Leffinge

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Leffinge? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en fiscaal aantrekkelijk. Op basis van zonnepanelen gericht op het zuiden kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Als gevolg van de dalende inkoopprijs, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Kan dat ook voor mijn huis? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? D.m.v. de zonnepanelen-vergelijker check jij waardevolle raadgeving die helpen bij zonnepanelen kopen in Leffinge!

zonnepanelen installateur 8432
 • Minder betalen voor stroom.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteMiddelkerke
Postcode84320
Gasverbruik21.970 kWh
Stroomverbruik kWh3585 kWh
Gemiddelde energierekening€172,20

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Leffinge september 2023

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet in België. In een aantal gemeenten vind je aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Door te surfen naar energiesparen.be lees je wat er precies mogelijk is in de gemeente Middelkerke. Is de informatie niet te vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • In de gemeente Middelkerke kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Leffinge
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, Crelan eco Energy, Belfius Bank groene renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Een lening met unieke voorwaarden waarmee huishoudens erg goedkoop een speciale lening kunnen nemen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er bestaat een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Val jij in deze categorie? Dan betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4940), dan profiteer je al van een korting van zo’n €612. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je terug op het net injecteren. Ter compensatie ontvang je een vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno september 2023. Het rendement is in lijn met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. Niet alleen goed voor onze aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden investeerders kozen reeds voor een panelen-installatie.

Kosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie kan men berekenen met de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe betaalbaarder het wordt. Dit is het effect van de situatie dat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten van een aanbieding met 10 panelen in Leffinge liggen tussen de €4600 en €6900, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Verwachte opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen wekt op plusminus 2960 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Delta of Powerpeers betaal je daarvoor ongeveer €740,00 (kosten september 2023). Dankzij goedkope zonnepanelen in Leffinge is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hierna tref jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117606€3450 – €4200€400
2302011€5200 – €5725€500
3321014€6100 – €6050€700
4417017€6500 – €6825€950
5442020€6925 – €7175€960
6498022€7450 – €8000€1080

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het in lijn is met een aantal condities: een schuin/plat dak met genoeg plek, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is het efficiëntst), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Daarnaast is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Wegens de zonnepanelencheck Leffinge lees jij of je dak geschikt is voor montage. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Leffinge is 3585 kWh. Hiervoor zijn benodigd omstreeks 10 pv-panelen van 280 wattpiek. Concreet: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van panelen met een hoger vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen toereikend, voor 1950 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2875 kWh gaan we uit van 11, en voor 3975 kWh wordt vaak gekozen voor 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is vrijwel hetzelfde. Veel bewoners kopen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Tevens kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De aanschafkosten liggen lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Moet ik een vergunning aanvragen in Leffinge?

Voor de installatie van panelen op een woning is een vergunning niet noodzakelijk. Deze regel gaat niet op bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaliter is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-leffinge

Interessante installaties:


Een zonnepanelen-installateur vinden

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Leffinge vergelijken? Met behulp van tips van onze adviseurs tref jij in korte tijd een erkende monteur in jouw eigen buurt. Verscheidene installateurs hebben de beschikking over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de offerteprijs. Bekijk ook keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Hierdoor krijg je alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Hebben we het over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Gaat het om een woning in privé-bezit? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Definieer zo concreet mogelijk de woning. Het genre woning (schuin & plat) en de geografische ligging van de woning zijn daarin van belang. Kies tevens een installatiedatum die uitkomt. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De vakman levert jou dan ook erkend zonnepanelen advies in Leffinge.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Denk dan aan: je voor- en achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en een e-mailadres. Vandaar is het duidelijk hoe we je het beste kunnen bereiken indien er onduidelijkheden zijn. Daaropvolgend krijgt u natuurlijk de proposities (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na uiterlijk een week krijgt u mogelijk meerdere offertes van adviseurs die actief zijn in de regio. Kijk niet alleen naar de goedkoopste prijzen, maar wees scherp op certificering (zoals bijv. VDE keurmerk, IEC keurmerk, TÜV keurmerk, RoHS certificaat) en recensies van andere consumenten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Er zijn goede alternatieven: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er verschijnen vele aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld scholen die het dak willen volleggen met zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kan al vanaf €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De totale huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is niet nodig.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Leffinge op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Leffinge
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Leffinge een vergoeding – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor mensen waar sprake is van een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €88,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!