Ham

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Ham? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en goed voor de portemonnee. Door thuis geïnstalleerde zonnepanelen is het mogelijk eigen energie te genereren. Vanwege de dalende inkoopprijs, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is het overal mogelijk? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? D.m.v. onze website lees jij actuele gegevens aangaande zonnepanelen kopen in Ham!

zonnepanelen installateur 3945
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Stroom opwekken met respect voor milieu.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieLimburg
GemeenteHam
Postcode39450
Gasverbruik23.230 kWh
Stroomverbruik kWh3415 kWh
Gemiddelde energierekening€173,63

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Ham mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet aan de orde in België. Een aantal gemeenten hanteren wel speciale premies en/of leningen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek jij wat de regels zijn in de gemeente Ham. Kom je er niet uit? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Ham kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Ham
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, Beobank ecokrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, Crelan eco Energy. Dit zijn speciale leningen waardoor gezinnen verrassend voordelig een speciaal type lening kunnen nemen om de woning te verduurzamen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Voor zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4450), dan is jouw winst al gauw €552. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het gaat om een privé-woningen de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot wordt teruggeleverd aan het net. In ruil krijg je een soort vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In die situatie krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de traditionele tellers gaan plaats maken voor slimme meters. De komende jaren komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is overeenkomstig met een 5 procent spaarrente. Niet alleen goed voor onze aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al vele tienduizenden huishoudens kozen reeds voor een panelen-installatie.

Verkoopprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt vastgesteld door de fabrikant, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe rendabeler jouw investering. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De huidige kosten van een aanbieding met 10 panelen in Ham zitten vaak tussen de €4400 en €6500 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een pakket met 10 panelen staat voor zo’n 2750 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Engie en Powerpeers betaal je daarvoor zo’n €687,50 (vergoeding mei 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Ham kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het gedeelte hierna tref je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120508€3500 – €4225€420
2296013€5125 – €5875€625
3346014€6000 – €6250€700
4380017€6350 – €6725€930
5460020€7075 – €7175€960
6515022€7500 – €8200€1080

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het strookt met een aantal eisen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een dakpostie tussen oost en west (liefst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een goede dakconstructie. Mede is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Mede door de zonnepanelencheck Ham check je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ham is 3415 kWh. Dit staat voor grofweg 10 panelen van 290 wattpiek. Toelichting: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen hoef je er ook minder te leggen. Denk ook eens na over het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 925 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen afdoende, voor 2000 kWh gaat het om 7, voor 2925 kWh moet je rekenen op 12, en voor 3900 kWh gaat het om 16 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is gelijkwaardig. Meer dan 50% van de huizenbezitters kopen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Overigens vinden we dunne-film panelen. Dit type panelen zijn breed inzetbaar. De investering is laag, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning verplicht in Ham?

Tijdens de montage van panelen op uw woning is een vergunning niet noodzakelijk. Helaas is dat anders bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Veelal is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ham

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Ham vergelijken? Met onderstaande tips tref je in een zeer korte periode een deskundige vakspecialist in je postcodegebied. Sommige leveranciers bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de panelen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de offerteprijs. Wees scherp op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Spreken we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het uitgangspunt een huurhuis of koopwoning? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Verduidelijk zo specifiek mogelijk het huis. De woning-categorie (plat en/of schuin) en de focus-richting van het huis zijn daarin van belang. Maak tevens een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Vul gerust het opmerkingenveld in. De adviseur levert jou dan ook erkend zonnepanelen advies in Ham.

 4. Vul contactgegevens in

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. We vragen om achternaam, voornaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en niet te vergeten uw e-mail. Hierdoor is het voor ons duidelijk hoe we met jou in contact kunnen komen voor eventuele vragen. Daaropvolgend ontvang je de proposities (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen 5 dagen volgt er een transparante offerte van vakmannen uit de omgeving. Kijk niet alleen naar de voordeligste tarieven, maar houd ook rekening met relevante keurmerken (je kunt denken aan TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk) en referenties. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of is de investering nu te groot? Dit is geen issues meer: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er bestaan verscheidene interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor clubhuizen die hun dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, De kosten bedragen zo’n €80,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De totale huursom wordt niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Eigen geld is is geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijv. samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Ham op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Ham
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Ham een bijdrage – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Belgen met terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomHet gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente