Westkerke

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek jij zonnepanelen in Westkerke? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en men kan er flink door besparen. Op basis van een zonnepanelen-installatie wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Dankzij dalende kosten, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Kan het ook op mijn huis? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Middels deze pagina tref jij waardevolle details over zonnepanelen kopen in Westkerke!

zonnepanelen installateur 8460
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Los van de energieleverancier.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteOudenburg
Postcode84600
Gasverbruik22.060 kWh
Stroomverbruik kWh3330 kWh
Gemiddelde energierekening€166,84

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Westkerke juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met energiepremies of speciale groene leningen. Door te surfen naar energiesparen.be ontdek jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Oudenburg. Geen resultaten? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit levert al snel honderden euro’s op. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Oudenburg kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Westkerke
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Record Credits energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, Crelan eco Energy, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huishoudens tegen een lage rente een lening kunnen nemen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Val jij in deze categorie? Dan profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€5030), dan profiteer je al van een korting van zo’n €624. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het is een woning die 100% particulier is en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een gepaste vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de klassieke mechanische tellers worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. De win is er niet alleen voor onze aarde, maar ook voor de portemonnee! Al vele tienduizenden gezinnen hebben panelen laten installeren.

Aanschafkosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te voordeliger het is. Dit wordt veroorzaakt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten (juni 2024) van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Westkerke schommelen tussen de €4800 en €5500 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen resulteert in pakweg 3050 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Eneco of Nuon betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €762,50 (vergoeding juni 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Westkerke kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In de volgende paragraaf lees je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117808€3600 – €4400€430
2296012€5200 – €5825€550
3336015€5925 – €6275€825
4404017€6325 – €6850€930
5454019€7075 – €7150€990
6503021€7675 – €8025€1050

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het strookt met een aantal randvoorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een oriëntatie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak. Bovendien is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Omwille van de zonnepanelencheck Westkerke ontdek je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Westkerke bedraagt 3330 kWh. Dit kan je zelf genereren met zo’n 10 zonnepanelen van 295 wattpiek. Advies: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw situatie kan verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je er ook minder te leggen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 panelen geschikt, voor 1975 kWh gaan we uit van 8, voor 2800 kWh gaan we uit van 11, en voor 3825 kWh moet je rekenen op 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is gelijkwaardig. Bijna alle bewoners maken een keuze voor zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Verder vind je dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De prijs is erg gunstig, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning noodzakelijk in Westkerke?

Bij het installeren van PV-panelen op een woning geldt er geen vergunningplicht. Dit is wel het geval bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. In algemene zin is ook een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-westkerke

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Westkerke vergelijken? Op basis van onderstaande tips vind je binnen enkele minuten een uitmuntende vakman in de buurt. Diverse bedrijven bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Focus niet uitsluitend op de installatiekosten. Check ook vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke vraag? Praten we over een huurhuis of koopwoning? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Opdrachtomschrijving

  Omschrijf zo concreet mogelijk het huis. De huis-categorie (schuin + plat) en de ligging van het huis zijn belangrijke onderdelen. Maak daarna een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De deskundige verschaft dan namelijk actueel zonnepanelen advies in Westkerke.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn gegevens als: achternaam, voornaam, tel. nr. en niet te vergeten uw e-mail. Daardoor weten we hoe we je het beste kunnen bereiken voor eventuele vragen. Daarna versturen ze de offerte op maat.

 5. Vergelijking van offertes

  Na 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van specialisten uit de buurt. Beperk je niet alleen tot de aantrekkelijkste prijs, maar houd ook rekening met relevante keurmerken (zoals RoHS certificaat, VDE keurmerk, TÜV keurmerk, ISO certificaat) en beoordelingen van anderen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is het dak te klein voor zonnepanelen, of kan je het nu niet betalen? Er zijn goede alternatieven: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er verschijnen meerdere mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan stadions die hun dak/grond over hebben voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, De kosten bedragen zo’n €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is niet nodig.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Onder andere met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Westkerke op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Westkerke
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Westkerke een aanvullend distributienettarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor mensen waar sprake is van een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG is duidelijk: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten fluctueren tussen de €90,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!