Opitter

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Opitter? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en winstgevend. Gebruikmakend van zonnepanelen bij je huis wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Mede door de hogere wattpiek per zonnepaneel, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de welbekende terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is mijn woning hiervoor geschikt? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Aan de hand van onze tool bekijk jij toepasbare toelichtingen over zonnepanelen kopen in Opitter!

zonnepanelen installateur 3960
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieLimburg
GemeenteBree
Postcode39600
Gasverbruik21.380 kWh
Stroomverbruik kWh3590 kWh
Gemiddelde energierekening€169,86

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Opitter juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Door te surfen naar energiesparen.be check je wat er precies mogelijk is in de gemeente Bree. Kan je hier niets over vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Bree kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Opitter
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, Beobank ecokrediet, Belfius Bank groene renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee huizeneigenaren met een lage rente een duurzaamheidslening kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Val jij in deze categorie? Dan mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4350), dan is het belastingvoordeel al gauw €539. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je weer terug injecteren aan het net. Hiervoor krijg je een soort vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Op dat moment krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt vaak vergeleken met een 4% spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al vele tienduizenden gezinnen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Verkoopprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen kan men berekenen met het type/merk, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe rendabeler jouw investering. Dit wordt gerealiseerd doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De verwachte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Opitter variëren tussen de €5400 en €6200, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en rendement
Een bestelling met bijv. 10 panelen wekt op pak ‘m beet 3080 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Eneco of Qurrent betaal je al snel €770,00 (kosten juli 2024). Via goedkope zonnepanelen in Opitter kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In de volgende paragraaf check je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119808€3700 – €4475€420
2309013€5175 – €5625€525
3326014€6025 – €6075€825
4399017€6500 – €6850€950
5440019€7050 – €7150€990
6505021€7450 – €7975€1100

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het voldoet aan een aantal eisen: plek beschikbaar op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is ideaal), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een goede dakconstructie. Evengoed is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Door o.a. de zonnepanelencheck Opitter tref je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Opitter bedraagt 3590 kWh. Dit staat voor circa 12 pv-panelen van 295 wattpiek. Aanbeveling: we spreken hier over een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van panelen met een hoger vermogen heb je er minder nodig. Maak ook een inschatting van verbruik in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 5 zonnepanelen gewenst, voor 1850 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 3000 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3950 kWh heb je ongeveer 16 panelen nodig.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is ongeveer gelijk. De meeste huizenbezitters verkiezen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Verder kun je kiezen voor dunne-film zonnepanelen. Deze panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De kosten liggen relatief laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Moet ik een vergunning aanvragen in Opitter?

Voor het leggen van zonnepanelen op het huis is geen vergunning nodig. Dit is wel het geval bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Vaak moet er ook een vergunning aangevraagd worden als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-opitter

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Opitter vergelijken? Via het advies hieronder vind jij in enkele stappen een betrouwbare leverancier in de buurt. Verschillende leveranciers bieden een kleine showroom waar je de producten in detail kunt zien. Focus niet uitsluitend op de offerteprijs. Let ook op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Hierdoor krijg je alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Treft het een zakelijke of particuliere vraag? Is het uitgangspunt een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Detailleer het type huis. Het genre woning (plat en/of schuin) en de geografische ligging van de woning zijn daarin van belang. Kies tevens een ideale leverdatum. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De specialist biedt zo aantrekkelijk zonnepanelen advies in Opitter.

 4. Voorkeur voor contact

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. We vragen om voorletter + achternaam, het 06-nummer, en als laatste het e-mailadres. Vandaar komen we erachter hoe we met jou in contact kunnen komen als er meer info benodigd is. Nadien ontvang je de offertes.

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen 7 dagen ontvang je een offerte op maat van specialisten uit uw regio. Focus niet uitsluitend op de laagste offerte, maar check ook op voorwaarden/keurmerken (voorbeelden zijn Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage, CE-keurmerk, RoHS certificaat) en beoordelingen van anderen. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of kan je het nu niet betalen? Belangrijk: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We kennen verschillende duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere bedrijven die hun dak willen volleggen met zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Beschikbaar vanaf €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is niet nodig.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijvoorbeeld met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Opitter op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Opitter
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Opitter een vergoeding – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Belgen die beschikken over een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG is duidelijk: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomHet gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!