Reninge

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Reninge? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en een goede investering. Door gebruik te maken van een zonnepanelen-installatie wek je zelf energie op uit de zon. Door de dalende inkoopprijs, de royale 6%-BTW constructie, en de interessante terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Kan dit ook op ons dak? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Door onze tool vind je bruikbare raadgeving met betrekking tot zonnepanelen kopen in Reninge!

zonnepanelen installateur 8647
 • Lagere energierekening.
 • Verantwoorde investering.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteLo-Reninge
Postcode86470
Gasverbruik22.780 kWh
Stroomverbruik kWh3390 kWh
Gemiddelde energierekening€171,19

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Reninge september 2023

Een landelijke subsidieregeling is er niet in België. In sommige gemeenten zijn er aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be vind jij wat de regels zijn in de gemeente Lo-Reninge. Geen resultaten? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €900,00. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Lo-Reninge zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Door de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Reninge
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als AXA Bank energy@home, Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, bpost bank energie lening. Dit zijn interessante leningen waardoor gezinnen verrassend voordelig een groene lening kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Val jij in deze categorie? Dan betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€5000), dan pak je al snel €620. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het gaat om een privé-woningen de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest injecteer je terug op het energienet. Hiervoor ontvang je een redelijke vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In dit geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor dit overschot. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de klassieke mechanische tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement komt overeen met 4 procent rente. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, tevens ook fiscaal erg interessant. Al honderdduizenden investeerders zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafkosten
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt vastgesteld door de fabrikant, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te voordeliger de investering. Dit komt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geschatte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Reninge variëren tussen de €5300 en €5700, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set van 10 zonnepanelen draait uit op om en nabij 2950 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Eneco en/of Oxxio betaal je voor dit stukje stroom wel €737,50 (tarief september 2023). Middels goedkope zonnepanelen in Reninge bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hieronder ontdek je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118706€3550 – €4350€430
2271013€5150 – €5700€675
3343016€6000 – €6150€725
4394016€6300 – €6775€930
5440019€7000 – €7150€1010
6512023€7600 – €7975€1100

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het klopt met een aantal voorwaarden: een schuin/plat dak met genoeg plek, gelegen tussen het westen en oosten (liefst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een goede dakconstructie. Tevens is een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Dankzij de zonnepanelencheck Reninge bekijk je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Reninge bedraagt 3390 kWh. Dit kan je zelf genereren met rond de 11 zonnepanelen van 290 wattpiek. Aanbeveling: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. In jouw geval kan het heel anders zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Houd ook rekening met het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 pv-panelen geschikt, voor 1900 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2950 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3875 kWh laat je zo’n 15 panelen leggen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is vrijwel hetzelfde. De doorsnee woningbezitters kopen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Ook bestaan er dunne-film panelen. Deze panelen hebben een fraai uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Welke vergunning moet ik hebben in Reninge?

Voor het laten plaatsen van panelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Doorgaans is het verplicht een vergunning in te dienen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-reninge

Installateur zonnepanelen zoeken

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Reninge vergelijken? Gebruikmakend van tips van onze adviseurs zoek jij moeiteloos een erkende installateur in jouw streek. Verscheidene aanbieders bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je verschillende merken en opties kunt zien. Let niet alleen op de kosten. Let ook op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zo ontvang je enkel offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Hebben we het over een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is de stroomvraag? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Wat zijn je wensen?

  Verduidelijk expliciet jouw woning. De dak-categorie (plat of schuin) en de oriëntatie van de woning zijn voor de monteur interessant. Maak tevens een keuze voor een ideale leverdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De vakman levert jou dan ook interessant zonnepanelen advies in Reninge.

 4. Overige gegevens invullen

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: jouw naam (+ achternaam), een mobiel/vast nummer, en een e-mailadres. Op die manier is het duidelijk hoe wij u kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Nadien verstrekken zij de persoonlijke offerte.

 5. Alle offertes vergelijken

  In 4-5 dagen krijg je persoonlijke offertes van vakmannen die actief zijn in de regio. Beperk je niet alleen tot de goedkoopste aanbieder, maar let ook op relevante keurmerken (bijvoorbeeld Recyclage, ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of heb je geen financiële ruimte? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er bestaan diverse aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan ondernemingen die hun dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De tarieven beginnen bij €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom wordt niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is dan ook geen must.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijvoorbeeld met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Reninge op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Reninge
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Reninge een forfaitaire vergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningeigenaren met een zogenaamde terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €95,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!