Hechtel-Eksel

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Hechtel-Eksel? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en besparen je geld. Via een zonnepanelen-installatie is het mogelijk eigen energie te genereren. Mede door gunstigere prijzen, de 6% BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is dit iets voor mijn woning? Wat is het rendement na 10 jaar? Dankzij onze tool doorzoek je uitgebreide raadgeving aangaande zonnepanelen kopen in Hechtel-Eksel!

zonnepanelen installateur 3940
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Milieubewuste keuze.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieLimburg
GemeenteHechtel-Eksel
Postcode39400
Gasverbruik23.220 kWh
Stroomverbruik kWh3410 kWh
Gemiddelde energierekening€173,48

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Hechtel-Eksel juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is niet aan de orde in België. Soms zijn er binnen gemeenten interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) doorzoek je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Hechtel-Eksel. Kan je het niet vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €700,00 of nog meer. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Hechtel-Eksel zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Door middel van de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Hechtel-Eksel
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Crelan eco Energy, Record Credits energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, AXA Bank energy@home. Dit zijn speciale leningen waarmee huizeneigenaren tegen een speciaal rentetarief een krediet kunnen aanvragen om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4440), dan is jouw winst al gauw €550. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert injecteer je terug op het energienet. Ter compensatie krijg je natuurlijk een vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden ingeruild voor slimme meters. De komende jaren volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement wordt vaak vergeleken met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. Dit is niet alleen goed nieuws voor het klimaat, echter ook op financieel vlak. Al vele tienduizenden gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen komt tot stand door het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe voordeliger de investering. Dat is het gevolg van het feit dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De huidige kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Hechtel-Eksel schommelen tussen de €5100 en €5800 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een bestelling met bijv. 10 panelen resulteert in plusminus 2740 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Greenchoice en/of Pure Energie betaal je voor dit stukje stroom wel €685,00 (vergoeding juni 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Hechtel-Eksel is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hierna lees je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118108€3550 – €4375€440
2286011€5175 – €5850€550
3326016€5925 – €6025€800
4407016€6400 – €6850€930
5454020€7025 – €7275€1030
6512023€7525 – €8125€1100

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak ook geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het overeenstemt met een aantal eisen: voldoende ruimte op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak. Eveneens is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Dankzij de zonnepanelencheck Hechtel-Eksel achterhaal je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Hechtel-Eksel is 3410 kWh. Dat staat gelijk aan plusminus 12 pv-panelen van 300 wattpiek. Belangrijk: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw situatie kan verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Kijk ook goed naar de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 825 kWh zijn 4 zonnepanelen genoeg, voor 1925 kWh zijn dat er circa 7, voor 2800 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3850 kWh kan je uit de voeten met 16 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst verschilt niet veel. Veel huizenbezitters bestellen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Tevens bestaan er dunne-film panelen. Dit type panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De kosten liggen relatief laag, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Hoe zit het met een vergunning in Hechtel-Eksel?

Voor het plaatsen van PV-panelen op een woning is een vergunning overbodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Dikwijls moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-hechtel-eksel

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Hechtel-Eksel vergelijken? Dankzij onze stappenplan zoek je snel en eenvoudig een uitstekende vakman in de buurt. Een aantal adviseurs beschikken over een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de prijzen. Check ook kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke aanvraag? Praten we over een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Opdrachtomschrijving

  Omschrijf zo specifiek mogelijk het huis. Het genre woning (plat & schuin) en de oriëntatie van het huis zijn hierin van enorm belang. Kies vervolgens een dag en tijdstip voor installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De adviseur levert jou dan ook aantrekkelijk zonnepanelen advies in Hechtel-Eksel.

 4. Overige gegevens invullen

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Het betreft uw voornaam + achternaam, telefoonnummer en uw huidige mailadres. Dan komen wij erachter hoe we contact kunnen leggen als de experts nadere info nodig hebben. Nadien verstrekken zij de proposities (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  Na uiterlijk een week krijgt u mogelijk meerdere offertes van installateurs uit de omgeving. Let niet alleen op de goedkoopste aanbieder, maar check ook op certificering (bijvoorbeeld VDE keurmerk, IEC keurmerk, Recyclage, ISO certificaat) en referenties. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of is het gewoon te duur? Belangrijk: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We onderscheiden diverse aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn bedrijven die het dak willen volleggen met zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kost zo’n €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is is geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijv. samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Hechtel-Eksel op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Hechtel-Eksel
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Hechtel-Eksel een bijdrage – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor mensen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente