Leopoldsburg

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Leopoldsburg? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en goed voor de portemonnee. Op basis van de investering in zonnepanelen kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Wegens de hogere wattpiek per zonnepaneel, de 6% BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is het overal mogelijk? Hoe zit het met kosten en het rendement? Met onze tool ontdek jij uitgebreide tips die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Leopoldsburg!

zonnepanelen installateur 3970
 • Structureel lagere energiekost.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieLimburg
GemeenteLeopoldsburg
Postcode39700
Gasverbruik23.260 kWh
Stroomverbruik kWh3430 kWh
Gemiddelde energierekening€174,09

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Leopoldsburg juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. In een aantal gemeenten vind je duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) bekijk je wat de regels zijn in de gemeente Leopoldsburg. Geen resultaten? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Leopoldsburg kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Leopoldsburg
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening, Record Credits energiekrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Een lening met unieke voorwaarden waardoor consumenten heel voordelig een speciaal type lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4480), dan loopt het voordeel al gauw op tot €555. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet een 100% prive-woning zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of wordt teruggeleverd aan het net. Daarvoor ontvang jeeen soort vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de ouderwetse tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is in lijn met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al vele tienduizenden consumenten wekken zo zelf stroom op.

Aanschafkosten
De totale kosten van zonnepanelen kan men berekenen met het model, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe goedkoper het wordt. De reden daarvan is: omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten (juni 2024) van een aanbieding met 10 panelen in Leopoldsburg schommelen tussen de €4900 en €5600 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten
Een set met 10 panelen genereert grofweg 2780 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Greenchoice en/of Pure Energie betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €695,00 (vergoeding juni 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Leopoldsburg kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hieronder vind jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119207€3575 – €4400€420
2279011€5225 – €5725€525
3347016€5975 – €6225€700
4382017€6375 – €6825€950
5469020€7100 – €7225€1020
6491022€7625 – €7975€1060

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn dak ook geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het klopt met een aantal regels: plek beschikbaar op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (meest ideale is het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een stevig dak. Verder is ligging onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Vanwege de zonnepanelencheck Leopoldsburg bekijk je of je dak geschikt is voor montage. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Leopoldsburg is 3430 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig ongeveer 11 zonnepanelen van 315 wattpiek. Toelichting: dit zijn doorsnee statistieken. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor verbruik in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 4 panelen geschikt, voor 1875 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2975 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3925 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. De meeste mensen prefereren zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Mede bestaan er dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De prijs is erg gunstig, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning noodzakelijk in Leopoldsburg?

Puur voor PV-panelen bovenop uw huis is geen vergunning nodig. Doorgaans gelden er andere regels voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Veelal is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-leopoldsburg

Interessante installaties:


Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Leopoldsburg vergelijken? Gebruikmakend van onderstaande tips vind je in korte tijd een deskundige vakman in jouw eigen buurt. Veel adviseurs hebben zelfs een speciale showroom waar je de panelen kunt bekijken. Let niet alleen op de prijs. Check ook voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het een particuliere of zakelijke aanvraag? Treft het een huurhuis of koopwoning? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Specificeer het type woning. Het genre woning (schuin en/of plat) en de oriëntatie van het dak zijn voor de monteur interessant. Kies tevens een ideale leverdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. De specialist verschaft dan namelijk toepasbaar zonnepanelen advies in Leopoldsburg.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn gegevens als: je voor- en achternaam, telefoonnummer en uw huidige mailadres. Daardoor weten wij ook hoe wij u kunnen bereiken voor eventuele vragen. Daarna krijgt u natuurlijk de offertes.

 5. Vergelijk offertes

  In 4-5 dagen krijg je persoonlijke offertes van specialisten met een goede naam in de buurt. Pas op voor alleen de goedkoopste aanbieder, maar wees scherp op certificering (zoals bijv. CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, RoHS certificaat) en reviews van klanten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of is de investering nu te groot? Belangrijk: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er verschijnen nogal wat interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gymzalen die een stukje dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Huren kan al vanaf €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Zoals met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Leopoldsburg op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Leopoldsburg
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Leopoldsburg een distributienettarief – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente