) en de geografische ligging van het huis zijn van groot belang. Selecteer ook een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vul gerust het opmerkingenveld in. De installateur biedt zo erkend zonnepanelen advies in Peer.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Dit zijn naam, een (vast) telefoonnummer en e-mailadres. Zo is het helder hoe we met jou in contact kunnen komen voor eventuele vragen. Vervolgens zenden zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen een paar dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van installatiebedrijven die werkzaam zijn in de buurt. Kijk niet alleen naar de scherpste aanbieder, maar bekijk ook certificaten en keurmerken (bijv. TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk, RoHS certificaat) en recensies van andere consumenten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed om te weten: er is nu zonne-energie voor iedereen! We onderscheiden nogal wat interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor gymzalen die een stukje dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Beschikbaar vanaf €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge instapprijs is dan ook geen must.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Zoals met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Peer op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Peer
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Peer een vergoeding aan de distributienetbeheerder – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor Vlamingen met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente