Westende

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Westende? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en leveren ook nog eens euro’s op. Door een zonnepanelen-installatie wek je in eigen beheer groene stroom op. Ten gevolg van de dalende verkoopprijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de welbekende terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is mijn dak geschikt? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Aan de hand van onze tool lees jij veelzijdige toelichtingen die helpen bij zonnepanelen kopen in Westende!

zonnepanelen installateur 8434
 • Lagere energielasten.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteMiddelkerke
Postcode84340
Gasverbruik22.030 kWh
Stroomverbruik kWh3315 kWh
Gemiddelde energierekening€166,38

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Westende september 2023

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is niet aan de orde in België. Wel bestaan er gemeenten met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be tref jij wat de regels zijn in de gemeente Middelkerke. Kom je er niet uit? Bel of mail dan met jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €800,00. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Middelkerke kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Middels de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Westende
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals bpost bank energie lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, Crelan eco Energy. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huizeneigenaren verrassend voordelig een lening kunnen aanvragen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€5000), dan is jouw winst al gauw €620. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De plannen zijn om dit te veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is in lijn met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze aardbol, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al vele tienduizenden woningeigenaren wekken zo zelf stroom op.

Aanschafkosten
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het type/merk, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te voordeliger de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De huidige kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Westende liggen tussen om en nabij de €4800 en €5900 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in staat voor om en nabij 3020 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Engie en/of NLE betaal je daarvoor ongeveer €755,00 (tarieven september 2023). Dankzij goedkope zonnepanelen in Westende kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het gedeelte hieronder doorzoek je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117906€3550 – €4450€400
2278012€5250 – €5675€650
3335014€6000 – €6250€875
4394016€6525 – €6800€900
5470019€6950 – €7175€990
6482023€7675 – €8050€1110

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het in lijn is met een aantal voorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met een dakpostie tussen oost en west (het liefst focus op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een degelijke dakconstructie. Evenzeer is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Westende tref jij de toepasbaarheid voor uw dak. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Westende is 3315 kWh. Je hebt dus nodig ongeveer 10 panelen van 295 wattpiek. Let op: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je er ook minder te leggen. Houd ook rekening met de toekomstige situatie. Voor 800 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen toereikend, voor 1975 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2925 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3975 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is ongeveer gelijk. De meeste huizenbezitters geven de voorkeur aan de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Eveneens onderscheiden we dunne-film panelen. Dit soort panelen vallen veel minder op. De investering is laag, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Westende?

Tijdens de montage van PV-panelen op uw woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Normaal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-westende

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Westende vergelijken? Op basis van onze stappenplan zoek je snel en eenvoudig een deskundige expert in jouw eigen buurt. Verscheidene bedrijven bieden een kleine showroom waar je de producten in detail kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van het tarief. Bekijk ook vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Praten we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Praten we over een aangekochte woning of huur je? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Beschrijf de opdracht

  Specificeer de aard van de woning. Het soort huis (plat of schuin) en de oriëntatie van het dak zijn cruciaal. Maak tevens een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De installateur geeft op die manier relevant zonnepanelen advies in Westende.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn voorletter + achternaam, een (vast) telefoonnummer en een e-mailadres. Op basis daarvan weten wij ook op welke manier je contact wilt onderhouden in het geval er extra info nodig is. Daarna verstrekken zij de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Na zo’n 5 werkdagen volgt er een transparante offerte van specialisten uit de omgeving. Let niet alleen op de goedkoopste aanbieder, maar houd ook rekening met kleine lettertjes/certificaten (je kunt denken aan IEC keurmerk, VDE keurmerk, Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk) en klantervaringen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is het dak te klein voor zonnepanelen, of kan je het nu niet betalen? Goed om te weten: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We onderscheiden verschillende mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name scholen die hun dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kan al vanaf €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Eigen geld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Onder andere met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Westende op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Westende
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Westende een aanvullend distributienettarief – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor consumenten met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding klopt dan niet meer. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €85,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!