Mazenzele

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Mazenzele? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en hebben een prima rendement. Met een zonnepanelen-installatie wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Omwille van de aantrekkelijke paneel prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de zogenaamde terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Met deze website doorzoek jij accurate aanbevelingen die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Mazenzele!

zonnepanelen installateur 1745
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Ook te integreren in het dak.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteOpwijk
Postcode17450
Gasverbruik21.370 kWh
Stroomverbruik kWh3385 kWh
Gemiddelde energierekening€165,20

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Mazenzele mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen bestaat niet in België. Wel bestaan er gemeenten met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website energiesparen.be ontdek jij de spelregels in de gemeente Opwijk. Onduidelijke informatie? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit levert al snel honderden euro’s op. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Opwijk zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Mazenzele
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet, Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor gezinnen erg goedkoop een speciale lening kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4840), dan bedraagt het voordeel al snel €600. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Hiervoor krijg je een soort vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de ouderwetse tellers worden ingeruild voor slimme meters. In 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is vergelijkbaar met een 5 procent spaarrente. Niet alleen goed voor onze planeet, echter ook op financieel vlak. Al honderdduizenden consumenten hebben panelen laten installeren.

Aanschafprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen is gebaseerd op de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te rendabeler jouw investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geraamde kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Mazenzele liggen tussen om en nabij de €4800 en €6800, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en rendement
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen genereert om en nabij 2760 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Budget Energie of Vandebron betaal je al snel €690,00 (tarieven mei 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Mazenzele is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hierna vind je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120208€3700 – €4475€430
2306012€5050 – €5875€575
3326016€5950 – €6200€725
4382018€6475 – €6750€950
5451020€7050 – €7225€1020
6504021€7675 – €8100€1110

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het schikt naar een aantal randvoorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een positie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Eveneens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Mazenzele tref jij of uw dak in aanmerking komt. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Mazenzele bedraagt 3385 kWh. Je hebt dus nodig ongeveer 10 panelen van 290 wattpiek. Aanbeveling: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Maak ook een inschatting van de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 900 kWh zijn 5 pv-panelen toereikend, voor 1875 kWh gaan we uit van 8, voor 2975 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 4000 kWh gaan we uit van 15 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. Bijna alle consumenten installeren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Tevens zijn er dunne-film PV-panelen. Dit soort panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Moet ik een vergunning aanvragen in Mazenzele?

Voor het laten plaatsen van panelen op uw woning hoef je geen vergunning te regelen. Deze regel gaat niet op bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Normaal is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen niet op het dak worden gelegd of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-mazenzele

Een zonnepanelen-installateur vinden

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Mazenzele vergelijken? Aan de hand van onderstaande tips vergelijk je moeiteloos een erkende vakspecialist in de buurt. Diverse monteurs hebben een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Kijk verder dan de tarieven. Wees scherp op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Hebben we het over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het uitgangspunt een huurwoning of koophuis? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Probeer in detail te treden.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Definieer duidelijk het huis. De huis-categorie (plat of schuin) en de ligging van het dak zijn cruciaal. Maak tevens een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De vakman levert jou dan ook uitstekend zonnepanelen advies in Mazenzele.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Denk dan aan: achternaam, voornaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en uw huidige mailadres. Dan komen wij erachter hoe we met jou in contact kunnen komen voor eventuele vragen. Daarna zenden zij de offertes.

 5. Vergelijk offertes

  Na zo’n 5 werkdagen ontvangt u een of meerdere offertes van deskundigen uit de buurt. Kijk niet alleen naar de aanbieder met de laagste prijs, maar check ook op voorwaarden/keurmerken (bijv. VDE keurmerk, RoHS certificaat, CE-keurmerk, TÜV keurmerk) en recensies van andere consumenten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of is de investering nu te groot? Dit hoeft geen probleem te zijn: er is nu zonne-energie voor iedereen! We zien allerlei duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name organisaties die een stuk van het dak willen voorzien van zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De tarieven beginnen bij €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen vereiste.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Je kunt denken aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Mazenzele op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Mazenzele
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Mazenzele een netvergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen met een zogenaamde terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten fluctueren tussen de €95,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!