Ettelgem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Ettelgem? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en besparen je geld. Gebruikmakend van zonnepanelen bij je huis wek je zelf schone energie op. Als gevolg van de steeds gunstigere prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de welbekende terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is mijn dak geschikt? Wat is het rendement na 10 jaar? Dankzij deze pagina ontdek jij veelzijdige info die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Ettelgem!

zonnepanelen installateur 8460
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteOudenburg
Postcode84600
Gasverbruik22.040 kWh
Stroomverbruik kWh3320 kWh
Gemiddelde energierekening€166,53

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Ettelgem juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Er zijn nog wel gemeenten met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de website energiesparen.be tref je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Oudenburg. Is er niets over te lezen? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Oudenburg zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Dankzij de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Ettelgem
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Cetelem ecologische Renovatielening, bpost bank energie lening, AXA Bank energy@home, Beobank ecokrediet. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee woningeigenaren tegen een gunstige rente een afbetalingsregeling kunnen aanvragen voor energiebesparende maatregelen.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€5010), dan bedraagt het voordeel al snel €621. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je terug op het net injecteren. Ter compensatie krijg je natuurlijk een vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Op dat moment ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de “ouderwetse” tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een nieuwe compensatieregel waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. De win is er niet alleen voor onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al tienduizenden huizen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Kosten
De totale kosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door het soort en merk, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te goedkoper je uit bent. De reden daarvan is: omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Ettelgem komen doorgaans uit tussen de €4700 en €6800 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Verwachte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen resulteert in circa 3030 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Delta of Vandebron betaal je daarvoor ongeveer €757,50 (kosten juni 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Ettelgem bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hierna lees je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118306€3500 – €4425€410
2278012€5150 – €5675€550
3335014€6050 – €6250€800
4392018€6550 – €6750€900
5432020€6950 – €7175€1000
6519023€7625 – €7925€1100

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Is mijn dak ook geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het schikt naar een aantal voorwaarden: voldoende plek beschikbaar, een positie gericht tussen westen of oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak met een goede constructie. Evenzeer is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Vanwege de zonnepanelencheck Ettelgem vind je of uw dak in aanmerking komt. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ettelgem is 3320 kWh. Dit staat voor pakweg 10 pv-panelen van 300 wattpiek. Toelichting: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Maak ook een inschatting van het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 panelen afdoende, voor 2000 kWh zijn dat er 7, voor 2850 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3925 kWh moet je uitgaan van 18 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is ongeveer gelijk. De meeste huizenbezitters installeren zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er is ook een all-black variant. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Bovendien kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit type panelen vallen veel minder op. De aanschafkosten liggen lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Hoe zit het met een vergunning in Ettelgem?

Bij het installeren van panelen op het huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Gewoonlijk is ook een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ettelgem

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Ettelgem vergelijken? Op basis van tips van onze adviseurs heb je binnen enkele minuten een betrouwbare installateur in je woonplaats. Diverse adviseurs hebben een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Let niet alleen op de offerteprijs. Wees scherp op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Gaat het om een zakelijke of particuliere aanvraag? Spreken we over een particuliere woning of huurwoning? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Probeer in detail te treden.

 3. Project beschrijven

  Schets expliciet jouw woning. De woning-categorie (plat en/of schuin) en de focus-richting van het dak zijn voor de monteur interessant. Maak ook een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De installateur geeft jou dan aantrekkelijk zonnepanelen advies in Ettelgem.

 4. Overige gegevens invullen

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Het gaat hier om voorletter + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en een e-mailadres. Op basis daarvan is het voor ons duidelijk op welke manier je contact wilt onderhouden voor eventuele vragen. Daaropvolgend zenden zij de offerte op maat.

 5. Offertes vergelijken

  Na een paar dagen volgt er een transparante offerte van installatiebedrijven uit uw regio. Focus niet uitsluitend op de scherpste prijs, maar check ook op relevante keurmerken (zoals IEC keurmerk, TÜV keurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk) en recensies van andere consumenten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed nieuws, de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We zien verscheidene bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere stadions die hun dak willen volleggen met zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost zo’n €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De totale huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is niet meer aan de orde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Denk aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Ettelgem op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Ettelgem
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Ettelgem een capaciteitstarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningeigenaren met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG is duidelijk: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!