Loonbeek

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Loonbeek? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en je kunt er geld mee verdienen. Door het zonnepanelen-systeem wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Wegens de dalende inkoopprijs, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de zogenaamde terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is mijn dak geschikt? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Met behulp van onze website check je veelzijdige tips met betrekking tot zonnepanelen kopen in Loonbeek!

zonnepanelen installateur 3040
 • Lagere energielasten.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Uw woning wordt meer waard.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteHuldenberg
Postcode30400
Gasverbruik21.810 kWh
Stroomverbruik kWh3305 kWh
Gemiddelde energierekening€165,24

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Loonbeek mei 2024

Een universele subsidieregeling is niet aan de orde in België. Wel bestaan er gemeenten met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be lees jij welke regelingen er zijn in de gemeente Huldenberg. Onduidelijke informatie? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Huldenberg is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Loonbeek
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee consumenten tegen een speciaal rentetarief een duurzaamheidslening kunnen nemen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Voor zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4530), dan is het voordeel al snel €562. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je natuurlijk een vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de klassieke mechanische tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement komt overeen met 5 procent rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het milieu, tevens ook fiscaal erg interessant. Al ruim tienduizenden investeerders hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels de fabrikant, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe rendabeler jouw investering. Dit is het effect van de situatie dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Loonbeek zitten vaak tussen de €4500 en €5500 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten
Een pakket met 10 panelen resulteert in om en nabij 2790 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Engie of Pure Energie betaal je daarvoor zo’n €697,50 (tarieven mei 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Loonbeek kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het gedeelte hierna ontdek jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119706€3425 – €4400€410
2294012€5100 – €5850€600
3326016€6100 – €6175€800
4415017€6450 – €6675€950
5454020€7000 – €7275€1030
6505022€7600 – €7950€1070

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het klopt met een aantal regels: genoeg ruimte op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Eveneens is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Gezien de zonnepanelencheck Loonbeek ontdek je of jouw dak geschikt is. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Loonbeek is 3305 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig pak ‘m beet 10 panelen van 315 wattpiek. Disclaimer: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw situatie kan verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Houd ook rekening met het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 5 pv-panelen toereikend, voor 1825 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2825 kWh gaat het om 12, en voor 3825 kWh moet je rekenen op 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is ongeveer gelijk. Veel klanten bestellen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Eveneens kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Deze panelen vallen veel minder op. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is een vergunning noodzakelijk in Loonbeek?

Bij het installeren van panelen op een woning geldt er geen vergunningplicht. Helaas is dat anders bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Gewoonlijk is ook een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-loonbeek

Installateur zonnepanelen zoeken

Erkende zonnepanelen bedrijven in Loonbeek vergelijken? Met onze stappenplan vergelijk jij vandaag nog een erkende vakman in jouw eigen buurt. Het merendeel van de aanbieders bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de panelen kunt bekijken. Let niet alleen op de aanschafprijzen. Bekijk ook eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Spreken we over een zakelijke of particuliere vraag? Is het uitgangspunt een woning in privé-bezit? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdrachtomschrijving

  Omschrijf expliciet het huis. Het soort woning (schuin en/of plat) en de ligging van de woning zijn goede voorbeelden. Maak tevens een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vul gerust het opmerkingenveld in. De specialist levert jou dan ook goedzonnepanelen advies in Loonbeek.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Van belang zijn jouw voornaam en achternaam, een (vast) telefoonnummer en uw huidige mailadres. Daardoor weten wij ook hoe wij u kunnen bereiken als er iets niet helemaal duidelijk is. Bij de laatste stap verzenden zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijk offertes

  In een week ontvangt u een of meerdere offertes van specialisten uit de omgeving. Kijk niet alleen naar de scherpste aanbieder, maar wees scherp op eventuele keurmerken (zoals bijv. Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk, VDE keurmerk, ISO certificaat) en verhalen van andere klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, is het dak te klein voor zonnepanelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Er zijn goede alternatieven: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er zijn diverse mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gymzalen die het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Het is voor iedereen toegankelijk, Huren kan al vanaf €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Voldoende eigen geld is is geen vereiste.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Loonbeek op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Loonbeek
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Loonbeek een netvergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen met pv-panelen met de terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!