Nieuwerkerken

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Nieuwerkerken? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en heb je razendsnel terugverdiend. Door gebruik te maken van het zonnepanelen-systeem wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Dankzij de dalende inkoopprijs, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan dit ook op ons dak? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Middels onze website check je accurate toelichtingen die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Nieuwerkerken!

zonnepanelen installateur 9320
 • Makkelijk geld besparen.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteAalst
Postcode93200
Gasverbruik20.170 kWh
Stroomverbruik kWh3515,45104949738 kWh
Gemiddelde energierekening€163,14

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Nieuwerkerken september 2023

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. Verscheidene gemeenten werken met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op energiesparen.be lees je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Aalst. Is de informatie niet te vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Aalst is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Met de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Nieuwerkerken
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Beobank ecokrediet, DHB Bank persoonlijke lening, AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Dit zijn interessante leningen waarmee consumenten tegen een lage rente een duurzaamheidslening kunnen aanvragen om te besparen op de energiekosten.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4890), dan profiteer je al van een korting van zo’n €606. Houd rekening met 2 aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je natuurlijk een vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In die situatie ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de klassieke mechanische tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met 5% rente. Niet alleen goed voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al ruim vele tienduizenden huizen hebben panelen laten installeren.

Kosten
De totale kosten van zonnepanelen wordt bepaald door het type/merk, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te goedkoper je uit bent. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De actuele kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Nieuwerkerken schommelen tussen de €4900 en €6900 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen in genereert pakweg 2700 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Greenchoice en Nuon betaal je daarvoor zo’n €675,00 (vergoeding september 2023). Via goedkope zonnepanelen in Nieuwerkerken is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hieronder tref je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120408€3575 – €4250€400
2309013€5300 – €5775€650
3358015€5925 – €6050€825
4390017€6500 – €6700€880
5436019€7050 – €7175€1030
6513022€7700 – €8050€1110

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het overeenstemt met een aantal regels: voldoende ruimte op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een degelijke dakconstructie. Tevens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Door de zonnepanelencheck Nieuwerkerken vind jij de geschiktheid van je dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Nieuwerkerken is 3515,45104949738 kWh. Je hebt dus nodig ongeveer 11 zonnepanelen van 290 wattpiek. Aanbeveling: we spreken hier over een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Denk ook eens na over de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 975 kWh zijn 4 – 5 panelen geschikt, voor 1975 kWh zijn dat er 7, voor 2850 kWh gaan we uit van 12, en voor 3975 kWh wordt vaak gekozen voor 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is gelijkwaardig. De meeste woningbezitters maken een keuze voor de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Bovendien vinden we dunne-film zonnepanelen. Deze panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Welke vergunning moet ik hebben in Nieuwerkerken?

Tijdens de montage van zonnepanelen op het huis geldt er geen vergunningplicht. Dit geldt niet voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Normaliter is een vergunning noodzakelijk als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-nieuwerkerken

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Goede zonnepanelen bedrijven in Nieuwerkerken vergelijken? Door het onderstaande stappenplan vind je in enkele stappen een deskundige expert in jouw eigen buurt. Diverse leveranciers hebben een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de aanschafprijzen. Vraag ook om keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Treft het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Praten we over een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Probeer in detail te treden.

 3. Opdracht omschrijven

  Detailleer de karakteristieken van de woning. Het soort dak (plat of schuin) en de focus-richting van de woning zijn voor de monteur interessant. Maak vervolgens een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De deskundige voorziet jou dan van uitstekend zonnepanelen advies in Nieuwerkerken.

 4. Overige gegevens invullen

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Het betreft naam, het 06-nummer, en niet te vergeten uw e-mail. Daardoor komen wij erachter hoe je te bereiken bent in het geval er extra info nodig is. Daaropvolgend verzenden zij de offertes.

 5. Offertes vergelijken

  Na een paar dagen volgt er een transparante offerte van vakmannen uit de regio. Pas op voor alleen het interessantste kostenplaatje, maar houd ook rekening met certificaten en keurmerken (je kunt denken aan Recyclage, RoHS certificaat, TÜV keurmerk, VDE keurmerk) en referenties. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en zijn panelen geen opties voor je daktype, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dan is er een oplossing, want je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We onderscheiden verschillende bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn gebouwendie een stukje dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Huren kan al vanaf €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge instapprijs is is geen vereiste.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Onder andere met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Nieuwerkerken op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Nieuwerkerken
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Nieuwerkerken een vergoeding aan de distributienetbeheerder – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Vlamingen die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG is duidelijk: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Werk jij met een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €90,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!