Orsmaal-Gussenhoven

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Orsmaal-Gussenhoven? Zonnepanelen zijn duurzaam en leveren ook nog eens euro’s op. Dankzij thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Mede door de hogere wattpiek per zonnepaneel, de royale 6%-BTW constructie, en de zogenaamde terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is mijn woning hiervoor geschikt? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Gebruikmakend van onze tool check jij veelzijdige tips met betrekking tot zonnepanelen kopen in Orsmaal-Gussenhoven!

zonnepanelen installateur 3350
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Zet het milieu op 1.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteLinter
Postcode33500
Gasverbruik22.360 kWh
Stroomverbruik kWh3580 kWh
Gemiddelde energierekening€173,72

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Orsmaal-Gussenhoven mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er jammer genoeg niet in België. Regelmatig hebben gemeenten een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be vind je welke regelingen er zijn in de gemeente Linter. Is dit voor jou onduidelijk? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Linter zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Met de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Orsmaal-Gussenhoven
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als AXA Bank energy@home, Cetelem ecologische Renovatielening, Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor gezinnen met een interessante rente een krediet kunnen aanvragen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4330), dan is het voordeel al snel €537. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden teruggeleverd aan de leverancier. In ruil ontvang je een redelijke vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In die situatie ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de overproductie. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: deze traditionele energiemeters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement komt overeen met een 5 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al vele tienduizenden woningeigenaren hebben de beschikking over zelfstroom.

Prijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen komt tot stand door het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te goedkoper je uit bent. Dit wordt gerealiseerd doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten (mei 2024) van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Orsmaal-Gussenhoven komen doorgaans uit tussen de €4700 en €6900 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Verwachte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen resulteert in circa 2930 kWh stroom. Bij een maatschappij als Delta of Oxxio betaal je hiervoor wel €732,50 (onkosten mei 2024). Door goedkope zonnepanelen in Orsmaal-Gussenhoven kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hieronder tref jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119406€3400 – €4350€440
2297013€5100 – €5600€650
3341016€6025 – €6175€875
4381017€6550 – €6750€890
5444019€6925 – €7275€1000
6514021€7625 – €8000€1050

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn woning geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het strookt met een aantal randvoorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met de richting tussen oost / west (het liefst focus op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak met een goede constructie. Ook is een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Vanwege de zonnepanelencheck Orsmaal-Gussenhoven vind je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Orsmaal-Gussenhoven is 3580 kWh. Dit staat voor rond de 10 zonnepanelen van 290 wattpiek. Let op: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen hoef je er ook minder te leggen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de toekomstige situatie. Voor 850 kWh zijn 4 panelen genoeg, voor 1850 kWh zijn dat er circa 7, voor 2875 kWh moet je rekenen op 11, en voor 3800 kWh gaan we uit van 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is vrijwel hetzelfde. Veel huizenbezitters prefereren zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Mede vinden we dunne-film panelen. Dit type panelen zijn breed inzetbaar. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het vermogen is ook wat minder.

Welke vergunning moet ik hebben in Orsmaal-Gussenhoven?

Voor het leggen van panelen op uw dak is geen vergunning nodig. Dit is wel het geval bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. In algemene zin is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-orsmaal-gussenhoven

Een zonnepanelen-installateur vinden

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Orsmaal-Gussenhoven vergelijken? Op basis van tips van onze adviseurs vergelijk je snel en eenvoudig een deskundige specialist in je woonplaats. Tal van monteurs hebben de beschikking over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de offerteprijs. Houd ook rekening met voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Hebben we het over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Hebben we het over een huurwoning of koophuis? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Probeer in detail te treden.

 3. Project omschrijven

  Beschrijf duidelijk de woning. Het genre huis (schuin en/of plat) en de focus-richting van het dak zijn relevant. Selecteer ook een dag en tijdstip voor installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. Het installatiebedrijf geeft jou dan relevant zonnepanelen advies in Orsmaal-Gussenhoven.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Van belang zijn jouw naam (+ achternaam), een mobiel/vast nummer, en het mailadres. Op basis daarvan weten we op welke manier je contact wilt onderhouden in het geval er extra info nodig is. Aansluitend krijgt u natuurlijk de persoonlijke offerte.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van experts die actief zijn in de regio. Er is meer dan alleen de scherpste prijs, maar let ook op kleine lettertjes/certificaten (zoals CE-keurmerk, TÜV keurmerk, VDE keurmerk, ISO certificaat) en vraag naar recente projecten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Heb jij een huurwoning, is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of heb je geen financiële ruimte? Goed om te weten: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er bestaan meerdere prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld organisaties die grond of een dak over hebben voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Beschikbaar vanaf €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huur van de panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is niet meer aan de orde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Bijvoorbeeld met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Orsmaal-Gussenhoven op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Orsmaal-Gussenhoven
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Orsmaal-Gussenhoven een aanvullend distributienettarief – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door consumenten die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €90,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!