Wijchmaal

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Wijchmaal? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en een goede investering. Door middel van zonnepanelen op jouw woning is het mogelijk eigen energie te genereren. Ten gevolg van de dalende prijzen van de panelen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de interessante terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is dit iets voor mijn woning? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? D.m.v. onze tool vind je praktische aanbevelingen met betrekking tot zonnepanelen kopen in Wijchmaal!

zonnepanelen installateur 3990
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Zet het milieu op 1.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieLimburg
GemeentePeer
Postcode39900
Gasverbruik21.430 kWh
Stroomverbruik kWh3315 kWh
Gemiddelde energierekening€163,88

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Wijchmaal april 2024

Een speciale subsidie is niet aan de orde in België. In verschillende gemeenten zien we een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be vind jij de spelregels in de gemeente Peer. Onduidelijke informatie? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Peer kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Middels de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Wijchmaal
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als bpost bank energie lening, Crelan eco Energy, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening. Dit zijn interessante leningen waarmee huizeneigenaren tegen een gunstige rente een speciale lening kunnen nemen om te besparen op de energiekosten.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Val jij in deze categorie? Dan hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4400), dan pak je al snel €545. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je weer terug injecteren aan het net. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: deze traditionele energiemeters worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een rente van 4 procent op een spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze planeet, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al 500.000huizen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt bepaald door het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te betaalbaarder het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Wijchmaal zitten vaak tussen de €4000 en €5900 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set met 10 panelen draait uit op grofweg 2720 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Budget Energie en/of NLE betaal je al snel €680,00 (tarief april 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Wijchmaal bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hieronder lees je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117006€3675 – €4275€430
2308013€5275 – €5700€625
3360014€6000 – €6125€775
4394016€6525 – €6850€900
5445019€6925 – €7250€1020
6518022€7625 – €8025€1080

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn dak geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het klopt met een aantal richtlijnen: voldoende ruimte op het dak, met de richting tussen oost / west (het liefst focus op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Verder is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Mede door de zonnepanelencheck Wijchmaal achterhaal je of je dak geschikt is voor montage. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wijchmaal bedraagt 3315 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig circa 12 pv-panelen van 315 wattpiek. Let op: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Let ook op verbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 5 zonnepanelen genoeg, voor 1800 kWh zijn dat er circa 7, voor 2950 kWh zijn dat er circa 11, en voor 3975 kWh laat je zo’n 18 panelen leggen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is gelijkwaardig. De doorsnee klanten geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Bovendien bestaan er dunne-film PV-panelen. Dit soort panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De kosten zijn lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Moet ik een vergunning aanvragen in Wijchmaal?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op een woning is een vergunning niet aan de orde. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Meestal is ook een vergunning nodig als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wijchmaal

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Direkt zonnepanelen bedrijven in Wijchmaal vergelijken? Aan de hand van tips van onze adviseurs kies je snel en eenvoudig een betrouwbare expert in je postcodegebied. Verscheidene installateurs hebben zelfs een speciale showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de tarieven. Wees scherp op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Hebben we het over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Is het een aangekochte woning of huur je? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Beschrijf de opdracht

  Specificeer de aard van de woning. Het genre dak (plat & schuin) en de oriëntatie van de woning zijn belangrijke onderdelen. Selecteer tevens de gewenste uitvoerdatum. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De adviseur levert jou dan ook uitstekend zonnepanelen advies in Wijchmaal.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Het betreft uw voornaam + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en uw huidige mailadres. Op die manier weten wij hoe je te bereiken bent indien er onduidelijkheden zijn. Vervolgens krijgt u natuurlijk de proposities (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen een paar dagen ontvang je (een aantal) offertes van specialisten uit de omgeving. Kijk niet alleen naar de laagste prijs, maar kijk goed naar kleine lettertjes/certificaten (bijvoorbeeld IEC keurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat, CE-keurmerk) en recensies van andere consumenten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Belangrijk: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er ontwikkelen diverse rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name clubhuizen die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Beschikbaar vanaf €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een eigen spaarpot is niet meer aan de orde.
 • Of neem zelf het initiatief. Hoe dat werkt? Denk aan met buren zonnepanelen laten plaatsen in Wijchmaal op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Wijchmaal
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Wijchmaal een vergoeding aan de distributienetbeheerder – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met pv-panelen met de terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG is duidelijk: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €90,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!