Oudergem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Oudergem? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en financieel interessant. Door gebruik te maken van zonnepanelen gericht op het zuiden wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Gezien gunstigere prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Kan dat ook voor mijn huis? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Door gebruik te maken van deze website doorzoek jij toepasbare gegevens die helpen bij zonnepanelen kopen in Oudergem!

zonnepanelen installateur 1160
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieBrussel
GemeenteOudergem
Postcode11600
Gasverbruik21.200 kWh
Stroomverbruik kWh3300 kWh
Gemiddelde energierekening€162,58

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Oudergem februari 2024

Een speciale subsidie is er jammer genoeg niet in België. In een aantal gemeenten vind je speciale premies en/of leningen. Door gebruik te maken van energiesparen.be lees je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Oudergem. Is er niets over te lezen? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €800,00. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Oudergem kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Door de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Oudergem
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening. Een lening met unieke voorwaarden waardoor huizeneigenaren zonder hoge lasten een afbetalingsregeling kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Val jij in deze categorie? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4670), dan is het voordeel al snel €579. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt wordt teruggeleverd aan het net. Hiervoor krijg je een vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment ontvang je geen extra terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: deze traditionele energiemeters zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is in lijn met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al ruim tienduizenden huizen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
De totale kosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe betaalbaarder het wordt. Dit is het effect van de situatie dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Oudergem komen doorgaans uit tussen de €4700 en €6700 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set bestaande uit 10 pv-panelen draait uit op pakweg 2770 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Delta en/of Pure Energie betaal je daarvoor zo’n €692,50 (kosten februari 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Oudergem kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het gedeelte hierna check jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118707€3400 – €4350€390
2293013€5075 – €5700€550
3325015€5975 – €6100€825
4418016€6475 – €6775€930
5454020€6950 – €7250€960
6511021€7425 – €8150€1100

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het conformeert aan een aantal voorwaarden: plek beschikbaar op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een stevig dak met een goede constructie. Evengoed is een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Oudergem tref je de geschiktheid van je dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Oudergem is 3300 kWh. Je hebt dus nodig zo’n 10 panelen van 315 wattpiek. Concreet: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je er waarschijnlijk minder nodig. Kijk ook goed naar de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 5 panelen genoeg, voor 1850 kWh zijn dat er circa 7, voor 2825 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3900 kWh zijn dat circa 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is ongeveer gelijk. De doorsnee huizenbezitters geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Overigens zijn er dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen vallen veel minder op. De kosten liggen relatief laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Moet ik een vergunning aanvragen in Oudergem?

Voor het laten leggen van zonnepanelen op een woning is een vergunning niet aan de orde. Uitzonderingen zijn monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. In de regel is het vereist een vergunning aanvraag te doen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-oudergem

Installateur zonnepanelen zoeken

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Oudergem vergelijken? Op basis van de adviezen van onze specialisten tref je in enkele stappen een goede expert in de regio. Het merendeel van de bedrijven bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je verschillende merken en opties kunt zien. Er is meer dan alleen de prijzen. Let ook op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke aanvraag? Treft het uw eigen woning of een huurhuis? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Omschrijf het project

  Definieer zo specifiek mogelijk het huis. De huis-categorie (plat + schuin) en de geografische ligging van het dak zijn belangrijke onderdelen. Maak tevens een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Maak ook gebruik van het vrije veld. Het installatiebedrijf biedt zo aantrekkelijk zonnepanelen advies in Oudergem.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Denk dan aan: naam, telefoonnummer en een e-mailadres. Daardoor is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen leggen als er meer info benodigd is. Daaropvolgend zenden zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na 4-5 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van specialisten uit de regio. Focus niet uitsluitend op de scherpste prijs, maar wees scherp op kleine lettertjes/certificaten (denk aan CE-keurmerk, RoHS certificaat, Recyclage, TÜV keurmerk) en referenties. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of is de investering nu te groot? Er zijn goede alternatieven: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er verschijnen vele bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere scholen die een stuk van het dak willen voorzien van zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Beschikbaar vanaf €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Onder andere met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Oudergem op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Oudergem
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Oudergem een bijdrage – ook wel het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningeigenaren met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €89,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!