Lo

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Lo? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en heb je razendsnel terugverdiend. Gebruikmakend van een zonnepanelen-installatie wek je je eigen zonne-energie op. Gezien de dalende prijzen van de panelen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de zogenaamde terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Door middel van deze website ontdek je samengestelde aanbevelingen aangaande zonnepanelen kopen in Lo!

zonnepanelen installateur 8647
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteLo-Reninge
Postcode86470
Gasverbruik22.750 kWh
Stroomverbruik kWh3375 kWh
Gemiddelde energierekening€170,73

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Lo juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten energiepremies of speciale groene leningen. Via de website energiesparen.be lees je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Lo-Reninge. Geen resultaten? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Lo-Reninge zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Dankzij de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Lo
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, AXA Bank energy@home, Crelan eco Energy, Beobank ecokrediet. Dit zijn interessante leningen waardoor huizeneigenaren tegen een lage rente een duurzaamheidslening kunnen nemen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4970), dan bedraagt het voordeel al snel €616. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, injecteer je terug op het energienet. Daarvoor ontvang jenatuurlijk een vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dit geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Dit gaat wel veranderen: deze klassieke mechanische meters gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is vergelijkbaar met 6 procent rente. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al enkele honderdduizenden huishoudens kozen reeds voor een panelen-installatie.

Verkoopprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het type/merk, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe goedkoper je uit bent. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Lo liggen tussen om en nabij de €5200 en €5500 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set met 10 panelen wekt op ongeveer 2920 kWh stroom. Bij een maatschappij als Eneco of Oxxio betaal je hiervoor wel €730,00 (tarief juni 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Lo bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de volgende paragraaf doorzoek jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118407€3625 – €4200€380
2281011€5300 – €5600€600
3331014€5950 – €6125€750
4405018€6525 – €6750€920
5431019€6975 – €7175€1000
6480023€7675 – €7850€1110

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het conformeert aan een aantal richtlijnen: plek beschikbaar op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een degelijke dakconstructie. Overigens is een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Door de zonnepanelencheck Lo ontdek jij of je dak geschikt is voor montage. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Lo is 3375 kWh. Je hebt dus nodig zo’n 10 pv-panelen van 300 wattpiek. Toelichting: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen hoef je er ook minder te leggen. Maak ook een inschatting van de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 5 zonnepanelen gewenst, voor 2000 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2850 kWh zijn dat er circa 11, en voor 3850 kWh zijn dat 15 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is zo goed als gelijk. Veel huizenbezitters prefereren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er is ook een all-black variant. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Evengoed bestaan er dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De kosten zijn lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Welke vergunning moet ik hebben in Lo?

Bij het installeren van PV-panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning te regelen. Dit is wel het geval bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. In algemene zin is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-lo

Installateur zonnepanelen zoeken

Populaire zonnepanelen bedrijven in Lo vergelijken? Op basis van de adviezen van onze specialisten kies je in een zeer korte periode een professionele vakspecialist in jouw streek. Verschillende installateurs hebben een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de prijzen. Vraag ook om eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Treft het een zakelijke of particuliere vraag? Hebben we het over een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Omschrijf het soort huis. Het genre huis (plat en/of schuin) en de oriëntatie van het huis zijn van groot belang. Selecteer vervolgens een installatiedatum die uitkomt. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De vakman geeft dan uitstekend zonnepanelen advies in Lo.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Het betreft uw voornaam + achternaam, tel. nr. en het mailadres. Op die manier is het helder hoe we je het beste kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Daaropvolgend ontvang je de offerte op maat.

 5. Vergelijking van offertes

  Na een paar dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van experts uit de buurt. Kijk niet alleen naar de goedkoopste aanbieder, maar vraag ook om de benodigde certificaten (je kunt denken aan IEC keurmerk, TÜV keurmerk, CE-keurmerk, VDE keurmerk) en recensies van andere consumenten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur je een woning en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dit is geen issues meer: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We kennen nogal wat bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn stadions die hun dak willen voorzien van zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Huren kan al vanaf €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom van de pv-panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is niet meer aan de orde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijvoorbeeld met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Lo op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Lo
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Lo een bijdrage – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door consumenten met een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €86,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!