Sint-Pieters-Kapelle

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Sint-Pieters-Kapelle? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en financieel interessant. Door zonnepanelen bij je huis wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Gezien gunstigere prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Door gebruik te maken van deze pagina ontdek jij praktische tips die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Sint-Pieters-Kapelle!

zonnepanelen installateur 8433
 • Minder betalen voor stroom.
 • Zet het milieu op 1.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteMiddelkerke
Postcode84330
Gasverbruik22.000 kWh
Stroomverbruik kWh3300 kWh
Gemiddelde energierekening€165,92

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Sint-Pieters-Kapelle oktober 2023

Een landelijke subsidiepot is er helaas niet in België. Verscheidene gemeenten werken met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op energiesparen.be lees jij de spelregels in de gemeente Middelkerke. Geen resultaten? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • In de gemeente Middelkerke kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Sint-Pieters-Kapelle
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening, Crelan eco Energy, bpost bank energie lening. Dit zijn interessante leningen waarmee woningeigenaren extra goedkoop een speciale lening kunnen afsluiten voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Op jouw investering in zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4970), dan is het voordeel al snel €616. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt injecteer je terug op het energienet. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een redelijke vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In die situatie heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is vergelijkbaar met een 6% spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor onze planeet, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al vele tienduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt berekend a.d.h.v. het soort en merk, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te rendabeler jouw investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Sint-Pieters-Kapelle zitten vaak tussen de €5200 en €6500, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Verwachte opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen mondt uit in pakweg 2990 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Budget Energie en/of Nuon betaal je hiervoor wel €747,50 (vergoeding oktober 2023). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Sint-Pieters-Kapelle bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hieronder tref je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119707€3650 – €4400€390
2309012€5000 – €5700€550
3340016€5950 – €6075€700
4405017€6525 – €6650€950
5456019€6925 – €7275€1030
6514021€7525 – €8200€1040

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het overeenstemt met een aantal regels: genoeg ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (liefst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat de panelen kan dragen. Bovendien is een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Door o.a. de zonnepanelencheck Sint-Pieters-Kapelle lees jij of jouw dak geschikt is. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sint-Pieters-Kapelle is 3300 kWh. Dit staat voor grofweg 10 panelen van 295 wattpiek. Advies: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er minder nodig. Denk ook eens na over het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 975 kWh zijn 5 zonnepanelen gewenst, voor 1925 kWh gaan we uit van 8, voor 2850 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 4000 kWh moet je uitgaan van 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is gelijkwaardig. De gemiddelde mensen verkiezen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Mede kun je kiezen voor dunne-film panelen. Deze panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De kosten liggen relatief laag, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Sint-Pieters-Kapelle?

Voor zonnepanelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Doorgaans gelden er andere regels voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Dikwijls is het verplicht een vergunning in te dienen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sint-pieters-kapelle

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Sint-Pieters-Kapelle vergelijken? Middels tips van onze adviseurs vergelijk jij in enkele stappen een uitstekende vakman in jouw eigen buurt. De meeste installateurs beschikken over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Kijk verder dan de tarieven. Vraag ook om vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Treft het een zakelijke of particuliere vraag? Praten we over een huurhuis of koopwoning? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Omschrijf het type huis. De huis-categorie (schuin of plat) en de geografische ligging van het dak zijn hierin van enorm belang. Maak daarna een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Vul gerust het opmerkingenveld in. De specialist levert jou dan ook uitstekend zonnepanelen advies in Sint-Pieters-Kapelle.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. We vragen om uw voornaam + achternaam, een mobiel/vast nummer, en het mailadres. Hierdoor komen we erachter hoe je te bereiken bent wanneer er aanvullende info nodig is. Als laatste krijgt u natuurlijk de offertes.

 5. Offertes vergelijken

  Na uiterlijk een week ontvang je (een aantal) offertes van deskundigen die actief zijn in de regio. Er is meer dan alleen de goedkoopste prijzen, maar check ook certificering (denk aan Recyclage, ISO certificaat, VDE keurmerk, IEC keurmerk) en recensies van andere consumenten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of heb je geen financiële ruimte? Belangrijk: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn meerdere prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld organisaties die het dak willen volleggen met zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, De tarieven beginnen bij €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is is geen vereiste.
 • Of neem zelf het initiatief. Onder andere met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Sint-Pieters-Kapelle op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Sint-Pieters-Kapelle
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Sint-Pieters-Kapelle een vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningen met pv-panelen met de terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG omschrijft dit als volgt: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!