Ottenburg

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Ottenburg? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en een goede investering. Aan de hand van zonnepanelen bij je huis wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Door dalende kosten, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de interessante terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Hoe zit het met kosten en het rendement? Met behulp van de zonnepanelen-vergelijker ontdek je accurate details over zonnepanelen kopen in Ottenburg!

zonnepanelen installateur 3040
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteHuldenberg
Postcode30400
Gasverbruik21.830 kWh
Stroomverbruik kWh3315 kWh
Gemiddelde energierekening€165,55

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Ottenburg mei 2024

Een speciale subsidie is er niet meer in België. Een aantal gemeenten hanteren wel interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Door gebruik te maken van energiesparen.be bekijk je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Huldenberg. Onduidelijke informatie? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €900,00. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Huldenberg zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Ottenburg
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening, DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening. Deze groene leningen waarmee huishoudens tegen een gunstige rente een krediet kunnen nemen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voor zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4550), dan bedraagt het voordeel al snel €564. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, wordt teruggeleverd aan het net. Hiervoor krijg je een redelijke vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de traditionele tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met 4 procent rente. Dit is niet alleen goed nieuws voor het klimaat, tevens ook fiscaal erg interessant. Al honderdduizenden woningen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie hangt af van het soort paneel, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe betaalbaarder het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten (mei 2024) van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Ottenburg variëren tussen de €5300 en €6400 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen draait uit op om en nabij 2810 kWh stroom. Bij een maatschappij als Engie en/of Vandebron betaal je daarvoor zo’n €702,50 (vergoeding mei 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Ottenburg is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In de volgende paragraaf bekijk jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118807€3675 – €4425€440
2298011€5075 – €5825€525
3353016€5925 – €6275€850
4398016€6350 – €6750€880
5466020€7075 – €7125€990
6520023€7700 – €8075€1070

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het overeenstemt met een aantal zaken: genoeg ruimte op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak. Overigens is een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Vanwege de zonnepanelencheck Ottenburg bekijk jij of jouw dak geschikt is. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ottenburg is 3315 kWh. Hiervoor zijn benodigd pakweg 10 pv-panelen van 295 wattpiek. Disclaimer: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met meer Wattpiek heb je er minder nodig. Houd ook rekening met de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 5 panelen passend, voor 1950 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 3000 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3950 kWh gaat het om 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is ongeveer gelijk. Meer dan de helft van de woningbezitters installeren zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Evenzeer zijn er dunne-film PV-panelen. Deze PV-panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De prijs ligt lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Moet ik een vergunning aanvragen in Ottenburg?

Voor het laten leggen van zonnepanelen op uw dak hoef je geen vergunning aan te vragen. Dit is wel het geval bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. In algemene zin is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ottenburg

Een zonnepanelen-installateur vinden

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Ottenburg vergelijken? Via het onderstaande stappenplan vergelijk jij vandaag nog een erkende expert in jouw omgeving. Tal van leveranciers hebben faciliteiten zoals een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Er is meer dan alleen de prijzen. Wees scherp op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Gaat het om een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Treft het een huis in eigen bezit (of huur)? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Project beschrijven

  Detailleer de aard van de woning. Het type dak (schuin + plat) en de oriëntatie van het dak zijn van groot belang. Maak ook een keuze voor een globale planning voor de installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. De expert verschaft dan namelijk toepasbaar zonnepanelen advies in Ottenburg.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn jouw naam (+ achternaam), een mobiel/vast nummer, en het emailadres. Vandaar komen we erachter hoe we je het beste kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Aansluitend versturen ze de voorstellen (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen 7 dagen ontvang je een offerte op maat van specialisten die goed staan aangeschreven. Er is meer dan alleen de voordeligste tarieven, maar houd ook rekening met kleine lettertjes/certificaten (zoals ISO certificaat, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, is het dak te klein voor zonnepanelen, of kan je het nu niet betalen? Belangrijk: er is nu zonne-energie voor iedereen! We kennen meerdere prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan stadions die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost om en nabij de €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom van de pv-panelen blijft de hele periode hetzelfde.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Veel spaargeld is niet meer aan de orde.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Je kunt denken aan samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Ottenburg op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Ottenburg
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Ottenburg een bijdrage – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor Belgen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten fluctueren tussen de €95,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!