Koekelberg

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Koekelberg? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en goed voor de portemonnee. Door gebruik te maken van zonnepanelen op het dak wek je je eigen zonne-energie op. Door dalende kosten, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is het iets voor mijn woning? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Via onze vergelijker check je waardevolle info aangaande zonnepanelen kopen in Koekelberg!

zonnepanelen installateur 1081
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieBrussel
GemeenteKoekelberg
Postcode10810
Gasverbruik21.140 kWh
Stroomverbruik kWh3570 kWh
Gemiddelde energierekening€168,41

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Koekelberg juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er niet meer in België. Verscheidene gemeenten werken met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be vind je wat er precies mogelijk is in de gemeente Koekelberg. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit levert al snel honderden euro’s op. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Koekelberg zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Koekelberg
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, Record Credits energiekrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee woningeigenaren zonder hoge lasten een speciale lening kunnen aanvragen voor energiebesparende maatregelen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4610), dan is jouw winst al gauw €571. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een soort vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In die situatie ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de “ouderwetse” tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is in lijn met een 5 procent spaarrente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al ruim vele tienduizenden huishoudens hebben panelen laten installeren.

Prijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie komt tot stand door de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe goedkoper het wordt. Dit komt doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De kosten (juni 2024) van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Koekelberg komen doorgaans uit tussen de €5300 en €5800 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen wekt op circa 2710 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Essent en Oxxio betaal je hiervoor wel €677,50 (prijspeil juni 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Koekelberg is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In de tabel vind jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119806€3450 – €4475€400
2270011€5275 – €5600€550
3355015€5975 – €6075€750
4385017€6325 – €6725€920
5442019€7075 – €7125€1020
6506022€7450 – €8050€1090

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het klopt met een aantal richtlijnen: voldoende plek beschikbaar, gericht tussen west en oost (het liefst focus op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak. Bovendien is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Door o.a. de zonnepanelencheck Koekelberg tref je of jouw dak geschikt is. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Koekelberg is 3570 kWh. Hiervoor heb je nodig circa 12 panelen van 325 wattpiek. Aanbeveling: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je er minder nodig. Houd ook rekening met de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 4 zonnepanelen voldoende, voor 1875 kWh rekenen installateurs er 7, voor 3000 kWh zijn dat er circa 12, en voor 3950 kWh gaan we uit van 18 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. Veel klanten installeren de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Mede kun je kiezen voor dunne-film panelen. Dit soort zonnepanelen zijn zeer flexibel. De prijs is erg gunstig, maar het vermogen is ook wat minder.

Moet ik een vergunning aanvragen in Koekelberg?

Puur voor panelen bovenop uw huis is een vergunning overbodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Gewoonlijk is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-koekelberg

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Koekelberg vergelijken? Door gebruik te maken van de uitleg die hierna komt heb je binnen enkele minuten een goede expert in jouw streek. De meeste adviseurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de producten in detail kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de aanschafprijzen. Let ook op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je krijgt op die manier alleen offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Hebben we het over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Spreken we over een huurhuis of koopwoning? Wat is de stroomvraag? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Omschrijf het project

  Omschrijf duidelijk de woning. De woning-categorie (plat + schuin) en de focus-richting van het dak zijn voor de monteur interessant. Selecteer daarna de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De vakman geeft jou dan aantrekkelijk zonnepanelen advies in Koekelberg.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Wat we willen weten zijn achternaam, voornaam, tel. nr. en als laatste het e-mailadres. Vandaar komen we erachter hoe we je het beste kunnen bereiken indien er onduidelijkheden zijn. Daaropvolgend versturen ze de proposities (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Binnen een paar dagen ontvang je (een aantal) offertes van experts die goed staan aangeschreven. Pas op voor alleen de scherpste aanbieder, maar check ook kleine lettertjes/certificaten (bijvoorbeeld RoHS certificaat, ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage) en vraag naar recente projecten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Heb jij een huurwoning, is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of is het gewoon te duur? Goed nieuws, ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We onderscheiden nogal wat prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld organisaties die hun dak/grond willen voorzien van zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost zo’n €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is is geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Je kunt denken aan samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Koekelberg op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Koekelberg
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Koekelberg een bijdrage – ook genoemd het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met pv-panelen met een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomJij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €88,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!