Paal

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Paal? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en fiscaal aantrekkelijk. Met het zonnepanelen-systeem wek je jouw eigen duurzame stroom op. Ten gevolg van de dalende prijzen van de panelen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de speciale terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is mijn dak geschikt? Wat is het rendement na 10 jaar? Gebruikmakend van onze vergelijker tref jij waardevolle aanbevelingen die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Paal!

zonnepanelen installateur 3583
 • Structureel lagere energiekost.
 • Groene investering.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieLimburg
GemeenteBeringen
Postcode35830
Gasverbruik23.860 kWh
Stroomverbruik kWh3430 kWh
Gemiddelde energierekening€176,59

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Paal mei 2024

Een speciale subsidie is niet beschikbaar in België. Wel bestaan er gemeenten met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) ontdek jij hoe het ervoor staat in de gemeente Beringen. Kan je hier niets over vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Beringen kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Paal
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, Crelan eco Energy. Dit zijn interessante leningen waardoor huishoudens tegen een aantrekkelijke rente een speciale lening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4330), dan loopt het voordeel al gauw op tot €537. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot injecteer je terug op het energienet. Hiervoor ontvang je een vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: deze klassieke mechanische meters zullen worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is vergelijkbaar met 5 procent rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het klimaat, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al honderdduizenden huizen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Kosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt berekend a.d.h.v. de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te rendabeler jouw investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten (mei 2024) van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Paal fluctueren tussen de €5300 en €6400 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Verwachte opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen wekt op om en nabij 2790 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Energiedirect of Powerpeers betaal je voor dit stukje stroom wel €697,50 (tarief mei 2024). Via goedkope zonnepanelen in Paal bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hieronder doorzoek je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117707€3600 – €4275€420
2271011€5250 – €5725€650
3329015€5950 – €6050€750
4393018€6450 – €6850€910
5459019€6950 – €7250€960
6499021€7475 – €7825€1080

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het klopt met een aantal eisen: een schuin/plat dak met genoeg plek, gericht tussen west en oost (hoogste opbrengst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een sterk dak. Mede is ligging onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Vanwege de zonnepanelencheck Paal ontdek je de toepasbaarheid voor uw dak. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Paal bedraagt 3430 kWh. Dit kan je zelf opwekken met ongeveer 11 panelen van 295 wattpiek. Let op: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met meer Wattpiek heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Denk ook eens na over veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 1000 kWh zijn 5 panelen afdoende, voor 1975 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2950 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3800 kWh gaat het om 16 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is zo goed als gelijk. De meeste consumenten maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Mede zijn er dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De investering is laag, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning noodzakelijk in Paal?

Bij het installeren van panelen op uw dak is een vergunning niet aan de orde. Deze regel gaat niet op bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaliter is ook een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-paal

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Paal vergelijken? Door gebruik te maken van de uitleg die hierna komt kies je binnen enkele minuten een deskundige vakman in jouw eigen buurt. Een aantal leveranciers beschikken over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de offerteprijs. Check ook certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Spreken we over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Treft het een huurwoning of koophuis? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Detailleer zo concreet mogelijk het huis. Het type dak (plat & schuin) en de ligging van het dak zijn van groot belang. Maak ook een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. De installateur biedt zo actueel zonnepanelen advies in Paal.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Je kunt denken aan uw voornaam + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en e-mailadres. Vandaar weten wij hoe we je het beste kunnen bereiken als er iets niet helemaal duidelijk is. Daarna ontvang je de proposities (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  Na zo’n 5 werkdagen volgen er offertes van deskundigen uit de omgeving. Pas op voor alleen de aanbieder met de laagste prijs, maar houd ook rekening met certificering (bijv. VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, CE-keurmerk) en verhalen van andere klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dit hoeft geen probleem te zijn: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er zijn diverse aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere organisaties die het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kan al vanaf €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom van de pv-panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is niet nodig.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Onder andere met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Paal op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Paal
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Paal een aanvullend distributienettarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningeigenaren met de terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €87,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!