Sint-Agatha-Berchem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Sint-Agatha-Berchem? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en je kunt er geld mee verdienen. Met behulp van thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je in eigen beheer groene stroom op. Mede door de dalende inkoopprijs, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de interessante terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is het overal mogelijk? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Geholpen door onze tool bekijk je praktische tips die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Sint-Agatha-Berchem!

zonnepanelen installateur 1082
 • Structureel lagere energiekost.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Lange levensduur.

ProvincieBrussel
GemeenteSint-Agatha-Berchem
Postcode10820
Gasverbruik21.150 kWh
Stroomverbruik kWh3575 kWh
Gemiddelde energierekening€168,56

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Sint-Agatha-Berchem mei 2024

Een landelijke subsidiepot is niet aan de orde in België. Een aantal gemeenten hanteren wel een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door te surfen naar energiesparen.be doorzoek je wat de regels zijn in de gemeente Sint-Agatha-Berchem. Kan je hier niets over vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • In de gemeente Sint-Agatha-Berchem bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Sint-Agatha-Berchem
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Crelan eco Energy, BNP Paribas Fortis energiekrediet, bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet. Een lening met unieke voorwaarden waardoor huizeneigenaren met een lage rente een speciaal type lening kunnen aanvragen voor energiebesparende maatregelen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4620), dan bedraagt het voordeel al snel €573. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Daarvoor krijg jenatuurlijk een vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dit geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de overproductie. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de “ouderwetse” tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor de portemonnee! Al tienduizenden gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Prijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie kan men berekenen met de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te goedkoper het wordt. Dit is een efficiency-effect omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Sint-Agatha-Berchem liggen tussen om en nabij de €4400 en €6500 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een pakket met 10 panelen mondt uit in plusminus 2720 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Essent of Pure Energie betaal je hiervoor wel €680,00 (prijs mei 2024). Via goedkope zonnepanelen in Sint-Agatha-Berchem kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het gedeelte hieronder ontdek je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118707€3450 – €4500€440
2292012€5050 – €5600€575
3324016€5950 – €6250€700
4420016€6525 – €6750€880
5448020€7025 – €7275€960
6503021€7600 – €8075€1070

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Is mijn woning geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het voldoet aan een aantal richtlijnen: plek beschikbaar op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Daarnaast is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Vanwege de zonnepanelencheck Sint-Agatha-Berchem vind jij of jouw dak geschikt is. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sint-Agatha-Berchem bedraagt 3575 kWh. Dit kan je zelf genereren met zo’n 12 pv-panelen van 325 wattpiek. Toelichting: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek hoef je er ook minder te leggen. Houd ook rekening met de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 5 zonnepanelen geschikt, voor 1850 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2975 kWh gaan we uit van 11, en voor 4000 kWh wordt vaak gekozen voor 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is nagenoeg gelijk. Meer dan 50% van de woningbezitters verkiezen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Tevens vind je dunne-film PV-panelen. Dit type panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De prijs ligt lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Welke vergunning moet ik hebben in Sint-Agatha-Berchem?

Voor het leggen van PV-panelen op een woning is een vergunning niet noodzakelijk. Dit is wel het geval bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Vaak is ook een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sint-agatha-berchem

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Sint-Agatha-Berchem vergelijken? Via de adviezen van onze specialisten vind jij zonder problemen een betrouwbare expert in de regio. Veel leveranciers hebben faciliteiten zoals een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk niet alleen naar de verkoopprijs. Let ook op certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Praten we over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Betreft het uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Detailleer de aard van het huis. Het type woning (plat en/of schuin) en de focus-richting van het dak zijn cruciaal. Kies daarna een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De installateur biedt zo geschikt zonnepanelen advies in Sint-Agatha-Berchem.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn achternaam, voornaam, een (vast) telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Hierdoor komen we erachter hoe we contact kunnen leggen indien er onduidelijkheden zijn. Nadien verstrekken zij de offertes.

 5. Het vergelijken van offertes

  Na een paar dagen ontvang je (een aantal) offertes van vakmannen die werkzaam zijn in de buurt. Let niet alleen op het interessantste kostenplaatje, maar vraag ook om voorwaarden/keurmerken (bijvoorbeeld ISO certificaat, Recyclage, TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en beoordelingen van anderen. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur je een woning en heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of is de investering nu te groot? Er zijn goede alternatieven: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We kennen meerdere mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gymzalen die het dak willen voorzien van zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Beschikbaar vanaf €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • Het maandelijkse bedrag blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is niet meer aan de orde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Bijvoorbeeld met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Sint-Agatha-Berchem op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Sint-Agatha-Berchem
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Sint-Agatha-Berchem een vergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor mensen met een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!