Evere

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Evere? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en een goede investering. Middels krachtige zonnepanelen wek je in eigen beheer groene stroom op. Omwille van de aantrekkelijke paneel prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Geholpen door onze vergelijker vind je veelzijdige toelichtingen die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Evere!

zonnepanelen installateur 1140
 • Lagere energielasten.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieBrussel
GemeenteEvere
Postcode11400
Gasverbruik21.180 kWh
Stroomverbruik kWh3590 kWh
Gemiddelde energierekening€169,03

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Evere juni 2024

Een universele subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Regelmatig hebben gemeenten regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be lees jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Evere. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Ook kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Evere kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Door de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Evere
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Crelan eco Energy, Belfius Bank groene renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Record Credits energiekrediet. Deze groene leningen waarmee consumenten met een lage rente een lening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die oudere woningen aanmoedigt om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4650), dan is het voordeel al snel €576. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot injecteer je terug op het energienet. Ter compensatie krijg je een gepaste vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De plannen zijn om dit te veranderen: de traditionele tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juni 2024. Het rendement is in lijn met 5 procent rente. Dit komt niet alleen ten goede van de aarde, echter ook op financieel vlak. Al tienduizenden huizen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Kosten
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het model, het vermogen in wattpiek en de installatiekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe lager de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geschatte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Evere liggen tussen de €4000 en €5700, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en rendement
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen genereert zo’n 2750 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Essent en/of Vandebron betaal je al snel €687,50 (kosten juni 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Evere is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hierna ontdek je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118506€3400 – €4425€380
2306012€5125 – €5825€675
3354015€6050 – €6100€825
4404017€6375 – €6850€890
5465020€6975 – €7250€980
6518021€7425 – €8175€1090

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het klopt met een aantal regels: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gelegen tussen het westen en oosten (zuiden is aan te raden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een sterk dak. Overigens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Dankzij de zonnepanelencheck Evere zie je of je dak geschikt is voor montage. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Evere bedraagt 3590 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig zo’n 11 pv-panelen van 290 wattpiek. Disclaimer: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Houd ook rekening met verbruik in de toekomst. Voor 925 kWh zijn 4 pv-panelen voldoende, voor 1875 kWh moet je rekenen op 7, voor 2850 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3800 kWh zijn dat circa 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is nagenoeg gelijk. Bijna alle klanten verkiezen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Daarnaast zijn er dunne-film panelen. Deze panelen zijn breed inzetbaar. De investering is laag, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Heb ik een vergunning nodig in Evere?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op uw dak is een vergunning overbodig. Uitzonderingen zijn panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaal is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-evere

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Erkende zonnepanelen bedrijven in Evere vergelijken? Met behulp van tips van onze adviseurs tref jij moeiteloos een deskundige specialist in de buurt. De meeste monteurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de tarieven. Vraag ook om eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Hebben we het over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het uitgangspunt een huurhuis of koopwoning? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Definieer duidelijk het huis. Het type woning (plat & schuin) en de geografische ligging van het dak zijn goede voorbeelden. Kies daarna een dag en tijdstip voor installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De vakman verschaft dan namelijk actueel zonnepanelen advies in Evere.

 4. Vul contactgegevens in

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Van belang zijn je voor- en achternaam, tel. nr. en als laatste het e-mailadres. Daardoor weten we hoe wij u kunnen bereiken in het geval er extra info nodig is. Bij de laatste stap ontvangt u ook de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen 5 dagen krijg je persoonlijke offertes van adviseurs met een goede naam in de buurt. Let niet alleen op de laagste prijs, maar check ook eventuele keurmerken (je kunt denken aan CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk, RoHS certificaat) en verhalen van andere klanten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, is het dak te klein voor panelen, of is het gewoon te duur? Belangrijk: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er zijn verscheidene prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name bedrijven die hun dak/grond willen volleggen met zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, De tarieven beginnen bij €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een eigen spaarpot is dan ook geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met buren zonnepanelen laten plaatsen in Evere op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Evere
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Evere een netvergoeding – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor consumenten met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €88,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!