Lichtervelde

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Lichtervelde? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en een goede investering. Dankzij de zonnepanelen van tegenwoordig wek je jouw eigen duurzame stroom op. Dankzij de dalende inkoopprijs, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Heeft ons huis een geschikt dak? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Dankzij deze website tref je actuele gegevens over zonnepanelen kopen in Lichtervelde!

zonnepanelen installateur 8810
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Ook te integreren in het dak.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteLichtervelde
Postcode88100
Gasverbruik22.110 kWh
Stroomverbruik kWh3355 kWh
Gemiddelde energierekening€167,61

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Lichtervelde juli 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is niet aan de orde in België. Verscheidene gemeenten werken met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) lees je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Lichtervelde. Geen resultaten? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Ook kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Lichtervelde bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Met de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Lichtervelde
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Record Credits energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, AXA Bank energy@home, Beobank ecokrediet. Dit zijn speciale leningen waarmee consumenten heel voordelig een krediet kunnen nemen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De overheid biedt een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voor het installeren van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4330), dan is het belastingvoordeel al gauw €537. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor deze elektriciteit ontvang je natuurlijk een vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Dit gaat wel veranderen: de traditionele tellers worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement kan je vergelijken met een 5 procent spaarrente. Dit komt niet alleen ten goede van onze planeet, echter ook op financieel vlak. Al ruim honderdduizenden consumenten hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt vastgesteld door het type/merk, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe voordeliger de investering. Dit is het effect van de situatie dat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geschatte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Lichtervelde variëren tussen de €4400 en €5900 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een bestelling met bijv. 10 panelen draait uit op om en nabij 2760 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Engie en/of Oxxio staat dit al gauw gelijk aan €690,00 (onkosten juli 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Lichtervelde kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In de tabel ontdek jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119707€3525 – €4450€410
2288011€5150 – €5825€600
3360015€6050 – €6125€775
4395017€6425 – €6850€930
5470019€6925 – €7225€1020
6489022€7450 – €8100€1050

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het conformeert aan een aantal voorwaarden: voldoende ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (het zuiden is het efficiëntst), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een stevig dak. Eveneens is ligging onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Dankzij de zonnepanelencheck Lichtervelde check jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Lichtervelde bedraagt 3355 kWh. Dit kan je zelf genereren met zo’n 12 panelen van 290 wattpiek. Toelichting: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 4 panelen genoeg, voor 1975 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2950 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 3950 kWh gaat het om 18 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is zo goed als gelijk. De gemiddelde mensen bestellen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Ook vind je dunne-film PV-panelen. Deze PV-panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De investering is laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Welke vergunning moet ik hebben in Lichtervelde?

Voor de installatie van panelen op uw woning hoef je geen vergunning te regelen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Gewoonlijk is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-lichtervelde

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Lichtervelde vergelijken? Aan de hand van onze stappenplan kies jij in enkele stappen een betrouwbare installateur in je postcodegebied. De meeste monteurs hebben zelfs een speciale showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Focus niet uitsluitend op de tarieven. Vraag ook om vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Spreken we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het uitgangspunt een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Verduidelijk duidelijk het huis. Het soort woning (plat of schuin) en de oriëntatie van de woning zijn belangrijke onderdelen. Maak vervolgens een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De vakman levert jou dan ook erkend zonnepanelen advies in Lichtervelde.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn naam, een mobiel/vast nummer, en niet te vergeten uw e-mail. Daardoor komen wij erachter hoe we contact kunnen opnemen in het geval er extra info nodig is. Nadien ontvang je de persoonlijke offerte.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  In een week volgt er een transparante offerte van experts met een goede naam in de buurt. Focus niet uitsluitend op de aanbieder met de laagste prijs, maar houd ook rekening met eventuele keurmerken (voorbeelden zijn Recyclage, VDE keurmerk, RoHS certificaat, IEC keurmerk) en referenties. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en hebben jullie geen ruimte voor PV-panelen op het dak, of is het gewoon te duur? Dan is er een oplossing, want ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er ontwikkelen verschillende mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor gebouwendie het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Beschikbaar vanaf €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De totale huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is is geen voorwaarde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Onder andere met buren zonnepanelen laten plaatsen in Lichtervelde op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Lichtervelde
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Lichtervelde een bijdrage – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten fluctueren tussen de €86,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!