Opont

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Opont? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en winstgevend. Door gebruik te maken van zonnepanelen gericht op het zuiden wek je jouw eigen duurzame stroom op. Als gevolg van dalende kosten, de speciale 6%-BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is mijn woning hiervoor geschikt? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Via de zonnepanelen-vergelijker bekijk jij veelzijdige details die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Opont!

zonnepanelen installateur 6852
 • Minder betalen voor stroom.
 • Stroom opwekken met respect voor milieu.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieLuxemburg
GemeentePaliseul
Postcode68520
Gasverbruik20.840 kWh
Stroomverbruik kWh3320 kWh
Gemiddelde energierekening€161,53

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Opont juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Verscheidene gemeenten werken met energiepremies of speciale groene leningen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) tref je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Paliseul. Kan je hier niets over vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • Binnen de gemeente Paliseul bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Opont
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Beobank ecokrediet. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor gezinnen extra goedkoop een groene lening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
De overheid biedt een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun woning energiezuiniger te maken. Val jij in deze categorie? Dan betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4560), dan is het voordeel al snel €565. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je weer terug injecteren aan het net. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een redelijke vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de “ouderwetse” tellers worden ingeruild voor slimme meters. In 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is overeenkomstig met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al enkele honderdduizenden investeerders zijn in staat energie op te wekken.

Verkoopprijzen
De totale kosten van zonnepanelen komt tot stand door de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te voordeliger het is. De reden daarvan is: omdat de prijs per Wattpiek dan lager is. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Opont variëren tussen de €4400 en €6100, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set met 10 panelen resulteert in om en nabij 3060 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Essent en Vandebron betaal je voor dit stukje stroom wel €765,00 (tarief juli 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Opont bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hierna lees jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119408€3450 – €4200€390
2288013€5100 – €5700€625
3332015€5925 – €6100€700
4381016€6525 – €6750€950
5445019€6975 – €7300€1030
6492022€7500 – €7950€1060

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het in lijn is met een aantal eisen: een schuin/plat dak met genoeg plek, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is het efficiëntst), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak met een goede constructie. Eveneens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Dankzij de zonnepanelencheck Opont achterhaal je of jouw dak geschikt is. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Opont is 3320 kWh. Dit kan je zelf genereren met zo’n 12 zonnepanelen van 295 wattpiek. Concreet: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met een hoger vermogen hoef je er ook minder te leggen. Kijk ook goed naar het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 900 kWh zijn 4 pv-panelen genoeg, voor 1950 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2950 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3900 kWh moet je uitgaan van 16 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. Meer dan 50% van de klanten maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er zijn zelfs all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Mede onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Dit type panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning verplicht in Opont?

Voor het leggen van panelen op een woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaliter moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-opont

Installateur zonnepanelen zoeken

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Opont vergelijken? Dankzij onze stappenplan zoek jij zonder problemen een uitmuntende aanbieder in jouw omgeving. Diverse aanbieders hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de aanschafprijzen. Vraag ook om certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet elke installateur is in je regio actief. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke aanvraag? Spreken we over een aangekochte woning of huur je? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Beschrijf zo concreet mogelijk het huis. Het soort woning (schuin en/of plat) en de geografische ligging van het dak zijn cruciaal. Maak vervolgens een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De deskundige biedt zo professioneel zonnepanelen advies in Opont.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Je kunt denken aan naam, een mobiel/vast nummer, en als laatste het e-mailadres. Dan weten wij hoe we je het beste kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Bij de laatste stap zenden zij de offerte op maat.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na een paar dagen ontvang je een offerte op maat van vakmannen die werkzaam zijn in de buurt. Let niet alleen op de goedkoopste aanbieder, maar bekijk ook kleine lettertjes/certificaten (denk aan Recyclage, CE-keurmerk, IEC keurmerk, TÜV keurmerk) en reviews van klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of is het gewoon te duur? Er zijn goede alternatieven: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er ontwikkelen nogal wat duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan organisaties die een stukje dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kan al vanaf €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is niet meer aan de orde.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Hoe dat werkt? Denk aan met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Opont op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Opont
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Opont een forfaitaire vergoeding – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor Vlamingen met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €90,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!