Meldert

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen in Meldert? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en besparen je geld. Middels zonnepanelen bij je huis is het mogelijk eigen energie te genereren. Door dalende kosten, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de zogenaamde terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan dit ook op ons dak? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Door gebruik te maken van onze website doorzoek je uitgebreide raadgeving die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Meldert!

zonnepanelen installateur 3320
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteHoegaarden
Postcode33200
Gasverbruik22.300 kWh
Stroomverbruik kWh3550 kWh
Gemiddelde energierekening€172,79

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Meldert mei 2024

Een speciale subsidie is er niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel energiepremies of speciale groene leningen. Door te surfen naar energiesparen.be check jij wat de regels zijn in de gemeente Hoegaarden. Kan je het niet vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Hoegaarden kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Door de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Meldert
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, bpost bank energie lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Cetelem ecologische Renovatielening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huizeneigenaren extra goedkoop een groene lening kunnen nemen om een meer duurzame woning te realiseren.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er bestaat een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€5020), dan bedraagt het voordeel al snel €622. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je terug op het net injecteren. Voor deze elektriciteit krijg je een redelijke vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de “ouderwetse” tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is vergelijkbaar met 4 procent rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op de aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al enkele honderdduizenden gezinnen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Prijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie hangt af van het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te rendabeler jouw investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De huidige kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Meldert variëren tussen de €4600 en €6400, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een pakket met 10 panelen resulteert in ongeveer 2870 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Budget Energie en/of NLE betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €717,50 (vergoeding mei 2024). Door goedkope zonnepanelen in Meldert bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hieronder check je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117107€3625 – €4275€440
2310012€5150 – €5750€600
3346015€6100 – €6100€750
4394016€6425 – €6725€880
5452020€7050 – €7175€960
6489023€7525 – €8125€1080

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het overeenstemt met een aantal eisen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is het efficiëntst), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat de panelen kan dragen. Eveneens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Gezien de zonnepanelencheck Meldert achterhaal je de geschiktheid van je dak. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Meldert bedraagt 3550 kWh. Dat staat gelijk aan circa 10 panelen van 325 wattpiek. Let op: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. In jouw geval kan het heel anders zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen zijn er minder nodig. Houd ook rekening met de toekomstige situatie. Voor 1000 kWh zijn 4 zonnepanelen gewenst, voor 1950 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2825 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3825 kWh zijn dat 16 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is zo goed als gelijk. De doorsnee consumenten maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Verder kun je kiezen voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De kosten liggen relatief laag, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Moet ik een vergunning aanvragen in Meldert?

Voor het laten plaatsen van PV-panelen op een woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Dikwijls is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-meldert

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Meldert vergelijken? Via de adviezen van onze specialisten vergelijk je zonder problemen een goede aanbieder in jouw streek. Veel specialisten beschikken over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de prijs. Bekijk ook eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Spreken we over een particuliere of zakelijke vraag? Spreken we over een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project omschrijven

  Omschrijf expliciet jouw woning. De huis-categorie (schuin + plat) en de focus-richting van het dak zijn zaken die van belang zijn. Maak daarna een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De deskundige geeft op die manier toepasbaar zonnepanelen advies in Meldert.

 4. Voorkeur voor contact

  Vul de overige contactgegevens in. Van belang zijn uw voornaam + achternaam, een (vast) telefoonnummer en een e-mailadres. Hierdoor weten wij ook hoe je te bereiken bent in het geval er extra info nodig is. Vervolgens ontvang je de persoonlijke offerte.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van deskundigen die werkzaam zijn in de buurt. Kijk niet alleen naar de laagste offerte, maar houd ook rekening met eventuele keurmerken (bijv. VDE keurmerk, IEC keurmerk, RoHS certificaat, TÜV keurmerk) en recensies van andere consumenten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is het dak te klein voor zonnepanelen, of heb je geen financiële ruimte? Dit hoeft geen probleem te zijn: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er zijn vele bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan clubhuizen die het dak willen volleggen met zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De kosten bedragen zo’n €60,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge instapprijs is is geen voorwaarde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Meldert op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Meldert
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Meldert aanvullend capaciteitstarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Belgen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG is duidelijk: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!